Uygulamalı Bilimler Üniversitesi- Esnaf Odaları İşbirliği Protokole bağlandı

10 Ocak 2020 15:57

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) öğrencilerinin öğrenimleri sırasında  esnafın işyerlerinde hem uygulamalı eğitim almalarını sağlamak hem de mezuniyet sonrası kalifiye elaman ihtiyacını karşılamak amacıyla hayata geçirilen İşyeri Eğitimi Protokolü Esnaf Odaları Birliği ve ISUBÜ arasında imzalandı. Başkan Tural, ‘Üniversite esnaf işbirliği sürecek’ dedi.  

Isparta Esnaf Odaları Birliğinde imzalanan protokol öncesi projeye ilişkin açıklamada bulunan Eğirdir MYO Müdürü Mustafa Gök,  18 Mayıs 2018 tarihi itibariyle Isparta’da Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin kurulduğunu anımsattı.

Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olunması sebebiyle eğitimlerde  uygulama ağırlıklı  yeni bir eğitim modeline geçtiklerini söyleyen Gök, “ Biz  3+1 ve 7+1  sistemine geçtik. Bu süreçte 3+1 Meslek yüksek okullarımızın eğitimi bunun üç dönemi teorik bir dönemi uygulama, fakültelerimizde de 8 dönemimiz var bununda 7 dönemi teorik bir dönemi uygulama olacak.  Bu uygulamalarımız kamu ve özel sektörde olacak. Kamu ve özel sektörde  işverenle öğrenci, okul bütünleşmiş olacak.  Burada özellikle iş verenlerimizden çok büyük bir destek bekliyoruz. Isparta’da yaklaşık 25 bin civarında uygulamalı bilimler öğrencimiz var.  Bunlara işyeri uygulamaları yaptırmamız gerekiyor. Bu iş yeri uygulamamızın faydası ne olacak?  Biz bunu üç kategoride ele alıyoruz. Birincisi öğrenciye katkısı, birde işverene katkısı, birde aileye katkısı.  Tabi bunun yanında aileye de katkısı olacak burada öğrenciye deneyim katkısı olacak işverenlerimiz burada ne istiyorlar iş başvurusunda bulundukları zaman deneyiminin var mı diye soruyla karşılaşıyorduk. Öğrencilerimiz 5 ay bir fiil iş yerlerinin şartları neyse o şartlarda çalışacak ve meslekleri alanlarıyla alakalı deneyim elde etmiş olacak.  4 dönem sonucunda da deneyimli bir personel olarak ortaya çıkacaklar. Ailelere katkısı ne? Ailelerin çocuklarının iş bulma  tereddütleri ortadan kalkmış olacak” dedi.

ÖĞRENCİLER ÇOK KOLAY İŞ BULACAK

                Türkiye’de iki  uygulamalı bilimler üniversitesi bulunduğunu ileten Gök “Bunlardan birisi Sakarya’da diğeri ilimizde. Sakarya bu olayı çözmüş ve başarılı bir mesafe kat etmiş. Artık biz de Isparta’da  bu uygulamaya ağırlık veriyoruz. Peki  okula ne gibi bir katkısı olacak. Burada da okulla sektör iş birliği içerisinde süreci götürecek öğrencilerimiz staja gittiklerinde staj dönüşünde veya staj yerlerinde okulda gördüklerimizle hiç alakası yok gibi bir serzenişte bulunuyorlardı. Aslında alaka var ama işte bu uyum süreci biraz zayıf olduğu için böyle şikayetler söz konusuydu. Artık bu şikayetleri de ortadan kaldırmış oluyoruz. Öğrencilerimizi donanımlı bir personel olarak iş yerlerine gönderip iş yerlerinin sonunda da bir çoğu personel olarak devam edecek bir çoğu da farklı iş yerlerinde iş arama imkanına daha kolay ulaşacak istihdam edilme olanakları da daha kolay olacak” diye konuştu. 

