Kendi kaleminden eserleri Müze’de yer alacak

19 Temmuz 2014 11:13

1927- 1934 yılları arasında Bediüzzaman Said Nursi'nin sürgün edildiği ve Risale-i Nur Külliyatı'nın büyük bölümünü telif ettiği Eğirdir İlçesi Barla köyünde, Bediüzzaman Müzesi yapılacak. Müze 12 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek. Müzede, Risale-i Nurların yazılış safahatları, Said Nursi'nin kendi kaleminden çıkan eserlerin orijinalleri yer alacak. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Abdurrahman Çelik, Ak Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve Barla Platformu Başkanı Said Yüce, önceki gün gazetecilerle bir araya gelerek Barla’ya yapılacak olan Bediüzzüman Müzesi hakkında bilgi verdiler.

BARLA 'DA PLANLAMA YAPILACAK

Barla'da Kültür Bakanlığı olarak ne yapabilecekleri sorusunun yanıtını aramaya geldiklerini belirten Kültür ve Turizm Bakanlık Müşaviri Abdurrahman Çelik, ‘’Barla'nın uzun devreli gelişim planının oluşturulması, bugünden itibaren de bu çalışmalara hız verilmesi üzerinde duruyoruz. Bu konuda teknik çalışma gerekiyor. Barla, Isparta ve Türkiye açısından çok önemli. Manevi açıdan da öyle. Barla'nın gelecek nesillere çok daha iyi bir şekilde aktarılması için bu tür planlamaların mutlaka yapılması gerekiyor. Bunun içinde öncelikle küçük çalışmalardan başlayıp,  büyüğe doğru bir master planı ortayla konulması gerekiyor’’ dedi.

BARLA CİDDİ BİR ÇEKİM MERKEZİ

Öte yandan Barla Platformu Başkanı Said Yüce de Barla'nın hem Isparta, hem Türkiye için çok önemli bir yer olduğuna dikkat çekerek, ‘’Manevi açıdan önemli bir atmosfere sahip. Barla'nın dünya çapında tanınmasına vesilen olan geçen asırda doğmuş, Said Nursi'nin 1927- 1934 yılları arasında Barla'da sürgünde kalması ve bütün dünyada bilinen, bugün 54 dile çevrilmiş eserlerinin, dörtte üçünü Barla'da telif etmiş olmasıdır. Bugün dünyanın her yerinden her yıl 500 -600 bin kişi Barla'yı ziyaret ediyor. Bu yoğunluğa fiziki alt yapısının müsait olmadığı görülüyor. Uzun yıllardır Barla'nın yerlileri, burayı sevenler, Bediüzzaman'ı takip edenler, buraya bir şeyler yapılması hep arzu ediyorlardı. Ama çok şükür ki bugünkü yöneticilerimiz kayda değer yaklaşımlar sergiledi ve inşallah Barla'nın ve civarının fiziki altyapısı ile geliştirilmesi, gelecek yoğunluğu karşılayacak kapasitenin oluşturulması için çalışmalar yapılacak. Isparta'nın manevi ve turizmi açısından da gerçekten ciddi bir çekim merkezi. Bizler de sivil toplum kuruluşları olarak, Bediüzzaman'ı takip edenler olarak da buraya yapılacak çalışmalardan, hem devletimizin katkısından, özel sektörün yapacağı çalışmalardan memnunuz’’ diye konuştu.

MÜZEDE NELER OLACAK?

