Atlasjet davasının 26. duruşması görüldü

4 Temmuz 2014 18:36

Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy düşen uçağın şirketinin yöneticilerini olası kasıtla adam öldürme suçunu işlemekle suçladı. Ersoy, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek tazminat bedeli olan 600 bin dolar tazminatı ödedim” dedi.

Isparta'da 2007 yılında meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili davanın 26. duruşması dün görüldü. Keçiborlu yakınlarında düşen Atlasjet uçağıyla ilgili davanın Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki  duruşmasına tutuksuz sanıklardan  Atlasjet Yönetimi Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy, dönemin Atlasjet Şirketi Genel Müdürü Tuncay Doğaner, dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile yardımcısı  Oktay Erdağı, ile sanıklardan Şerif Erbilgin, Fikri Zafer Dinçer , Necati Küçük, kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatlar katıldı. Diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya katılmadı.

EK SAVUNMA VERİLMESİ İSTENDİ

Bir önceki duruşmada mahkeme heyeti kazazede yakınlarının avukatlarının, sanıkların taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme yerine bilinçli taksir ve olası kasıt suçuyla yargılanmaları talebini kabul etmişti. Davanın seyrini değiştiren bu gelişmeyle birlikte mahkeme,  bilinçli kasta yönelik ek savunma verilmesini istedi.

DOSYALAR BİRLEŞTİ

Duruşma,  Mahkeme Heyeti Başkanı Suat Yürekli,  Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile yardımcısı  Oktay Erdağı'na yönelik bu kazayla ilgili açılan  ve  Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen görevi kötüye kullanma suçlamasına yönelik dosyanın Isparta'dan görülen dosya ile birleştirilmesine yönelik Yargıtay kararını okumasıyla başladı. Böylece dosyalar birleştirildi.   Kazazede yakınlarının avukatlarından Şehnaz Yüzer, dosyanın birleştirilse bile sanıkların bilinçli taksir ve olası kasıttan yargılanmalarının göz önüne alınmasını istedi.  Diğer kazazede avukatları, Ankara'dan dosya geldikten sonra  beyanda bulunacaklarını söylediler. 

BİLİNÇLİ TAKSİR OLARAK DEĞERLENDİRİLEMEZ

Sanıklardan Oktay Erdağı’nın Avukatı  Mehmet Toker, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü raporunda tespit edilen eksikliklerin uçağın uçuşuna engel olmayacak yönde eksiklikler olduğunu belirterek, bununu bilinçli taksir  olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti.   Oktay Erdağı ve Ali Arıduru da savunmalarını sonra vereceklerini ifade ettiler.

ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUĞU FAZLASIYLA YERİNE GETİRDİK

Duruşmaya damgasını vuran ise  düşen uçağı Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ şirketinden kiralayan Atlasjet Hava Yolları'nın, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy oldu. Ersoy,   World Focus şirketinin yöneticilerini olası  kasıtla birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekle suçladı.  Kendisinin de bu davada yargılandığını belirten Ersoy, "Uçağın taşıyıcılık sorumluluğu firmaya aittir. Bizim burada sorumluluğumuz yolcular açısından mali sorumluluktur. Ben düşük olmasına rağmen  bu uçakta hayatın kaybedenlerin yakınlarına ödenecek tazminat bedelini iki katına çıkarttım.  38 kişi ile ibralaştım.  11 kişi ABD'de açılan davanın sonucu bekliyor. Ancak onlar benim ödediğimden daha düşük alacaklar. Şimdi bu durumu bile düzeltmeye çalışıyorum. Yani biz üzerimize düşen sorumluluğu fazlasıyla yerine getirdik.  Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek tazminat bedeli olan 600 bin dolar tazminatı ödedim" dedi.

YÖNETİCİLERİ SUÇLADI

Uçağın düşmesinin nedenin pilotaj hatası olduğunu belirten Ersoy, "Eğer uçakta erken uyarı cihazı olsaydı pilotun uçağı indirme imkanı vardı.  Yere yakınlaşma cihazı 15 gündür arızalıymış.  Tüm pilotlar bu arızayı bilerek ve kabul ederek uçurmuşlar.  O alet Eritre'deki uçaktan sökülerek bu uçağa  arızalı olarak takılmış. Aslında alet arıza kaydı vermiş ama pilot uçmayı kabul etmiş.  Duruşmalarda o dönem  şirketin ortaklarından olan Yavuz Çizmeci, sadece şirketin ortağıyım diyor.   Çizmeci'nin kendisine özel bakım hangarı bile var. Bu uçağın sahibi. Bu konulardan habersiz olmasının ihtimali sıfır.   15 gün boyunca arızalı parçayla uçak uçmuş merhum pilotlar ve bu süre içinde o uçağı uçuran pilotlar bilinçli taksir suçunu işlemişler. Ayrıca siz B kategorisindeki bir havalimanına  ilk defa uçuş yapıyorsunuz.  Pilotların eğitimleri verilmiyor. Pilot gitmek istemiyor  ancak dönemin World Focus Genel Müdürü Aydın Kızıltan pilotu tehdit ediyor. Eğer eğitim verilseydi belki bu kaza olmayacaktı" dedi. Ersoy, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün, World Focus tarafından  denetimlerde kandırıldığını evrakta  sahtecilik yapıldığı suçlamasında da bulundu. Ersoy,  kazanın olduğu sırada yönetici pozisyonundaki 6  kişinin  kasıtlı adam öldürme suçu işlediklerini öne sürdü.

BAKIM MÜDÜRÜ REDDETTİ

Düşen uçağın o dönem bakım müdürü olan Fikri Zafer Dinçer ise 27 yıllık  çalışma hayatı boyunca en ufak şaibe götürecek bir durumda bile uçağı seferden alamamazlık etmediğini söyledi.  Sanık avukatları da daha sonda savunma vereceklerini belirttiler. Duruşma 21 Ekim 2014 tarihine ertelendi. 

'SUÇLAR BİRLİKTE İŞLENMİŞTİR'

Adliye çıkışında Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy gazetecilerin sorularını yanıtlamadı.  Kazazede yakını avukatlarından Şehnaz Yüzer ise , kendilerinin yıllardır söylediklerinin bugün Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy tarafından söylendiğini belirtti.  Yüzer, "Uçaklarla ilgili bilgiler yıllarca bizden gizlendi. Biz davanın başından beri söylüyoruz. Kazada 57 can gitti. Kimse gözaltına alın dı mı? şirketin uçuşları bir saat durduruldu mu? Mahkeme heyetinin bilinçli  taksir iddiasıyla sanıklara ek savunma vermesinin ardından sanıklar kendi aralarındaki iş birliğini artık sürdüremeyeceklerine karar verdi. Ben temizim o kirli, ben suçsuzum o suçlu denilmiştir. Burada suçlar birlikte işlenmiştir" diye konuştu. 

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul'dan Isparta'ya gelen Atlasjet Havacılık AŞ yolcularını taşıyan Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ şirketine ait yolcu uçağı 30 Kasım 2007'de, Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarındaki Türbetepe mevkisinde düşmüş, kazada 7'si mürettebat 57 kişi ölmüştü.

 

 

 

Bu haber 715 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...