ÜNİVERSİTE ŞEHİR

BÜTÜNLEŞMESİNDE ÖNEMLİ ADM 

Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural da, her fırsatta üniversite şehir bütünleşmesinin Isparta ekonomisine doğrudan etki yapacağını söylediklerini belirterek, “Esnafımızın sanayicimizin doğru yöntem ve yönlendirmelerle ufkunun açılarak kendini geliştirmesi, yeni yatırımlara yönelmesi ve sonuçta ticaretin gelişeceğini ifade ettik. Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin açılmasıyla birlikte, üniversite yönetimi, üniversitenin taşıdığı adın da gereği olarak şehir bütünleşmesi için önemli adımlar attı.  Sayın Rektör Hocamız, göreve gelir gelmez Isparta’nın paydaşlarıyla toplantı yaptı. Bu toplantının hemen sonrasında Rektör Hocamızın görevlendirdiği bir yetkili Birliğimize gelerek üniversiteden beklentilerimize ilişkin bizimle görüş alışverişinde bulundu. Bizler esnafımızın esnaf odalarından ne beklediği yönünde bilimsel bir çalışma yapılmasını, ilimizde açılacak olan işletmeler için bir AR-Ge çalışması yapılarak ihtiyaç duyulan işletmelerin tespiti yapılmasını istedik. Bu yönde üniversitemiz bir çalışma başlattı. Tabi  esnaf üniversite işbirliğin geliştirilmesine yönelik çalışmalar  devam edecek. Uygulamalı bir üniversite olması dolayısıyla bizler üniversitemizle bütünlük içerisinde çalışacağız. İş yaşamında kalifiye elemana ihtiyaç duyuluyor.  Bir öğrenci üniversiteden mezun olduktan sonra kendi branşında uzman olmalı fakat sadece okulda aldığı eğitim yetmiyor. Öğrencilerimizin  aldıkları eğitim kadar, kendi bölümleriyle ilgili alanlarda  uygulama yapmaları da son derece önemli” dedi. 

İSTİHDAMA DESTEK VERECEĞİZ

İmzalanan bu protokolle öğrencilerin son dönemlerinde esnafın işyerlerinde uygulamalı eğitim alacaklarını kaydeden Başkan Tural “İş yeri eğitimi yıllardır üzerinde durduğumuz bir konuydu ve bugün hayata geçtiğini görüyoruz.  Bu protokolle birlikte öğrencilerimiz esnafımızın yanında uygulamalı eğitim alacak. Bizler de hem odalarımızla hem de esnafımızla ilgili birer öğrenci istihdam etme konusunda destek olacağız. Bu konuda zaten devletimiz destek verecek. Bu sayede  üniversitemizde eğitim gören alanında uzmanlaşmış mezun öğrencilerin ilimizde kalmasını da amaçlıyoruz. İşyeri eğitimiyle esnafımızın, branşından mezun olduktan sonra tecrübeli eleman bulabilmesini, mezun olan öğrencilerimizin de kendi alanında istihdam edilmesini amaçlıyoruz.  Bizler esnaf teşkilatı olarak üzerimize düşenin fazlasını yapmaya hazırız.  Sayın Rektör Hocamıza ve üniversite yönetimine de teşkilatımız adına esnafımıza gösterdikleri ilgi ve  alakalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu anlamda üniversite- esnaf işbirliğinin sürmesi adına adımlar atmaya devam edeceğimizi belirterek protokolümüzün hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

İŞYERİ EĞİTİMİ NASIL OLACAK?

Konuşmaların ardından Esnaf Odaları Birliği ve ISUBÜ arasında işyeri eğitimi protokolü imzalandı. Protokol kapsamında üniversite öğrencileri bir eğitim dönemi boyunca esnafa ait işyerlerinde uygulamalı eğitim alacaklar. Öğrenciler bu eğitimler sırasında derslere katılmayacak. İş Kanununa tabi çalışma saatleri içerisinde çalıştırılacaklar. İş kazası, meslek hastalığı sigortası üniversite tarafından karşılanacak. İşyeri sahibi asgari ücretin 3’te biri oranında öğrenciye ücret ödemesi yapacak.  Protokol dahilinde odalara işyeri eğitimi talebi formu verilecek esnafın talebi durumunda üniversite ilgili alanda öğrenciyi işyerine yönlendirecek. Uygulama 2020 yılı eylül ayında başlayacak

 

Bu haber 1545 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...