“Ekonomimizin en önemli ayağı esnaftır”

15 Ocak 2020 15:59

Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, 10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensupları ile buluştu. Tural, “Unutmayalım ki, esnafa verilen destek ekonomiye ve vatandaşa doğrudan destek niteliğindedir” dedi.

Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, 10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensupları ile buluştu. Gazetecilerin gününü kutlayan Tural, “Öncelikle sizlere hoş geldiniz diyorum. Sizler kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir mesleği icra eden arkadaşlarımızsınız. Sizler, vatandaşın zamanında doğru ve eksiksiz bilgiye ulaşmalarını sağlayarak kamuoyunu bilgilendiriyorsunuz. Bu anlamda ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesi ve kalkınmasına gündeme taşıdıkları konularla katkı sağlayan, yaptıkları görev gereği bir anlamda kamu hizmeti ifa eden sizlerin"10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nü kutluyorum. Sizler kaleminizi toplumun çıkarı, ilimizin büyümesi için kullanıyorsunuz, sizler gazeteciliğin tanımlamasını ve bunun bir kamu görevi olduğunu unutup şahsi menfaatleri için kalem çekenlerden olmadınız. Bu onurlu duruş ve tavrınızdan dolayı da sizleri kutluyorum.    Hepimizin bildiği gibi, 2019 yılında ülkemiz belirli bir süreçten geçti. Güneyde yaşanan Suriye kriziyle birlikte, PKK terör örgütünü temizlemek ve terör tehdidini ortadan kaldırmak amacıyla içeride ve dışarıda yürütülen operasyonlar başlatıldı.  Bir taraftan ABD ve Rusya ile diplomasi süreci başladı. Dış politikada önemli mesafeler kat edildi. Tabi Hükümetimiz bir taraftan terör örgütlerine yönelik temizlik harekatı yürütürken, bir taraftan da diplomasi savaşı verirken, ekonomimizde olağanüstü bir sarsıntıya uğradı. Dünyadaki ticaret savaşlarının da etkisiyle döviz kurlarındaki dalgalanma ekonomimizi olumsuz yönde etkiledi. Bunun sonucunda da esnaf kesimi biraz nakit sıkıntısı yaşamaya başladı.  Yüksek faiz oranları nedeniyle yatırımlardaki daralmayla birlikte 2019 durgun bir yıl oldu” dedi.

Esnafın öncelikle vatanına, bayrağına ve devletine sahip çıkacağını dile getiren Tural, “Tabi ki ülkemiz böylesine zor bir dönemden geçerken, Esnafımız her zaman devletinin milletinin yanında olduğunu bir kez daha gösterdi.  Biz her zaman Türkiye’nin bekasının temeli esnaftır dedik. Esnaf öncelikle vatanına bayrağına, devletine sahip çıkar. Bizlerin önceliği ülkedir, vatandır. Biz her zaman güçlü esnaf, güçlü oda, güçlü birlik güçlü ve lider ülke Türkiye diyoruz.  Ekonomik anlamda ülkemiz sıkıntılı dönemlerden geçse de, 2019’un son çeyreğinde ardı ardına piyasayı rahatlatmaya yönelik atılan adımlar esnafımızı son derece memnun etmiştir. Tabi ki berberinden terzisine, taksicisinden oto tamircisine, manavından çilingircisine kadar esnafımızın ayrı ayrı sorunları var. Bunların çözümü için sürekli Hükümetimiz, TESK ve TESKOMB nezdinde çalışmalar yürütüyoruz. Beklentimiz yeni yılda sorunların hızlı bir şekilde çözülmesidir. Çünkü ekonominin en önemli ayağı esnafımızdır. Esnaf ayakta duramazsa ekonomi tökezler. Devletimizin her daim yanında olan, esnafımız bu yüzden en çok destek görmesi gereken kesimdir. Unutmayalım ki, esnafa verilen destek ekonomiye ve vatandaşa doğrudan destek niteliğindedir” diye konuştu.

