Tüketici güveni düştü

15 Temmuz 2014 15:28

CNBC-e Tüketici Güven Ön Endeksi Temmuz'da da azaldı.

CNBC-e Tüketici Güven Ön Endeksi Temmuz ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 1,7 azalarak 79,03 değerini aldı.

Endeksteki gerilemenin ağırlıklı olarak tüketicinin kişisel finansal durumuna ilişkin beklentilerindeki bozulma ve tüketim eğilimindeki düşüşten geldiği görüldü.

Bir ay öncesine göre Türkiye ekonomisinin durumu ile gelecek 12 ayda Türkiye ekonomisinin durumuna ilişkin beklentilerin önceki aya göre çok hafif de olsa iyileştiği görüldü.

Mevsimsel olarak turizm, tarım ve inşaat gibi sektörlerdeki hareketlenme ile bayram öncesi Ramazan ayının ekonomik aktivitiye getirdiği kısmi hareketlenme ekonominin genel gidişatına ilişkin beklentileri pozitif etkilendiği belirtildi.

Endekste ilave sorulan sorulardan tüketicinin enflasyon beklentiler arttı. Alım gücünü etkileyen bu gelişme, kişisel finansal durum algısını negatif etkilemiş olabileceğine işaret edildi.

Diğer taraftan, içinde bulunan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan CNBC-e Tüketim Eğilimi Endeksinde daha güçlü, yüzde 9,6 oranında düşüş görüldü.

Enflasyondaki artış ve/veya faizlerde düşüş beklentisi zaten düşük seviyede olan tüketim eğilimini azaltmaya devam ediyor olabileceği ifade edildi.

Sonuç olarak, gerek tüketim eğilimindeki düşüş gerek kişisel finansal durum algısındaki bozulmanın etkisiyle gerileyen tüketici güveni iç talepteki görece zayıflığın devam etmekte olduğuna işaret ettiği belirtildi.

Bu haber 587 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...