“Barış zordur ancak zorunludur”

11 Temmuz 2014 19:00

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık Hakları Bildirisi (VA-HA) Taslağı hakkında basın açıklaması yaptı.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner parlamentoda bir basın toplantısı düzenleyerek, “Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık Hakları (VA-HA) Bildirisi”ni açıkladı.“Barış zordur, ancak zorunludur” diyen CHP’li Öner, sorunların ancak iktidarda kalma hırsı ve yeni mevkilere ulaşma amacıyla hareket etmeyen kişilerce çözülebileceğini belirtti.

Taslak metni 12 Mart 2013 tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğunu ifade eden Öner’in açıklaması şu şekilde;

“Barış zordur, ancak zorunludur.

Ülkede barış ve kardeşliğin egemen olması ve sürekli kılınması için aşağıdaki hususların kamuoyuyla paylaşılması gerekli görülmüştür.

Sorunların çözümünü; iktidarda kalma veya yeni mevkilere ulaşma amacıyla hareket edenlerle ya da kendi kişisel pozisyonlarını iyileştirme çabasında olanlarla değil, toplumun bütün kesimleriyle birlikte aramalıyız.

Yurttaşlarımızın kardeşliği; etnik köken, dini ve felsefi inanç, yerli–sonradan gelen, Kuzeyli–Güneyli, Doğulu–Batılı ve benzeri ayrımlar yapılmaksızın, kederde kıvançta ortak olan yurttaşlar arasında barışın tesisi ve sürekli kılınması için sevgi ve güven ortamının oluşturulması zorunludur.

Bütün yurttaşlar empati yapmasını bilmeli, sorunlara çözüm; öfkeyle ve/veya duygusallıkla değil, akıl, sağduyu ve bilinçle aranmalıdır. Makul çözüm önerileri, çözümü kolaylaştırır.

Ulusal uzlaşı için; Yasal, demokratik somut çözüme ilişkin “7 Temel Yaklaşım” vatandaşların takdirlerine sunulmaktadır.

7 TEMEL YAKLAŞIM

1-Türkiye yurttaşlarına; ırk, din, cins, mezhep, felsefi inanç ve benzeri farklar gözetmeksizin Türk Ulusu denir. Ay yıldızlı Albayrak altında Ortak Kimliği oluşturan bütün yurttaşlar eşittir, ülkenin gücü ve zenginliğidir.

2-Türkçe; Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dilidir. Resmi/Ortak Dilin tüm vatandaşlara öğretilmesi için gerekenler devletçe yerine getirilir.  Aynı zamanda vatandaşların anadillerini öğrenmeleri, öğretebilmeleri, özgürce konuşabilmeleri ve yazabilmeleri devlet güvencesi altındadır. Hiçbir vatandaşa anadil yasağı konamaz ve uygulanamaz.

3-Yurttaşlar, ezgilerini kendi dilleriyle söyleme, danslarını ezgileri eşliğinde sergileme, kültürel kök özelliklerini öğrenme, geliştirme ve özgürce yaşatma hakkına sahiptirler.

4-Devlet; bölgeler arası gelişmişlik farklarını süratle gideren önlemler alarak ülkenin imkân ve kaynaklarından vatandaşların eşit yararlanma hakkını gözetir.  Bu amaçla üretim tesisleri kurar, kurulmasını teşvik eder, istihdam olanakları sağlar.

5-Müşterek mahalli ihtiyaçlar; devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü gözetilerek, yerel yönetim organlarının kararları doğrultusunda karşılanır. 

6-Ulusal sınırlar vatandaşların ortak yaşam alanıdır. Bireysel/Ailevi/Etnik kimlikler vatandaşların onurudur. Hiç kimse bir diğerini aşağılayamaz, dışlayamaz, ötekileştiremez, itibarsızlaştıramaz. Bu gibi insan hakları ihlalleri yasal yaptırımlara bağlanır.

7-Türkiye Büyük Millet Meclisi içindeki ve dışındaki siyasal partiler, sivil toplum kuruluşları ve inanç önderlerinin katılımıyla Toplumsal Uzlaşma Kurulu (TUK) oluşturulmalı, Kurul’un çözüm önerileri yasal zeminde tartışmaya açılarak İlkeli Uzlaşma hedefine ulaşılmalıdır.

TOPLUMSAL UZLAŞMA KURULU TARAFINDAN DİKKATE ALINMASI ÖNERİLEN

BAZI HUSUSLAR

•Sanayileşme, anayasal ve yasal engeller, hızlı kalkınma, sosyal adaletsizliğin giderilmesi, hakça paylaşım,

•Yurttaşların birbirlerini sevgi ve güvenle kucaklamaları ve birbirlerini anlamaları,

•Geleceğe umutla bakılması ve vatandaşların yanlış arayışlardan kurtarılması,

•İnsan hak ve özgürlüklerinin kamu görevlilerince ihlal edilmesinin ağır yaptırımlara bağlanması,

•Hukuk ve demokrasi dışındaki yollara tevessül etmeden halkı aldatıp, kandırmadan hukukun içinde kalarak demokratik çözümler sağlanması,

•Cezaların şahsiliği ilkesinin gözetilmesi,

•Terör hareketine karşı geniş halk kesiminin güvenini, desteğini, ilgi ve katkısını sağlayacak politikaların geliştirilmesi,

•Halkın karşılıklı güven ve inancının yeniden inşa edilmesi,

•Ekonomik, kültürel ve toplumsal bütünleşme sağlanması, doğal ve tarihsel çevrenin korunması,

•İnsan haklarına, huzur ve güven ortamına aykırı uygulamaların sona erdirilmesi,

•Yasadışı olayların önlenmesi, faillerin izlenmesi, yakalanmaları, yargılanmaları ve gerekiyorsa cezaların infazı sırasında hukuk ve demokrasi dışına çıkılmaması,

•Laikliğin; farklılıkların korunması, bir arada ve barış içinde yaşamanın güvencesi olduğunun vurgulanması,

•Mevcut sorunların yanlış politika, uygulama ve söylemlerden kaynaklandığının fark ettirilmesi,

•Halka güvenilmesi ve güven verilmesi,

•Farklılıkların hoşgörüyle karşılanması, Önyargılardan arınma,

•Yurttaşların özgür kişiliklerinin korunması,

•Vatandaşların; fırsat eşitliği çerçevesinde gerekli eğitimleri alarak, kişisel becerilerini geliştirebilmesi, üretim sürecine katılarak başkalarına bağımlı olmaksızın yeterli kazançla yaşamlarını sürdürebilmelerine olanak tanınması,

•Yöresel insan kaynaklarından yararlanılarak istihdam olanaklarının geliştirilmesi,

•Devletin, vatandaşların terör tuzağına düşmemesi için gerekli önlemleri alması…  

•Kadınlara ve gençlere destek olunması,

•Çiftçilik ve hayvancılığın canlandırılması…”

 

 

 

Bu haber 764 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...