“Zirai mücadele uygulamaları Paralel sıkıntı meydana getirebilir”

27 Haziran 2014 14:55

SDÜ İhtisas Komisyonlarınca hazırlanan İyi Tarım Uygulamaları raporda, “Isparta merkez ilçe ile birlikte 13 ilçemizdeki benzer ya da paralel zirai mücadele uygulamalarından dolayı tüm şehirde benzer ya da paralel sıkıntılar meydana gelebilecektir” ifadesine yer verilerek, özellikle tarımsal üretim alanlarında yoğun olarak kullanılan pestisitlerden dolayı kısa süre içerisinde iyi tarım uygulamaları kapsamında sistemin oluşturulması ve bu çalışmaların başlatılması gerektiği belirtildi.

SDÜ İhtisas Komisyonlarınca hazırlanan İyi Tarım Uygulamaları raporu  kamuoyuna açıklandı. Raporda  Isparta'nın  Türkiye’de yoğun tarımsal üretiminin yapıldığı bir şehir olup özellikle elma ve gül üretiminde payı bulunduğu belirtildi.  Isparta ilinde başta elma olmak üzere üzüm, kiraz, armut, domates, barbunya ve biber yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamaları yapıldığı bilgisini verildiği raporda  "Özellikle 2013 yılında iyi tarım uygulamaları kapsamında yetiştirilen ürün miktarı elmada 18 bin 136 ton, üzümde 273 ton ve armutta 291 tona ulaşmıştır. Buna karşılık Isparta ilinde geniş ekim alanını sahip gül, tahıl, lavanta vb. gibi bitkilerin yetiştiriciliğinde de iyi tarım uygulamalarına geçilmesinde fayda olacağı düşünülmektedir. Isparta ilinde şu anda mevcut 5 adet elma işletmesinde iyi tarım uygulamaları sertifikası bulunmaktadır" denildi.

PARALEL SIKINTI MEYDANA GELİR

Özellikle Eğirdir gölü çevresinde elma üreticilerinin sezon boyuca hastalık ve zararlılara karşı yoğun olarak kullandıkları pestisitler göl suyuna karıştığına dikkat çekilen raporda, " İleriki aşamalarda ise göl suyuna karışan pestisitler yeraltı su kaynaklarını kirletmekte ve içme suyu olarak kullanıldıkları bölgelerde insan sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2012-2013 yılları arasında 12 ilde ‘’Meyve ve Sebzede İyi Tarım’’ Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi içerisinde Isparta Gelendost ilçesi Esinyurt köyü elma meyve bahçeleri de yer almaktadır. Bunun yansıra 2008’den bu yana Eğirdir Bölgesinde devam eden ‘’yedi renkli göle yedi renkli hayat  ‘’ projesi kapsamında 55 çiftçi iyi tarım uygulamalarına geçmişler ve iyi tarım uygulamasının yapıldığı alan 725 dekara yükselmiştir. Eğirdir ve çevresinde yapılan  ‘’yedi renkli göle yedi renkli hayat  ‘’  projesi kapsamında 16bin ton ilaçlı suyun göle ulaşması engellenmiştir. Isparta merkez ilçe ile birlikte 13 ilçemizdeki benzer ya da paralel zirai mücadele uygulamalarından dolayı tüm şehirde benzer ya da paralel sıkıntılar meydana gelebilecektir. Özellikle tarımsal üretim alanlarında yoğun olarak kullanılan pestisitlerden dolayı kısa süre içerisinde iyi tarım uygulamaları kapsamında sistemin oluşturulması ve bu çalışmaların başlatılması gerekmektedir" bilgisine yer verildi.

AKREDİTE LABORATUARI ŞART

Isparta’da üreticilerin iyi tarım uygulamaları (İTU)  konusunda bilinçlendirilmeye ihtiyaçları  olduğunun altı çizilen raporda, "Burada üreticiler gelecek nesilleri ve doğayı korumak adına İTU’ ya geçmeye ikna edilmelidir. Bunun için multidisipliner çalışmalara ihtiyaç vardır. Burada öncelikli konu üreticilerin İTU’ nun getirilerine gerek sosyal boyutta gerekse ekonomik boyutta gönülden inanmaları gerekmektedir. İlimizde iyi tarım uygulaması yapan işletme ya da firma sayısında artış sağlanabilmesi için, elde edilecek ürünlerde pestisit kalıntı analizi yapılabileceği akredite laboratuarlarının kurulması, iyi tarım uygulamalarında kullanabilecek olan pestisit listelerinin düzenli olarak belirtilmesi ve iyi tarım uygulaması yapan işletme sertifikalarının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca üretici ve üretici örgütlerine iyi tarıma ilişkin yayım faaliyetlerinin yaygınlaştırılması öncelikli konular arasında yer almaktadır.Isparta ilinde buluna Ziraat Fakültesi gerek donanım ve ekipmanları gerekse yetişmiş uzman personelleri ile karşılaşılan tüm sorunlarda üreticilere gerekli bilgileri verebilecek altyapıya sahiptir" denildi.

  

Bu haber 712 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...