“Canlı Hayvan ve et ithalatı kesinlikle gündeme getirilmemelidir”

8 Ekim 2012 19:24

Isparta Veterinerler Odası Başkanı Yaşar Günaydın, ülkemizde değişen hükümetlerle değişmeyen bir kısa ve uzun vadeli planlı hayvancılık politikası olması ve günü kurtaracak popülist politikalardan kaçınılması gerektiğini belirterek; “Hayvancılık bizim ülkemizde öncelikli olmalı. Et fiyatlarında meydana gelen artışlarda fiyatları düşürmek gerekçesi ile ilk akla gelen et ithalatı hiçbir zaman gündeme getirilmemelidir" dedi.

Bu yıl Kurban Bayramı 25 Ekim Perşembe günü başlayacak. Bayrama sayılı günler kala kurbanlık hayvan piyasası da her geçen gün hareketleniyor. İşte tam bu noktada Isparta Veteriner Hekimleri Odasından geçen yıl yapılan yanlışlıklara dair önemli uyarılar geldi.

GÜNAYDIN; “VETERİNER KONTROLÜ OLMAYAN

YERDE GIDA GÜVENLİĞİNDEN BAHSEDİLEMEZ”

Başkan Günaydın, hayvan sağlığından ithal hayvan olayına kadar bir çok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Hayvan sağlığının etkili hale getirilmesi için; Hayvan hastalıklarıyla mücadele, yetiştiricilik ıslah,  gıda kontrolü veteriner halk sağlığı ve araştırmalar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı kurulacak bağımsız veteriner teşkilatı bünyesinde olması gerektiğini ifade etti. Isparta Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Veteriner Yaşar Günaydın, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Biz Veterinerlerin, hayvan hastalıkları ile mücadele, hayvan yetiştiriciliği, ıslah ve gıda güvenliği alanındaki vazgeçilmez temel çalışmaları yanında Veteriner Hekimlerin günümüzde en önemli uğraş alanını ise ‘Çiftlikten sofraya gıda güvenliği’ kavramı oluşturmaktadır. Hayvansal kökenli gıdaların üretim ve satışında Veteriner Hekim kontrolü olmadığı bir durumda gıda güvenliğinin varlığından söz etme imkanı da yoktur.

“SAĞLIKLI HAYVAN YOKSA SAĞLIKLI İNSAN DA OLMAZ”

Son yıllarda ortaya çıkan Zoonoz  Hastalıklar nedeniyle halk sağlığı için hayvan sağlının önemi iyice anlaşılmış ve Günümüzde  ‘Hayvan – Gıda – İnsan’ üçlemesine ‘Çevre’ boyutu da eklenmiş, yeni bir sağlık paradigması olarak, ‘Tek dünya ve tek sağlık’ kavramı, bütün gelişmiş ülkelerin ortak sloganı olarak benimsenmiştir. Sağlıklı hayvan, sağlıklı çevre  yoksa , sağlıklı  insandan da söz edilemez.

“SINIRLI KAYNAKLARLA HAYVAN KONTROLÜ YAPILIYOR”

 AB mevzuatının % 25 i Veteriner Hekimlikle ilgili olup, AB’de hayvancılık önemli ölçüde destek alan bir sektördür. Ama ülkemizde hayvancılığın yeterli ölçüde desteklenmediği için dışarıdan hala kırmızı et başta olmak üzere diğer hayvansal ürünlerin ithalatı yapılmaktadır.  AB’ye giriş sürecindeki ülkemiz halen hayvan hastalıkları konusunda 3. Dünya ülkeleri görünümündedir. Her yıl bütçeden ayrılan sınırlı kaynakla hastalık kontrol çalışmaları yapılmakta, buna diğer olumsuz etkenlerde eklendiğinden kıt kaynaklarla yapılan mücadelelerden istenen sonuçlar elde edilememektedir.  Bu da ülkemizde büyük ekonomik kayıplar oluşturmaktadır.

“HAYVANCILIKTA GÜNÜ KURTARACAK

POPÜLİST POLİTİKALARDAN KAÇINILMALIDIR”

Biz diyoruz ki; Ülkemizde değişen hükümetlerle değişmeyen bir kısa ve uzun vadeli planlı hayvancılık politikası olmalı.  Günü kurtaracak popülist politikalardan kaçınılmalıdır. Hayvancılık bizim ülkemizde öncelikli olmalı, Et fiyatlarında meydana gelen artışlarda fiyatları düşürmek gerekçesi ile ilk akla gelen et ithalatı hiçbir zaman gündeme getirilmemelidir. Hayvan hastalıklarıyla mücadele, yetiştiricilik ıslah,  gıda kontrolü veteriner halk sağlığı ve araştırmalar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı kurulacak bağımsız veteriner teşkilatı bünyesinde olmalıdır.  Hayvancılık sigorta sistemi yaygınlaştırılmalıdır.

“MESLEKİ EĞİTİMLER ÇOK ÖNEMLİ”

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) başta olmak üzere bazı Avrupa Birliği ülkelerindeki Veteriner Akademileri bir araya gelerek, Dünyada Veteriner Hekimlik eğitiminin başlamasının 250.yılı olması nedeni ile 2011 yılını Dünya Veteriner Hekimliği yılı olarak kutlamıştık. Odamızın, yani bizlerin en önemli görevlerinden biri 6343 sayılı kanunla  verilen meslektaşlarımızın hak ve çıkarlarını korumak, veteriner hekimler arasında mesleki deontoloji, dayanışmayı geliştirmek, veteriner hekimliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp gelişmesini sağlama ve meslek mensuplarımızın hak ve yararlarını korumak amacıyla meslektaşlarımızın mesleki bilgi birikiminin güncellenmesini ve geliştirilmesini  sağlamak meslek içi eğitimler planlamak yapmak aynı zamanda mesleki ve toplumsal sorumluluklar alarak kamuoyu oluşturmaktır.

“VETERİNER HEKİMLERİN ÇALIŞMA ALANI DARALTILDI”

Hayvan sağlığı, hayvan refahı ve kamu sağlığı veteriner hekimlerin temel görevidir. Ancak teşkilatları yok edilmiş, özlük hakları elinden alınmış, son çıkan kanunla veteriner hekimlerin çalışacakları ve mesleklerini serbestçe icra edebilecekleri ortam bırakılmamıştır. Dolayısıyla eli kolu bağlanmış, alt yapısı olmayan sistemlerde sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda sağlıklı insandan bahsedilemez.

“KURUMSALLAŞMAK ZORUNDAYIZ”

İki dönemdir başkanlığını yürüttüğüm Isparta Veteriner Hekimler Odasına bir şeyler katma çabasında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Bu görevi yürütürken başarılı olduğumuz hususlar kadar,emek harcamamıza rağmen arzulayıp da yapamadığımız konularda vardır. Ben buradan birlikte dayanışma içerisinde çalışan yönetimdeki arkadaşlarıma da teşekkür etmek istiyorum. Mensubu olmaktan her zaman gurur duyduğum  mesleğimizin önemini ve değerinin hepimizin farkında olması gerekir. 

Odamızın güçlenmesi  için sizler odamıza sahip çıkmalısınız, birlik beraberlikten uzaklaştığımız her an başka meslek dalları almamız gereken yerleri işgal etmesi doğaldır  aynı zamanda kurumsallaşmamış bir meslek odası  meslektaşların hak ve menfaatlerini koruyabilmesi söz konusu olmaz. Bizler mesleki kaygılarımızdan başka hiçbir kaygımız olmadan sizlerle birlikte geleceğe sahip çıkmak istiyoruz” dedi. 

Bu haber 915 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...