Hareketsiz kalmayın sağlıklı kalın

9 Ekim 2012 18:16

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması' raporuna göre Türkiye’de bireylerin yüzde 71.9’nun hareketsiz yaşadığının belirlendiğini bildirdi.

Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup, toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisiplinerve kültürel bir yaklaşım gerektirdiğini ifade eden Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Dünya Sağlık Örgütü, hareketsizliğin dünyada her yıl 3.2 milyon ölüme sebep olduğunu iddia etmektedir. Hareketsizlik; Kalp Hastalıklarının % 6’sından, Tip 2 Şeker Hastalığının % 7’sinden, Kolon ve Meme Kanserlerinin % 10’nundan mesuldür.

Araştırmalar; her hareket ettiğinde kişinin, kan-şeker, kolesterol ve trigliserit seviyelerinin normale döndüğünü, hareketsiz kaldığında ise bu değerlerin kötüleştiğini ifade etmektedir. Tavsiye edilen fiziki aktivite, yetişkinler için haftalık 150 dakika canlı yürümektedir.

Fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık % 2 si ile ilişkilendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması ile sağlık harcamalarında azalma dolayısıyla ekonomimizde rahatlama olacaktır.

Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin % 6'sını oluşturmaktadır. Bu nedenle sadece Halk Sağlığı Müdürlüğü değil tüm kurum ve kuruluşlarımızın bu konuya hassasiyet göstererek çalışan personelini fiziksel aktivite yapması konusunda bilinçlendirmesi gerekli etkinlikler düzenleyip organize etmesini temenni ediyorum” dedi.

 

Bu haber 675 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...