Arabuluculuk sistemi Isparta’ya da geldi

4 Temmuz 2014 18:17

İlimizdeki 3 arabulucu avukatından birisi olan Ünsal Çankaya, hayatımıza yeni giren bu sistemin detaylarını açıkladı. Boşanma ve aile içi şiddet durumu dışında her hukuk davasında arabulucuya başvurulabildiğini belirten Çankaya, arabuluculuğun Isparta’da henüz tam olarak bilinmediğini ancak dünyada yüzde 90 başarı oranına sahip olduğunu söyledi.

Dünyada başarıyla uygulanan arabuluculuk sistemi Türkiye’de de 2013 yılında hayatımıza girdi. Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulan sistem sayesinde mahkemelerin yükü de arabulucular sayesinde alınıyor. Ancak sistem henüz halk tarafından yaygın olarak bilinmiyor.

“ARABULUCULUK ALTERNATİF ÇÖZÜM YOLLARINDAN BİR TANESİ”

Isparta’daki 3 arabulucu avukatından birisi olan Ünsal Çankaya, arabuluculuk sistemini ve işleyişi hakkında bilgi verdi. Arabuluculuğun özellikle gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanıldığını belirten Av. Çankaya, “Teknik olarak biz buna alternatif uyuşmazlık çözümü diyoruz. Arabuluculuk alternatif çözüm yollarından bir tanesi” dedi.

“ARABULUCULAR KARAR MEKANİZMASI DEĞİLDİR, TARAFSIZDIR”

Arabuluculuk sisteminin Türkiye’de henüz yaygın olmadığını ancak sorunu çözecek bir uygulama olacağını ifade eden Çankaya, sistemi şu şekilde anlattı: “Arabulucuya gitmek için açılmış ve devam eden bir davada olabilir. Ülkemizde uygulanan kolaylaştırıcı arabuluculuk. Çeşitli teknikler uygulayarak, taraflara sorular sorarak, herhangi bir kanaat belirtmeden tarafların birbirleriyle görüşüp, anlamaları sağlanıyor. Arabulucular bir hâkim ve savcı değil. Karar verme mekanizması değil. Tarafsız bir kişi.

“ARABULUCULUKTA KAZAN KAZAN STRATEJİSİ VARDIR”

Mahkemeden farkı; arabuluculuğun mahkeme gibi uzun bir süreci yok. Mahkemede bir taraf kazanır, bir taraf kaybeder. Mahkeme geçmiş olaylara bakar, bir tarafı haklı bir tarafı haksız bulur. Arabuluculukta geçmişten sıyrılıp yaşanan olaylar neticesinde taraflara geleceğe dizayn etme şansı verilir. Tarafların birbirlerini anlamaları ve dinlemeleri sağlanır. Ayrıca kazan kazan stratejisi vardır. Arabuluculuğa geldiği zaman bir taraf haklı bir taraf haksız çıkmaz. Arada bir uyuşmazlık varsa, bu uyuşmazlıktan iki tarafında en az zarar görebileceği ya da en karlı çıkabileceği amaçlanır.

DÜNYADA BAŞARI ORANI YÜZDE 90

Arabulucu süreci sonlandığında taraflar bir anlaşmaya varırlarsa, o anlaşma ilgili mahkemeye tutanakla gönderiliyor. Mahkeme de onaylıyor ve elimizde mahkeme ilanı hükmünde bir tutanak olmuş oluyor. Arabuluculuk süreci tamamen gizli oluyor.  Tarafların arabulucuya gelmelerinde çekinecek bir durum yok. Ayrıca dünyada arabuluculuk sisteminin başarı oranı yüzde 90’la ifade ediliyor.”

HANGİ DURUMLARDA ARABULUCUYA GİDİLİR?

Öte yandan arabulucuya gelen tarafların sonuca ulaşmaları mahkemeye oranla kat kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Av. Ünsan Çankaya, “Bir defa yargılama gideri vermiyorlar. Son derece ucuz ve kısa süren bir sistem” dedi. Boşanma davası, aile içi şiddet içeren durumlarda arabulucu olmadığını belirten Çankaya, bu durumlar dışında her hukuk davasında arabulucuya başvurulabildiğini söyledi.

ISPARTA DAVA YOĞUNLUĞU OLAN BİR ŞEHİR DEĞİL

Diğer taraftan Isparta halkının arabuluculuk sistemini henüz bilmediğini dile getiren Çankaya, şunları söyledi: Benim tabelamda yazıyor. Görenler sormaya geliyor. Bizde izah etmeye çalışıyoruz. Ama zamanla yerleşecek bir uygulama. Akıllarında durması gerektiğini bir daha anlaşmazlık durumu olduğunda başvuracakları bir sistem olduğunu belirtiyorlar. Isparta dava yoğunluğu çok fazla olan bir şehir de değil. Büyükşehirlerde uygulanmaya başladı. Çok olumlu sonuçlar var. Isparta’da şuana kadar bildiğim kadarıyla hiç uygulanmadı.

MAHKEMENİN SORMASI YASAL ZORUNLUK

Mahkemelerde artık yasal zorunluluk. Her davada ilk önce arabulucuya gidip gitmek istemediklerini taraflara sormak zorunda. Gitmek isterlerse mahkemeye 3 ay ara veriliyor. 3 ay içerisinde müzakereler başlıyor. 3 ay daha uzatmak mümkün. Arabuluculuk olumlu sonuçlanırsa mahkemeye tutanak veriliyor ve dava bitiyor. Değilse kaldığı yerden devam ediyor.”

 

Bu haber 639 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...