Karpuzda Aşılı Anaç Kullanımı uyarısı

7 Temmuz 2014 16:03

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Taner Gökdoğan, karpuzda aşılı anaç kullanımı ile ilgili olarak bilgi verdi.

Aşılı karpuzda anaç olarak kullanılan kabak türleri başta Fusarium hastalığı olmak üzere birçok hastalık ve zararlıya dayanaklıdır. Bunun sonucu olarak ancak aşılı fide kullanılması halinde aynı tarlada birkaç yıl arka arkaya karpuz yetiştirilebilmektedir.

Üreticiler dekardan %20-50 oranında daha fazla verim elde edebilmektedirler.

Aşılama ile birlikte meyve büyüklüklerinde de önemli artışlar görülmüştür. Bunun sonucu olarak, pazarlanabilir meyve oranı da (doğal olarak) aşılı bitkilerde daha fazla olmuştur. Yani pazarlanabilir ürün miktarları artarken, kalitede de son derece önemli artışlar gerçekleşmiştir.

Ayrıca bu yöntemle yetiştirilen karpuz ve kavunlar, aynı tarihte aşısız olarak dikim yapılan bitkilere göre daha erken hasada gelmektedir. Böylece, çiftçi ürününü daha yüksek fiyattan değerlendirme şansını da yakalayabilmektedir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sebze türlerine ait fidelerin üretim ve pazarlanmasına ilişkin 17.01.2008 tarih ve 26759 sayılı Resmi gazete yönetmeliğinde; MADDE (3) “Fidelerin aşılama yöntemiyle üretilmesi halinde, aşılama yapılan anaçların da çeşit olarak kayıt altında olması şartı aranır” denilmektedir.

Mevzuat çerçevesinde aşılı anaç kullanımıyla ilgili herhangi bir yasak ve cezai işlem yaptırımı söz konusu değildir”.

 

Bu haber 615 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...