Dolandırıcılara dikkat !!!

7 Temmuz 2014 16:05

İl Emniyet Müdürlüğü, vatandaşları son günlerde sıkça rastlanan telefon ve internetten dolandırıcılık olaylarına karşı uyardı. Dolandırıcıların çeşitli yöntemlere başvurduğu belirtilen açıklamada; “Vatandaşlarımız bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetlerine gitmeli veya 155 –156’yı arayarak bilgi vermelidirler” denildi.

Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şöyle: “İletişim çağı olarak adlandırılan günümüzde klasik suç türlerinden olan dolandırıcılık gelişen teknolojiyle birlikte çağa ayak uydurarak değişim göstermiş olup özellikle son yıllarda internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte internetten alış veriş yapan vatandaşlarımıza ve artık herkeste bulunan cep telefonları sayesinde telefon kullanıcılarına büyük mağduriyetler yaşatmaktadır. 

Vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla yapılan tüm çalışmalara rağmen cep telefonlarının yaygın olarak kullanıldığı ülkemizde dolandırıcılar, vatandaşlarımızı cep telefonları ile arayarak, kendilerini polis veya savcı gibi herhangi bir kamu görevlisi olarak tanıtıp, vatandaşlarımızı Savcı, Hakim veya Askeri Personel vb. kişilerin eşlerinin rahatsız edildiği veya telefon numaralarından internete bağlanılarak terör amaçlı faaliyetlerde bulunan sitelere girildiği ve kredi kartının kopyalanarak terör örgütleri tarafından kullanıldığı şeklinde ifadelerle vatandaşlarımız önce korkutulmakta, ardından aradıkları kişilerden bu olayların aydınlatılması amacıyla verecekleri hesap numaralarına para yatırmaları istenmekte ve vatandaşlarımız yaşadıkları korku ile telefonda görüştüğü kişinin maalesef tüm istediklerini yaparak ciddi zararlara uğramaktadır.

Son günlerde yaygınlaşan bir başka dolandırıcılık yöntemi ise internette cep telefonu, elektronik eşya, araba vb. satılık ilanı veren bazı art niyetli kişiler satılık olarak gösterdikleri eşyaların fiyatlarını düşük tutarak cazip göstermekte ve arayan kişilerden almak istedikleri eşya için kapora parası yatırmalarını isteyerek bu şekilde hesap numarasına para yatıran vatandaşlarımızı dolandırmaktadırlar.

Vatandaşlarımızın bu gibi olaylarda mağdur olmamaları için internet üzerinden alışveriş yaparken son derece dikkatli ve duyarlı olmaları gerekmekte, alışveriş amacıyla olsa da tanımadıkları kişilere ait hesap numaralarına para yatırmamaları gerekmektedir.

Isparta Emniyet Müdürlüğü olarak suçla mücadelede önleyici tedbirleri artırarak vatandaşlarımızın suçtan mağdur olmalarını engellemek ve farkındalık çalışmaları ile bilgilendirilmelerine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.

Yapılan bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları ile konunun yerel medyamızca dikkatle takip edilerek işlenmesi vatandaşlarımızın dolandırıcılık olaylarına maruz kalmalarını, mağduriyetlerinin önüne geçilecektir.

Bu bağlamda aşağıda yer alan hususların vatandaşlarımız tarafından bilinmesinde fayda bulunmaktadır:

-Adli mercilerimiz (Cumhuriyet Savcısı veya Hâkim) ve kolluk kuvvetlerimiz (Polis ve Jandarma) hiçbir şekilde vatandaştan para veya kontör talep etmezler.

-Halkımızın herhangi bir konu ile ilgili bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, telefonla ulaşılsa bile muhakkak suretle ya şahsın ikametinde, işyerinde ya da polis, jandarma karakolunda yüz yüze görüşülür.

-Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler olan “hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var” gibi kelimelere itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgileri, TC kimlik numaraları, hesap numaraları ve banka kartı şifrelerini vermemelidirler.

-Kendilerini Kamu Görevlisi olarak tanıtan ve vatandaşlarımızdan verdikleri banka hesaplarına para yatırmasını, havale veya EFT yapmasını talep edenlerin istekleri kesinlikle yerine getirilmemelidir.

-Vatandaşlarımız kaynağını bilmedikleri hiçbir havale ve EFT’yi kabul etmemelidirler.

-Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine polis veya savcı süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi veya kolluk kuvvetlerini tanıtıcı ses, diyalog veya telesekreter vb. sesi duysalar bile itibar etmemelidirler.

-Vatandaşlarımız bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetlerine gitmeli veya 155 –156’yı arayarak bilgi vermelidirler.

-İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde güvenlik uygulamaları olan internet siteleri tercih edilmeli, tanımadığınız veya aynı ilde olmayan satıcıların kapora talepleri yerine getirilmemelidir”.

 

Bu haber 642 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...