Haberler
“ISPARTA´NIN PRESTİJ MERKEZİ OLACAK”
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
GSS borcu olanlara müjde
11 Ocak 2020 12:31SGK Isparta İl Müdürü Hüseyin Karagöz, 31 Aralık 2019 tarihi itibarıyla Genel Sağlık Sigortası borcu olan veya yapılandırma şartlarını yerine getirmeyenler ve GSS borcu bulunanların hastanelerden yararlanma hakkının yıl sonuna kadar uzatıldığını bildirdi.
Türkiye genelinde 2 milyon, Isparta’da ise yaklaşık 20 bin kişiyi kapsadığı belirtilen GSS borcu ile ilgili flaş adım Cumhurbaşkanlığından geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, GSS prim borcu ödeme süresi bir kez daha uzatıldı. Böylece hastaneden yararlanma hakkını kaybeden vatandaşlar yeniden sisteme dahil edildi. Peki, SGK GSS prim borcu ne zaman ödenecek? SGK GSS prim borcu nasıl ödenir?
Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde geldi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre GSS prim borcu ödeme süresi uzatıldı. 31 Aralık 2019'da sona eren GSS prim borcu ödemesini yapmayanlar hastanelerden yararlanamıyordu. Buna göre, 2 milyon vatandaşın hastaneden yararlanamayacağı belirtiliyordu. Vatandaşlara yeni bir şans daha verildi. Uzatılan süre boyunca vatandaşlar yeniden sisteme dahil edilecek. Peki, SGK GSS prim borcu ne zaman ödenecek? İşte merak edilen soruların yanıtları...
GSS NEDİR?
Genel sağlık sigortası; kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı, ifade etmektedir.
Reformdan önce sosyal güvenlik kuruluşları farklı olduğu gibi sigortalılar sadece mensup oldukları sosyal güvenlik kuruluşunun verdiği sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyordu. Herkesin sağlık hizmetlerine eşit şekilde erişme imkânı yoktu.
Devletten GSS müjdesi! O süre uzatıldı... SGK GSS prim borcu ne zaman ödenecek?
Genel sağlık sigortası ile kişilerin ekonomik gücüne ve isteğine bakılmaksızın, ortaya çıkacak hastalık riskine karşı, toplumun bütün fertlerinin sağlık hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve etkin bir şekilde faydalanması sağlanmıştır.
Kanundan önce ülkemizde bazı kesimler sağlık hizmetlerinden yararlanma yönünden sosyal güvenceden yoksun bulunmakta idi. Öte yandan, çeşitli sosyal güvenlik kuruluşlarınca üyelerine çeşitli miktar ve nitelikte sağlık sigortası yardımları yapılmakta ve bu yardımlar arasında norm birliği bulunmamakta idi. Yasa ile norm ve standart birliği sağlanmıştır.
Ülkemizde dağınık yapıda olan ve yararlanma koşulları birbirinden oldukça farklı ve erişimi bütün nüfusa yaygınlaşmamış bulunan sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlar uzun yıllar tartışılmış, çözümü için de değişik tarihlerde yasal düzenlemeler yapılmıştır.
Bütün bu gayretlere rağmen tüm nüfus sağlık güvencesi yönünden kapsam ve koruma altına alınamamıştır. Reform ile tüm nüfus kapsam altına alınmıştır.
GSS PRİM BORCU SORGULAMA NASIL YAPILIR?
e-Devlet kapısı ile vatandaşlar sunulan hizmetler ile işlemlerini kısa sürede halledebilmektedirler. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından e-Devlet sistemi üzerinden sunulan hizmetlerden biri de 'Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama' hizmetidir. GSS tescil ve prim borcu sorgulama işlemini yapmak isteyen vatandaşların e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapması ve https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu web sitesine giriş yapması gerekmektedir. Sonrasında karşınıza gelecek ekranda prim borcunuzu ayrıntılı olarak görebilirsiniz.
GSS PRİM BORCU NEREDEN, NASIL ÖDENİR?
6824 sayılı yasa kapsamında yeniden hesaplanan borcunuzu Ziraat Bankası,Vakıfbank ve PTT şubesinden TC Kimlik numaranız üzerinden ""GSS 6824 Prim Tahsilatı" menüsünden ödeyebilirsiniz. Yapılandırma haricindeki GSS borcunuzu T.C. numaranız ile herhangi bir banka ve PTT şubesinden "GSS Prim" olarak ödeyebilirsiniz. Ayrıca e-devlet üzerinden gss prim tahsilatına tıklayarak borçlarını ödeyebilirsiniz...
KİMLER GSS BORCU ÖDEMEZ?
Kanuna göre; Türkiye'de ikamet eden Türk vatandaşlarının Türk soylu olmakla birlikte yurt dışında ikamet eden ana, baba, eş ve çocukları ile çalışma izni muafiyeti kapsamında olan yabancıların ana, baba, eş ve çocukları, talep etmeleri halinde, talep tarihini takip eden günden itibaren ikamet şartı aranmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacak ve bu şarttan yararlanabilmek için kişilerin prim ve prime ilişkin hiçbir borcunun bulunmaması şartı aranacak.
Genel Sağlık Sigortası kapsamında sıralananların dışında kalan ve başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan ve genel sağlık sigortası tescili yapılıp, ancak gelir testine hiç başvurmayanlara yönelik düzenleme getirildi.
Bu kişiler, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 12 ay içinde gelir testine başvurursa, Genel Sağlık Sigortası primleri, yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren alınacak.
Sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borçlarına, düzenlemeden önceki döneme ilişkin tahakkuk ettirilen veya ettirilecek gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacaklardan, ödenmemiş olanların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.
GSS PRİM BORCU NE ZAMAN ÖDENECEK?
GSS prim borcu ödeme için vatandaşlara ek süre verildi. Resmi Gazete'de yer alan bilgiye göre 31 Aralık 2020'ye kadar ödeme yapılmaması halinde hak kaybı yeniden devreye alınacak.