18 Yaşından Küçüklere Bilet Satışı Yasaklandı

14 Temmuz 2014 13:58

Ailesinin yanından ve devlet yurtlarından kaçan çocukların olumsuz durumlarla karşılaşmasını önlemek amacıyla 18 yaşından küçüklere şehirlerarası otobüs terminalleri, hava limanları ve tren istasyonlarında bilet satışı yasaklandı.

Isparta Valisi Vahdettin Özkan'ın imzası ile yayımlanan kararda, amacın ailesi ve kaldığı kurum dışında evden ya da yurttan kaçan veya kayıp olarak aranan çocukların karşılaşabilecekleri olumsuzlukların engellenmesi, izinsiz il dışına çıkmalarının önlenmesi amacı taşıdığı belirtildi.

Türk Medeni Kanunu ile diğer kanunların ilgili maddelerine dayandırılan kararda, şunlara yer verildi:

"Şehirler veya ilçeler arası otobüs terminallerinde, hava limanlarında, tren istasyonlarında ve bunların acentelerinde, bilet satış yerlerinde 18 yaşından küçüklere bilet satışı yapılamaz. Yalnız başlarına bilet talep etmeleri halinde iletişim araçlarıyla velisi veya vasisi ile irtibata geçilerek, çocuğun seyahatinden bilgisi olup olmadığı teyit edilir. 18 yaşından küçüklerin yalnız başına bilet talep etmelerinden velisi veya vasisinin bilgisi olmadığı tespit edilmesi halinde derhal kolluk kuvvetlerine haber verilir. İnternet üzerinden satışlarda da acente görevlisi bilet alan kişinin kimlik kontrolünü yapacak, velisi ile irtibata geçecektir."

Kararda, bu maddelere uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca idari yaptırım uygulanacağı kaydedildi.

İSPARTA VALİLİĞİ ÇOCUKLARA ŞEHİRLERARASI

YOLCU BİLETİ SATIŞI HAKKINDA KARAR

Karar No          : 2014/1

Karar Tarihi    : .09./07/2014

AMAÇ

Madde 1- İlimizde ailesinin ve kurumun bilgisi dışında evden veya yurttan kaçan veya kayıp olarak aranan çocukların karşılaşabilecekleri her türlü olumsuzlukların engellenmesi, izinsiz il dışına çıkmalarının önlenmesi ile ailelerde yaşanabilecek kayıp çocuk infialinin önüne geçilmesi amacını taşımaktadır.

KAPSAM

Madde 2- Bu karar onsekiz yaşından küçüklere havalimanları, şehirlerarası otobüs terminalleri, tren istasyonları ve bunların acentelerinde bilet satışı düzenlenmesini kapsamaktadır.

HUKUKİ DAYANAK

Madde 3- 1-4721 Türk Medeni Kanunu

2- 5442 Sayılı İl İdare Kanunu

3- 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu

4- 5326 sayılı Kabahatler Kanunu

5- Emniyet Genel Müdürlüğü/Çocuk Şube Müdürlüğü/Büro Amirliği Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği

6- İçişleri Bakanlığı'nın 2000/86 Nolu Genelgesi

TANIMLAR Madde 4-

a) Yolcu Terminali: Şehirler/İlçeler arası yurtiçi ve uluslararası yolcu taşımacıları ve/veya acenteleri ile bunların yolcularına hizmet veren yapı ve tesisleri,

b) Yazıhane/Acente/Bilet Satış Gişesi: Ulaştırma Bakanlığı'ndan aldıkları yetki belgesi ile terminalde özel ve tüzel kişilere münhasır kara yolu ile yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılmak üzere tahsis edilmiş işyerlerini,

c) Havalimanı: Uluslararası veya şehirlerarası havayolu ulaşımı için gerekli teknik ve ticari kuruluşların bütünü,

c) İstasyon: Trafikle ilgili hizmetleri, yolcu ve eşya taşımasını yapmaya yarayan demiryolu ve tesislerinin bulunduğu, Gar Müdürlüğü, Gar Şefliği, İstasyon Şefliği ve benzeri yerleri,

d) Tren: Bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen vagonlar dizisi, katar, şimendiferi,

e) Otobüs: Yapısı itibariyle insan taşımak için imal edilmiş ve şoförü dahil 9 kişiden fazla yolcu taşımaya uygun olan motorlu taşıtları,

f)   Çocuk: Daha erken yaşta ergin olsa bile, onsekiz yaşını doldurmamış kişiyi tanımlamaktadır.

e) Otobüs: Yapısı itibariyle insan taşımak için imal edilmiş ve şoförü dahil 9 kişiden fazla yolcu taşımaya uygun olan motorlu taşıtları,

f)   Çocuk:   Daha   erken  yaşta   ergin   olsa   bile,   onsekiz   yaşını   doldurmamış   kişiyi tanımlamaktadır.

GENEL HÜKÜM VE ESASLAR

Madde 5- Şehirler/ilçelerarası otobüs terminalleri, hava limanları ve tren istasyonları ve bunların acentelerinde, bilet satış yerlerinde onsekiz yaşından küçüklere bilet satışı yapılamaz.

Madde 6- Onsekiz yaşından küçükler seyahatleri için yanlarında velisi, vasisi veya kanuni temsilcisi bulunmadan yalnız başına bilet talep etmeleri halinde iletişim araçlarıyla velisi, vasisi, kanuni temsilcisi ile irtibata geçilerek çocuğun seyahatinden bilgilerinin olup olmadığı teyit edilir, bu durum tutanağa bağlandıktan sonra bilet satışı yapılır.

Madde 7- Çocuk öğrenci olduğu için seyahat edeceğini söylüyor ve bunu öğrenci belgesiyle ispat edebiliyorsa ailesi ile irtibata geçilmesine gerek yoktur. Ancak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü kurumlarında kaldığı değerlendirilen çocuklar için kurumu ile irtibata geçilecektir.

Madde 8- Onsekiz yaşından küçükler yalnız başına bilet talep etmelerinden velisi, vasisi veya kanuni temsilcisinin bilgisinin olmadığı tespit edilmesi halinde derhal kolluk görevlilerine bilgi verilecektir.

Madde 9- İnternet üzerinden bilet satışlarında acente görevlisi bileti alan kişinin kimlik kontrolünü yapacak; onsekiz yaşından küçük olduğunu tespit etmesi halinde 6. maddede belirtilen hususları yerine getirecektir.

CEZAİ HÜKÜMLER

Madde 10- 5,6,7,8 ve 9. maddelerde belirtilen hususlara uymayan kişilere kolluk kuvvetlerince 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32. maddesi uyarınca idari yaptırım karar tutağı tanzim edilir.

YÜRÜRLÜK

Madde 11- Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

YÜRÜTME

Madde 12- Bu kararı Isparta Valiliği yürütür.

Bu haber 666 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...