Sümer Halı’nın meşhur modelini mermere işledi

6 Ağustos 2014 15:00

20 yıldır mermer üzerine ilmek ilmek halı motiflerini işleyen ve bu alanda Türkiye’de hatta dünyada tek isim olan İbrahim Marulcu, şimdi de Isparta Sümer Halı Fabrikası’nın dünyaya meşhur ettiği serpme modeli mermer üzerine uyguladı. Marulcu, 12 m2’lik mermer halıyı 6 ayda tamamladı.

 Isparta’yı Isparta yapan halıcılık şuanda önemini yitirdi. Ancak bu alanda yetişen ustalar farklı çalışmalarıyla dünyaya örnek oluyor. Bu alanda 20 yıldır halı motiflerini mermere işleyen İbrahim Marulcu, şimdi de Isparta Sümer Halı Fabrikası’nın dünyaya meşhur ettiği serpme modeli uyguladı. Marulcu, toplamda12 m2olan halının yapımının 6 ay sürdüğünü bildirdi.

HOBİ OLARAK BAŞLADI

Marulcu, 1990 yılında mermer fabrikası açtığını bir süre işlettiği fabrikayı işlerinin kötü gitmesi nedeniyle kapatmak zorunda kaldığını söyledi. Bu dönemde hobi olarak başladığı mozaik halı yapımını daha sonra asıl işi haline getirdiğini dile getiren Marulcu, gelen siparişler üzerine kurum ve kuruluşlara mozaik halı yapmaya başladığını anlattı. Marulcu, “Türkiye’de mermere halı olarak yapan yok. File üzerine yapan var ancak mermer üzerine bu şekilde yapılan yok” dedi.

240 RENGİN 7-8’İNİN KULLANIYORUM

Mozaik halı üretiminin oldukça zor olduğunu dile getiren Marulcu, “Türkiye’nin tüm renkleri Afyonkarahisar’da toplanıyor. Ben de buradan halıda kullanacağım taşları alıyorum. Uşak’ın yeşil, Alanya’nın siyah, Muğla’nın mor, Bilecik’in pembe taşlarını kullanıyorum. Türkiye’deki renk skalasında 240 renk bulunuyor ancak bunların sadece 7-8’ini kullanıyorum. Taşları her biri 1 metreküplük olacak şekilde makinede kesiyorum ve döşeme işlemi gerçekleştiriyorum.

HER MOTİF İŞLENEBİLİYOR

Marulcu Türkiye ve dünyada mermer halı üretiminin yapılmasına rağmen işlemin file üzerinde gerçekleştiğini, bunun da mermer halının ömrünü kısalttığını vurguladı. Kendisinin yaptığı mermer halıların iç ve dış mekânlarda yıllarca bozulmadan kalabileceğini vurgulayan Marulcu, mermer halıya her türlü motiflerin yanı sıra hayvan ve çiçek figürlerinin de işlenebileceğini kaydetti.

KAPALI ALANDA ÖMRÜ 500 YIL

Sümer Halı Fabrikası’nın serpme modelini örnek olarak mermere işlediğini belirten Marulcu, “Bu halılar şuanda boşta. Salon, lobi, kapalı salonlar, geniş apartman girişleri başta olmak üzere birçok yere mermer halı olabilir. Alan kapalı olursa ömrü 500 yıl olabilir. Ama açık alanda o kadar olmayabilir” şeklinde konuştu.

BİRÇOK KURUMUN HALISINI YAPTI

Bu alanda eleman yetişmediğini ancak talep olursa kendisinin elemanlar yetiştirebileceğini vurgulayan Marulcu, SDÜ yeni camiinin girişine ve içine, Valilik girişi ile İl Özel İdare Toplantı Salonu’na mermer halı yaptığını bildirdi. 

Bu haber 962 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...