Yalvaç ve Ş.Karaağaçta Pratisyen Doktor sıkıntısı yaşanıyor

9 Temmuz 2014 18:50

“Isparta’nın doğusu” diye tabir edilen Yalvaç ve Şarkikaraağaç’ta hastanelerin acil servislerinde pratisyen hekim sıkıntısı yaşanıyor. Öyle ki göreve başlayan her doktor 1 yıl içinde ilçeyi terk ediyor. Hal böyle olunca merkezdeki pratisyen hekimlerin ilçelere geçici görevlendirildikleri ancak bu durumun da doktorları rahatsız ettiği için Isparta’yı terk etmek zorunda kaldıkları ileri sürülüyor.

Isparta’nın sağlık alanında istenmeyen bölgesi belli oldu. İlimizin doğusunda yer alan Yalvaç ve Şarkikaraağaç İlçeleri doktorlar tarafından tercih edilmeyen bir yer haline geldi. Sıkıntı o kadar büyük ki acil servislerde çalışacak pratisyen hekim bulunamıyor. Şu anda mevcut kapasitenin yarısının bile altında olan pratisyen hekim açığı il merkezinden görevlendirilen doktorlar sayesinde kapatılmaya çalışıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman Aydın, bu sıkıntının sadece Isparta’ya has olmadığını Türkiye’nin genelinde yaşandığını bildirdi.

EN BÜYÜK SEBEP İLÇE VE UZAK OLMALARI

Bu bölgede pratisyen hekim sıkıntısının bu denli yüksek olmasının belli başlı sebeplerini belirten Aydın, şunları söyledi; “İstifalar genelde ilçelerin uzak olmasından kaynaklanıyor. Doktorlar genelde il merkezinde yaşamak istiyorlar. En büyük neden bu. Bir diğeri de doktorların görevinde yükselmek için hazırlandıkları TUS sınavı. Sınava hazırlanan doktorlar yine görevinden istifa ediyor.

Ş. KARAAĞAÇ’TA DAHA YENİ 2 İSTİFA GERÇEKLEŞTİ

Şarkikaraağaç’ta 2 arkadaşımız yeni istifa etti. Yalvaç’ta da sürekli istifalar oluyor Yalvaç ve Şarkikaraağaç’ta pratisyen hekim doluluk oranımız mevcut olması gerekenin yarısının da altında. Şuanda Yalvaç’a merkezden pratisyen hekim arkadaş görevlendiriyoruz. Ayrıca Aile Hekimi arkadaşlar Acil Servislerde nöbet tutarak, destek oluyorlar.

KOYDUĞUMUZ PRENSİPLER İSTİFALARI BİR NEBZE OLSUN ÖNLÜYOR

Tüm Türkiye’deki doktorlar il merkezinde çalışmak istiyorlar. Ama bunu bir standarta tabii olarak yapmak lazım. Ben ilk geldiğimde Şarkikaraağaç’ta 42 hemşire vardı. Şuanda 55’e çıkardım. Nasıl çıkardım? Bunu koyduğum prensipler sayesinde başardık. Isparta merkez hiçbir şekilde yardımcı sağlık personeli sıkıntısı yaşanmaz. Çünkü kadronun üstünde personeli var. Ama Yalvaç ve Şarkikaraağaç’a gelen her arkadaş ayrılacağı için buralar sirkülasyonu fazla olan yerler. Buralarda sıkıntı yaşanır. Oraları sürekli takviye etmezseniz sıkıntı yaşarsınız. Biz zaten Bakanlıktan il merkezine kadro isteyemiyoruz. Ancak ilçelere istiyoruz. Özellikle de Yalvaç ve Şarkikaraağaç’a kadro istiyoruz. Eğirdir merkeze yakın olduğu için orada da sıkıntı olmuyor. Çünkü personel git-gel yapıyor.”

 

 

Bu haber 677 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...