5 Temmuz Uluslararası Kooperatifler Günü

4 Temmuz 2014 18:22

Ticaret İl Müdür Vekili Mehmet Akif Ülger, bu yıl 5 Temmuz’da kutlanacak olan Uluslararası Kooperatifler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

İlimizdeki Karayolu Yük ve Yolcu Taşıma, Karayolu Yolcu Taşıma, Üretim ve Pazarlama, Kadın Girişimi Üretim ve İşletme, Tüketim, Temin Tevzi, Turizm Geliştirme, Küçük Sanat, Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama, Pazarcılar İşletme, Deniz Yük ve Yolcu Taşıma ve Eğitim Kooperatiflerinin kuruluş iş ve işlemlerinin Ticaret İl Müdürlüğü’nce yürütüldüğünü belirten Ülger, bu vesile ile tüm kooperatiflerin Uluslararası Kooperatifler Gününü kutladı.

Ülger’in açıklaması şöyle: “İlk defa 1923 yılında Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) tarafından düzenlenen Uluslararası Kooperatifler Günü, her yıl farklı bir tema etrafından kutlanmaktadır. Bu yıl 05 TEMMUZ 2014 tarihinde kutlanacak olan Uluslararası Kooperatifler Günü’nün ana teması ana teması “Herkes İçin Sürdürülebilir Kalkınmayı Başarmada Kooperatif İşletmeler” olarak belirlenmiştir. Gelişen sanayiyle birlikte doğal kaynakların tükenmesi ve sosyal hizmetlere duyulan ihtiyacın artmasıyla sürdürülebilir kalkınma gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hükümet programlarına dahil edilmiştir. Sürdürülebilir Kalkınmada en büyük pay sahibi olan kooperatifler ise; yenilebilir enerji ve geri dönüşüm gibi çevresel konularda, sağlık ve eğitim gibi sosyal konularda, bankacılık ve sigorta gibi finansal konularda olmak üzere pek çok sektörde faaliyet göstermektedir. Giderek artan bir anlayışla bilgi ve iletişim teknolojisi gibi sektörlerde, bakım hizmeti, el sanatları, turizm ve kültürel alanda giderek artan biçimde yeni kooperatif kurulumları gerçekleşmektedir. Kooperatifler, sürdürülebilir ekonominin teminatıdır. Yerel ekonomileri güçlendirir, tekelleşmeyi önler, topluma karşı sorumlu hareket ederler.

Kooperatifler; demokratik yönetimleriyle, sorumluluk, eşitlik, adalet, yardımlaşma ve dayanışma gibi değerleriyle diğer işletmelerden ayrılırlar. Bireylerin ve toplumun ekonomik ve sosyal kalkınması açısından önemli birer işletme olan kooperatifler sürdürülebilir kalkınma işletmeleri olarak görülmektedirler. Sürdürülebilir kalkınmanın modeli olan kooperatif ve kooperatifçilik bilincinin gelişmesi, daha etkin bir yapıya sahip olması insanların refah seviyelerinin arttırılması, ekonomik ve ticari hayatın en gelişmiş modeli haline getirilmesi ve küresel ölçekte rekabet gücüne sahip bir toplum olabilmek için; Ülkemizdeki kooperatifçilik uygulamalarının bütün yönleriyle değerlendirildiği “Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı 2012-2016”17/10/2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Eylem planının uygulanması kooperatiflere ihtiyaç duyduğu gücü, güveni ve verimli işleyebilmesi yönünde değişik ve dönüşümün gerçekleştirilmesi ve ülkemizin kalkınma hedeflerine önemli katkılar sağlaması mümkündür. İlimizdeki Karayolu Yük ve Yolcu Taşıma, Karayolu Yolcu Taşıma, Üretim ve Pazarlama, Kadın Girişimi Üretim ve İşletme, Tüketim, Temin Tevzi, Turizm Geliştirme, Küçük Sanat, Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama, Pazarcılar İşletme, Deniz Yük ve Yolcu Taşıma ve Eğitim Kooperatiflerinin kuruluş iş ve işlemleri Müdürlüğümüzce yürütülmekte olup, bu vesile ile tüm kooperatiflerimizin Uluslararası Kooperatifler Günü hayırlı, uğurlu ve kutlu olsun.

 

 

 

 

Bu haber 622 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...