Isparta Esnaf Odaları Birliği’nde 2019 yılının sonunda 27 odamıza kayıtlı 12 bin 655 esnafımızın faaliyet gösterdiğini bildiren Tural, sözlerine şöyle devam etti:

                “Sizlere 2019 yıl sonu itibari ile Oda Birliğimiz ve Bölge Birliğimizle ilgili bazı rakamları aktarmak istiyorum. Isparta Esnaf Odaları Birliği olarak 2019 yılının sonunda 27 odamıza kayıtlı 12 bin 655 esnafımız faaliyet gösteriyor.  13 bin 550 işyerinin olduğu ilimizde 2019 yılında odalarımıza tescil yaptıran üye sayımız 1184, kaydını sildiren 1121 esnafımız bulunuyor. Geçtiğimiz yıl meslek bazında en çok tescil yapılan ilk 5 meslek pazarcılık, kahvecilik-kıraathane, bakkallık-büfecilik, lokantacılık ve kuaförlük olarak sıralanıyor. Meslek bazında kaydı en çok silinen ilk 5 meslek ise kahvecilik-kıraathane, lokantacılık, bakkallık ve pazarcılık.

Kooperatiflerimiz aracılığıyla kullandırılan kredilere baktığımızda bölge birliğimize bağlı 65 kooperatifimizde 54 bin 315 ortağımız bulunmakta. 3 milyar 342 milyon TL’lik plasmana sahip birliğimize bağlı kooperatiflerde  geçtiğimiz yıl yaklaşık 40 bin ortağımıza kredi kullandırılmış olup, takip oranı yüzde 23.8’dir.  Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinde ise bin 452 ortağımız bulunuyor. 2019 yılında Yaklaşık 100 milyon liralık plasmana sahip kooperatifimizde esnafımıza kredi kullandırdık. Takip oranımız ise yüzde 5.5. Evet hatırlayacak olursak 2002 yılında faiz oranları yüzde 47 idi ve plasman bulamıyorduk. Esnafa kredi kullandıramıyorduk. Ama şimdi bir ortağımız başvurduğunda 200 bin liraya kadar kredi kullandırabiliyoruz. Bugün bölge esnafına eski parayla 3 katrilyon 200 milyar liralık kredi kullandırmışız. Bu çok büyük başarı. Her zaman dediğimiz gibi devletimiz güçlü olursa esnafımız da güçlü olur. Bilindiği gibi esnafımıza kullandırılan faiz oranları yüzde 5’ten 8’e yükselmişti. TESKOMB Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül’ün Hazine ve Ticaret Bakanlıkları nezdinde yürüttüğü çalışmalar neticesinde faiz oranı önce yıllık yüzde 8’den 6’ya ardından 5’e son düzenlemeyle birlikte de yüzde 4.5’e geriledi.  Esnafımızın krediye kolay ulaşımını sağlayacak bu düzenlemelerden dolayı Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Hükümetimize, Sayın Ticaret Bakanımıza, Hazine Bakanımıza ve TESKOMB Genel Başkanı Sayın Abdülkadir Akgül’e esnafımız adına teşekkürlerimi sunuyorum.”

