Dünya arenasında sınıfta kaldı

16 Temmuz 2014 16:02

URAP 2014 Dünyanın Akademik Performansı En yüksek 2000 Üniversitesi raporuna göre SDÜ hiç bir bilimsel alan sıralamasında ilk 500’ün içine giremedi. Fen Bilimleri, matematik ve mühendislik alanlarında Türkiye’de iyi olan SDÜ, Sosyal Bilimler alanındaki performansında ise gerilerde kaldı.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren URAP laboratuvarı tarafından hazırlanan URAP 2014 Dünyanın Akademik Performansı En Yüksek 2000 Üniversitesi raporu açıklandı. URAP’ın raporu tercih aşamasındaki adaylara, üniversiteler hakkında daha detaylı bilgi verebilmek için önem arz ediyor. Bu doğrultuda 23 alanda Türkiye'de üniversitelerin sıralaması yapıldı. Sıralamada şok bir gerçek ortaya çıktı.

SOSYAL BİLİMLERDE ÇÖKÜŞ

Bilimsel doküman, makale, yayın gibi kriterler esas alınarak yapılan alan sıralamasına göre 22 yıllık akademik geçmişe sahip SDÜ’de, Sosyal Bilimler alanındaki performansın, Fen Bilimleri, Matematik alanlarına göre çok çok gerilerde olduğu görüldü. SDÜ’nün en geride olduğu alan Tarih ve Arkeoloji oldu. Türkiye'deki üniversiteler arasında bu alanda 60'ıncı sırada olan SDÜ dünya sıralamasında 1472. Ayrıca SDÜ hiç bir alanda ilk 500 dünya üniversitesi arasına giremedi. 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulmuş olan URAP, yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları doğrultusunda değerlendirme çalışmalarını sürdürüyor.

SDÜ HİÇ BİR ALANDA İLK 500’DE YOK

Türkiye'de 131 üniversitenin alan performansına göre Türkiye ve dünya sıralamasının açıklandığı rapor, 22 yıl önce yüksek öğretim hayatına başlamış olan Süleyman Demirel Üniversitesi’nin bilimsel alanlardaki çalışma performansını da gözler önüne serdi. Dünya alan sıralamasında Türkiye'den 23 üniversite, en az bir alanda ilk 500’de yer alma başarısını gösterirken, SDÜ tek bir alanda bile ilk 500 arasına giremedi. ODTÜ 15 alanda, Bilkent 9 alanda, Boğaziçi 7 alanda, İTÜ 7 alanda, İstanbul Üniversitesi 5 alanda, Ege Üniversitesi 4 alanda, Gazi Üniversitesi 4 alanda, Hacettepe Üniversitesi 3 alanda, İzmir Ekonomi Üniversitesi 3 alanda, Ankara Üniversitesi 2 alanda, Koç üniversitesi 2 alanda, Anadolu Üniversitesi 2 alanda, Dokuz Eylül üniversitesi 2 alanda, Yıldız Teknik Üniversitesi 2 alanda, Sakarya üniversitesi 2 alanda ön plana çıkarken Atatürk, Dumlupınar, Erciyes, Eskişehir Osmangazi, Marmara, KTÜ, Gaziantep ve Kadir Has üniversiteleri de en az bir alanda ilk 500’e girme başarısı gösterdi.

 

Bu haber 743 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...