Halk Otobüslerinde sistem sil baştan değişiyor

8 Ekim 2012 19:15

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın halk otobüsleri ile ilgili yoğun şikayetler nedeniyle denetim yetkisini belediyeye veren yönetmelik hazırlattı.

Isparta'da toplu taşıma hizmeti veren özel halk otobüsleri ile ilgili şikayetlerin artması üzerine Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, halk otobüslerinin çalışma şekilleri, şartları, tarife tespitleri, denetim ve sorumluluk ile taşımacılığa çekilme, katılma ve belirtilen hatlarda dönerli olarak çalışmalarını düzenleyen yönetmelik hazırlattı. Yönetmelik Belediye Meclisi'nde kabul edildi.

Yönetmeliğe göre, halk otobüsleri belediyenin belirlediği dini bayram ve özel günlerde ücret talep etmeden istenilen sayıda aracı tahsis edecek, araçlara aylık araç servis kaydı verilecek, taşıma ücret tarifesine belediye yetkili organları karar verecek, indirimli paso kullananlardan ücret talep edilmeyecek, taşıma hizmeti esnasında bu kişilere zorluk çıkarılmayacak, beş yaşından küçük çocuklar ücretsiz taşınacak.

Aracı sıfır olan modelin en fazla 15 yıl süreyle çalışacağı kaydedilen yönetmeliğe göre ayrıca, bu süre sonunda aracını 0-10 yaş grubu ile değiştirecek, araç yenilenmez ise toplu taşıma hizmetinden çekilecek. Otobüs şoförleri personelinin kılık kıyafetleri de belediye tarafından belirlenecek.

İşin işleyişi ve vatandaşın huzuru açısından kurallara uygun davranmayarak kavga eden personel, araçtan indirilecek ve ceza uygulanacak. Suçlu olduğu kanaati hasıl olan şoföre 1-6 ay arasında araç kullanmama cezası uygulanacak. Şoförlerin yakalarında kimlik bilgilerinin yer aldığı kartlar olacak. Personele yılda en az iki kez hizmet içi eğitim verilecek.

 Tüm araçlar belediyenin belirlediği renk ve desenleri taşımak zorunda olacak. Araç içerisinde müzik yayın cihazları bulunmayacak.Kirli araçla sefere çıkan, sigara içen, kılık kıyafet talimatına uymayan, duraklarda gereksiz bekleyen, trafik güvenliğini tehlikeye atacak ve vatandaşa rahatsızlık verecek şekilde sözlü ve fiili hakarette bulunan, yolcuya hakaret eden, araca arka kapıdan yolcu alan şoförler hakkında 280 TL ile 7 bin TL arasında değişen para cezaları uygulanacak. 

Bu haber 1739 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...