Prof. Dr. Yıldız Kuzgun, Eğirdir Lisesi’nde Konferans verdi

9 Ekim 2012 18:20

Prof. Dr. Yıldız Kuzgun, Eğirdir Lisesi öğrencilerine meslekleri tanıma ,  geleceğin meslekleri ve üniversite sınav sistemi hakkında bir Konferans verdi.

Eğirdir Lisesi toplantı salonunda gerçekleşen Konferansa, Okul Müdürü Ayhan Karakuş, 11. ve 12. sınıf öğrencileri, öğretmenler ve okul idaresi katıldı.

Prof. Dr. Kuzgun, her mesleğin kutsal olduğunu  ve insanın kendi mesleğini, meslek ahlakı içinde yaptığı zaman daha mutlu ve başarılı olacağını söyledi. Öğrencilerimize hedeflerini belirlerken öncelikle kendilerini tanımalarını ve en mutlu olduğu zamanları düşünüp hedeflerine de bunu yansıtmaları gerektiğini söyledi. Günümüzde insanların sırf ekonomik özelliklerine göre meslek seçtiğini ben hangi meslekte mutlu ve verimli çalışabilirim sorusunu sormadıklarını belirtti. Bulunduğumuz meslek yada durumun en iyisi olma çabasında olmamız gerektiğini belirtti.

Yıldız Kuzgun, konuşmasının son bölümünü öğrencilerin sorularına ayırdı. Öğrencilerden birtanesi dikkatinin dağınık olduğunu, istediği başarıya ulaşamadığını ve ne yapması gerektiğini sordu. Kuzgun ise, ona sınavı kazanma inancının yüzde ellinin altında ise ve siz bundan haberdarsanız zaten kazanamayacağım diye rahat oluyorsunuz ve bu durum sizlerin dikkatinin dağılmasına yol açıyor. Eğer kazanacağınıza olan inancınız yüzde ellinin üzerinde olursa kendinize güveniniz daha fazla oluyor ve sınav kaygınız daha az oluyor. Sınav kaygısı en fazla olan öğrenciler sınavı kazanma inancı yüzde elli civarında olan öğrencilerden oluşuyor. Onlar ya kazanamazsam endişesiyle  çok kaygılanıyorlar ve hata yapabiliyorlar dedi. Burada öğrencinin gerçekçi hedefler koyarak kaygısını azaltıp potansiyelini arttırabileceğinden bahsetti. Sınav baskısının öğrencinin öğrenme süreçlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi . Bu baskıyı azalttığımız oranda kaygının da azalacağını belirtti.

Kuzgun, günümüzde uygulanan sınav sistemiyle ilgili endişelerini dile getirdi. Üniversiteye geçişin iki aşamadan değilde tek aşamadan olması gerektiği görüşünü sebepleriyle açıkladı. Özellikle YGS’ye göre öğrenci seçilmesinin doğru olacağını savundu çünkü YGS’nin öğrencinin kavrama yorumlama gibi birtakım bilşsel yeteneklerini ölçtüğünü belirtti. Öğrencilerin asıl amacının öğrenme olması gerektiğini bunu içinde ezberci yaklaşımlardan uzak durulması ve öğrencinin ilk eğitim aşamasından itibaren hazırlıklı hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Öğrencilere bilgilerin bir düzen içinde verilmesi gerektiğini  belirtti. Verimli çalışma için düzenli uyku ve uykudan önceki iki saatin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini altını çizerek vurguladı. İnsanların çevresini ve beynini gereksiz çöplerden temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Okuldaki eğitimin öğrenciler için yeterli olduğunu dersaneye giden öğrencinin sınavı yüzde yüz kazanacak diye bir garantisinin olmadığını bunu yanında kazanamazsa da bunun anormal bir durum olmadığı üzerinde durdu. Aynı zamanda dersaneye gitmeyen bir öğrencinin de sınavı kazanmasının da normal olarak karşılanmasını söyledi.

Üniversite giriş sınavının yanlış bir uygulama olduğunu  hatta bazı yabancı ülkelerde sınavın kalkarak üniversitenin kendi bünyesinde hazırlık sınıfları oluşturduğunu ve bu sınıfın sonundaki performansa göre üniversite hayatına devam edip edemeyeceğinin belirlendiğini söyledi.

Coğrafya öğretmeni Murat Taşkın da Prof. Dr. Yıldız Kuzgun’a, “Hukuk Fakültesi, PDR ve bazı sözel alanlarda eşit ağırlık öğrencilerinin alınması sözel alandan uzaklaşmaya sebep olmakta ve bununla beraber sözel derslere ilgiyi azaltmakta” dedi.Yıldız Kuzgun da Matematik veya Mantık gibi derslerin insanlar üzerinde sistemli düşünme yeteneğinin geliştiğini Fakültelerinde bu tür öğrencileri daha çok arzuladıkları söyledi.

Başka bir öğrenci meslek liseleri öğrencilerinin bazı memurluklara kolay girdiğini Fen ve Anadolu liselerinin daha yoğun ders gördüğünü ve sınavda daha başarılı olduklarını buna karşılık genel liselerin avantajlı olmadığını söyledi.

Yıldız Kuzgun konferansın sonunda programa yoğun katılımdan dolayı katılımcılara teşekkür etti. Okul Müdürü Ayhan Karakuş, Prof. Dr. Yıldız Kuzgun’a teşekkür ederek çiçek takdim etti.

 

Bu haber 1791 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...