“Devlet artık kumarı hayatımızdan silsin”

30 Haziran 2014 13:23

Anadolu Gençlik Derneği Isparta Şube Başkanı Ahmet Tahir Akçil, Devletin vatandaşını kumardan korumak yerine yaptığı özelleştirmelerle yeni oyunların piyasaya sürülmesini teşvik ederek, bataklığa yeni insanların düşmesine zemin hazırladığını ileri sürdü. 

Akçil’in açıklaması şöyle: “Toplumun aile, ruh ve beden sağlığını korumakla görevli olan devlet, kumara savaş açacağı yerde bu illetin yaygınlaşmasına ön ayak oluyor. 2004 yılından itibaren şans oyunları ve iddia adı altında yeni bir kumar türüyle tanışan Türk insanı aradan geçen sürede adeta kumara müptela hale getirildi. Daha önce bir iki tane olan kumar oyunları, kumar lobisi tarafından çeşitlendirilerek, cazip hale getirildi, adım başı her yer bayii adı altında kumarhaneye çevrildi. Bugün artık ülkemizde kumarın envai çeşidi boy gösteriyor. Devlet vatandaşını kumardan korumak yerine yaptığı özelleştirmelerle yeni oyunların piyasaya sürülmesini teşvik ederek, bataklığa yeni insanların düşmesine zemin hazırlıyor.

BU HALİYLE KUMAR LOBİSİNİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜLÜYOR

Devlet eliyle oynatılan kumarın yani  “şans oyunları”nın özelleştirilmesi için teklif verme süresi 27 Haziran’da sona eriyor. Özelleştirmeyi kazanacak olan kurum ya da kuruluş, Milli Piyango İdaresi tarafından pazara sunulmuş olan mevcut kumar oyunlarını oynatmaya ve söz konusu oyunlara ait logoları ve isimleri kullanmaya devam edebileceği gibi pazara yeni kumar oyunları da sunabilecek. Mevcut hali ile en büyük vurgunu işletmecinin kazandığı kumar çeşitlerine yenilerinin eklenmesi demek, kumar mağdurlarının sayısını artacağı anlamına geliyor. Devlet bu hakla vatandaşı sömürmesi için kumar lobisinin ekmeğine yağ sürüyor.

Ülkemizde ahlaki reform adına bir şey yapılmadığı yetmiyormuş gibi toplumu her gün biraz daha bataklığa sürükleyecek icraatlar artırılıyor. Vatandaşlarının ruh ve beden sağlığını korumakla görevli devlet, para kazanmak uğruna herkesi kumar masasına oturtmak istiyor. Uyuşturucu yaşının onlara düştüğü, Sayısal Loto, İddia, Şans Topu, 10 Numara, Kazı Kazan, Altılı Ganyan, Süper Loto gibi şans oyunları salonlarının gençler ve işsizlerle dolduğu ülkemizde bu da yetmezmiş gibi Milli Piyango özelleştirilip 90’lardaki kumarhane kralları geri getirilecek. Dünkü “Cehenneme yeni kapılar açılıyor”.

 “DEVLET KUMARI HAYATIMIZDAN SİLSİN”

Bu oyunlar aileyi yıkıma götürüyor. Adam evdeki eşyaları satıp kumara yatırıyor. Böyle bir aile yürür mü? Hem aileyi hem de toplumu felakete götüren kumarın yasaklanması gerekiyor. Devlet, aile ve toplumun huzurundan sorumludur. Ancak kumara müsamaha göstermesi bu sorumluluğu ile çelişiyor. Devlet isterse şans oyunlarını yasaklar, açılmasına ve oynanmasına izin vermez. Bu lanet oyunu ortadan siler.

KUMAR TÜMDEN YASAKLANMALI

“Kur’an-ı Kerim, ‘Şeytan; içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister’’ buyuruyor. Sadece bu âyet bile kumarın ne denli zararlı olduğunu gösteriyor. Bunun yanında kumar, sosyal ve aile hayatını temelinden sarsan, fakirin fukaranın cebindeki parayı alan, çalışma hayatını ve helal kazancı baltalayan lanetli bir iş. Ayrıca kumar tembelliği ve miskinliği artırır. Kumardan gelen haram kazanç, insanları; rahmetten, bereketten, huzur ve mutluluktan uzaklaştırır”. Özelleştirmeyi geçtik devletin kumarı kendisinin de oynattırmaması gerekiyor. Devlet kumar oynatarak para kazandığını zannediyor ama başka taraftan hazineden fazlası çıkıyor. Hükümet bu yanlıştan acilen dönmeli. Aile ocağının ve toplumun huzurunu yok eden kumar lanetinden bu milleti kurtarmalıdır”.

ERBAKAN KUMARI YASAKLAMIŞTI

Türkiye’de 1959 yılında kabul edilen 7258 Sayılı Kanun’la beraber Spor Toto oynanmaya başlandı. Spor Toto, Spor Loto gibi oyunlar zamanla değişti, vatandaşı kumara çekmek için cazip hâle getirildi. 1997 yılında 54. Hükümetin Başbakanı Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan devrim niteliğinde bir karar alarak, kumarhaneleri yasaklayarak kumar lobisine büyük bir darbe indirdi. Fakat Türkiye 2004’te iddia adı altına yeni bir kumar türüyle tanıştı. 2003 yılı itibarıyla Türkiye’de interneti kullanarak kumar sitelerinde bahis oynayanların sayısı 150 bin kişiydi. Hükümet yasa dışı kumarı önlemek  yerine 2004 yılında yasalaştırıp Türkiye’de de oynatmaya başladı ve bugün şans oyunu, iddia adı altında kumar oynayanların sayısı  3,5 milyona yaklaştı.

 

Bu haber 644 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...