Bediüzzaman'ın hiç bir zaman iktidara talip olmadığını, ancak memleket yararına hürriyetlerin önünü açan iktidarları her zaman desteklediğin belirten, Yüce, Müzeye ilişkin şunları söyledi: ‘’Hiç kimseden hiç bir şey kabul etmemiş, maddi bir şey üzerine hizmetini bina etmemiş, tamamen kendi hayatıyla örnek bir Kur'an hayatı yaşayıp talebelerine bunları tavsiye etmiştir. Yüz binlerce insan onu yaşadığı yerleri, ya da onun davasını yakından görmek için bu bölgeye geliyorlar. Hakkıyla onu tanıtacak bir müze yapılacak Barla'da. Yaklaşık 12 bin metrekarelik alanda içinde restoranı, kafeleri, otoparkı, abdest alma yerleri ile beraber 5 bin metrekare müze alanı olacak. Bediüzzaman, sadece bir din adamı değil. 1. Dünya Savaşına katılmış yüzlerce talebesi şehit olmuş Rusya'ya esir düşmüş esarette kaldıktan sonra İstanbul'da Enver Paşa tarafından karşılanmış padişah adına devlet liyakat madalyası takdim edilmiş. Bu madalya da bu müzede sergilenecek. İstanbul'un İngiliz işgalinden kurtulmasında çok büyük yararları olmuş. Mustafa Kemal ve arkadaşları Bediüzzaman'ın bu tarafını bildikleri için Meclis'ten şifreli telgraflarla onu Ankara'ya davet etmişler. Milli Mücadeleye çok büyük desteği olmuş bir şahsiyettir. Bunlarla ilgili bilgi belge ve dokümanlar da teşhir edilecek. Tabi yazdığı Risale-i Nurların yazılış safhaları, kendi kaleminden çıkan eserlerin orijinalleri var. Bunları teşhir etmenin ötesinde insanların hem dünya hem ahiret saadetini kazanmaları için yazdığı eserlerin mahiyetleriyle ilgili en az üç dilde olmak üzer görsel ve sesli tanıtımı yapılacak. Buraya gelenler Bediüzzaman hakkında ciddi bir kanaat sahibi olarak Barla'dan ayrılmış olacak. Proje hazırlandı. Yer tespiti yapıldı. İnşaata başlanacak." 

MASTER PLANI HAZIRLANACAK

Son olarak AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de, ‘’Barla'ya ziyaretçi geldiğinde onları istediğimiz gibi ağırlayamıyoruz. Onun için 3 ayaklı bir plan düşünüyoruz. Master planı çerçevesinde kamulaştırılması gereken alanların tespit edilmesi, koruma alanlarının belirlenmesi açısından bir master planı hazırlanacak. Hatta Isparta'daki bütün ziyaretl yerlerinin düzenlemesini içeren bir plan. Bunun dışında acil yapılması gereken şeyler var. Bugün onları tespitleri yapıldı. Otopark, şadırvan, abdesthane. Barla'ya gelenlerin namaz kılabilecekleri alanların yeniden belirlenmesi gibi acil yapılması gereken düzenlemeler var" şeklinde konuştu.

RİSALE-İ NUR'U YÜCELTEN ÖNEMLİ BİR ADIM

Bu arada Barla Platformu Başkanı Said Yüce, Risale-i Nur gibi eserlerinin, basım iznini Bakanlar Kuruluna veren düzenlemeden sonra Risale-i Nur Külliyatı’nın basımının engellendiği veya devlet tekeline alındığı şeklindeki iddialar için de  ‘’Uzun yıllar Bediüzzaman Said Nursi'nin eserleri uzun yıllar yasaktı. Merhum Özal döneminde 163. maddenin kaldırılmasına kadar bu eserleri basmak, okumak yasaktı. Okuyan binlerce insan hapiste kaldı. Çok şükür uzun süre yasak olan bir eser bu hükümetimiz döneminde kamu yararına bir eser kabul edildi ve devlet korumasına alındı. Bu eseri yücelten, adeta itibarını iade eden önemli bir adım. Bu asla tekele almak değil o eserin değerini yücelten bir müdahale oldu. Yıpratmaların, bu oluşturulmak istenen algının haksız olduğunu söylemek isterim. Çünkü arkasında başka siyasi maksatlar var. Bunu ifade edenler de Risale-i Nur camiası içinde yüzde 1'lik bir gruptur. Onların siyasi tercihlerle başka şeylerle bu niyetlerini açığa çıkaran gelişmeler oldu. Risale-i Nur ile ilgili bandrolle ilgili Meclis'te yapılan çalışmayı siyasi maksatla başka yere kanalize ettiler. Hükümete karşı çıkmak için bunu kullandıkları net görülüyor. Bediüzzaman'ın bugün hayatta olan 5 talebesi var. Bıraktığı vasiyetnamede talebelerinin isimleri var.  Bu 5 kişi yapılan işlemden memnunlar. Tehlikeli ve sakıncalı olmadığını söylediler’’ şeklinde ifadelerinde bulundu.

 

 

 

 

Bu haber 852 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...