                Cansuyu kredisiyle esnafın büyük ölçüde rahatlacağını dile getiren Başkan Tural, “Tabi esnafımızın hükümetimizden beklentileri var. Bunların başında sicil affı düzenlemesi geliyor. Birçok banka, özellikle de özel bankalar, geçmiş dönemlerde kredi taksitlerini ya da kredi kartı borcu ödemesini bir gün aksatanları bile kara listeye aldı. Oysa esnaf ve sanatkarlarımız günümüz şartlarında finansman desteğine çok fazla ihtiyaç duyuyor. Esnaf ve sanatkarlarımızın rahat bir nefes alabilmesi için krediye ulaşmalarının önündeki kara liste engelinin bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Talebimiz etkin ve kapsamlı bir sicil affı yasası çıkarılması. Yeni yasa çıkarılarak, tüm bankaların sicil affına uymasının kesin bir şekilde belirlenmesi ve düşen bu faizlerden esnafımızın da yararlanmasının sağlanmasını talep ediyoruz. Bir başka talebimiz de sıfır faizli cansuyu kredisi. Geçtiğimiz yıl ekonomik dalgalanmadan en çok etkilenen kesim esnaf ve sanatkarımız oldu. En son 2008 yılında esnafa sıfır faizli cansuyu kredisi verilmişti. Özellikle böyle bir dönemde esnafa verilecek cansuyu kredisi esnafımızı büyük ölçüde rahatlatacaktır.  Bir diğer talebimiz de Perakende Yasasının yeniden düzenlenerek, esnafımızın lehine olacak kuralların net bir şekilde hayata geçirilmesidir. Perakende ticarete yeni kurallar getirmek için Ticaret Bakanlığının gündeminde olan yasa teklifi vakit kaybedilmeden Meclis’e sunulmalıdır.  Bu yasa teklifi kapsamında AVM’lerin açılışında 10 bin ve üzeri nüfus kriterinin esas alınması gerekir. Asgari 300 metrekare net satış alanı ile 100 metrekare ürün yükleme ve boşaltma alanına sahip olması, asgari 20 araçlık otopark bulundurması ve mesken binalarda açılamaması şartı getirilmelidir. Bu marketlerin plansız ve kontrolsüz bir şekilde açılması yalnızca esnaf ve sanatkarlarımıza değil, aynı zamanda zincir marketlerin birbirlerine de zarar vererek kaynak israfına yol açmaktadır. Dolayısıyla bunların açılışına sınırlama getirecek olan yeni düzenleme bir an önce hayata geçirilmelidir. Ayrıca zincir marketler haftanın her günü açık oldukları gibi, dini bayramlarda da açıklar. Sabah 9 ile 10’da açılıp, akşam 22.00’a kadar açık kalıyorlar. Hiç tatil yapmadan bu kadar uzun süre açık kalmalarına artık bir çeki düzen getirilmelidir. Bu konuda da yetki illerde Valiliklerdedir. Sayın Valimizden beklentimiz de bu çağrımıza duyarlılık göstermesidir” diye konuştu.

                Ahilik Fonuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Tural, “1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giren Ahilik Fonu ödemeleri ertelenerek yeni düzenlemeye gidilmelidir. Acilen bir yeni düzenleme ile Ahilik Fonu tamamen kaldırılarak ödemesi yapılan Sosyal  Güvenlik primi içerisinden esnafa yük getirmeden Ahilik Fonu’na pay ayrılmalıdır. Fondan işsizlik maaşı ve hizmet yılına göre  de kıdem tazminatı ödemesi yapılmalıdır. Mevcut ekonomik koşullarda esnaf ve sanatkarlarımız Bağ-Kur primlerini ve çalıştırdıkları işçinin sigorta primlerini bile ödemekte zorlanırken Ahilik Fonu’na yeni ödeme yapması esnafımız için 2020’nin sıkıntılı geçeceğini göstermektedir. Esnaf ve sanatkarlar olarak sıkıntı değil artık her alanda rahatlamak istiyoruz. Çünkü esnafın böyle bir fona ödeme yapacak gücü yoktur. Diğer taraftan, esnafımızın üzerindeki SGK prim yükünün de hafifletilmesi gerekir. Sırf sigorta prim maliyetlerinden dolayı esnafımız, işçi almaktan çekiniyor. İşvereni cesaretlendirmek ve istihdamı artırmak için yüksek sigorta primlerinde indirim talep ediyoruz. Yine esnafın yoğun çalışma temposu göz önünde bulundurularak esnafımıza  yıpranma payı hakkı verilmesi gerekir diyoruz.

Ulaşım sektöründe hizmet veren esnafımıza  bugüne kadar Hükümetimiz tarafından kolaylıklar sağlandı. ÖTV muafiyeti ile araçların yenilenmesi, gibi pek çok konuda düzenleme yapıldı.  Bu düzenlemelerden dolayı başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimize bir kez daha teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Taksilerde kamera takma zorunluluğuna ilişkin düzenlemede de bir yıllık süre uzatımından duyduğumuz memnuniyeti de dile getirmek istiyoruz. 

Tabi taşıma esnafımızın da beklentileri var. Araçlarda dijital takograf takılması zorunluluğunda sürenin 2020 yılı temmuz ayına kadar uzatılması esnafımızı memnun etmiştir. Ancak daha önce araçlarda bulunan mekanik takograflar sökülerek yerine elektronik takograflar takıldı. Şimdi de  dijital takograf takılacak.  Esnafımıza külfet getiren bu uygulamada en azından mali destek sağlanmasını talep ediyoruz. U-ETDS Sistemine veri kayıtlarının girilmesine ilişkin düzenlemede de altyapı eksikliğinin giderilmesini istiyoruz. Bu verileri kamyoncu esnafının girmesi çok zor. O nedenle verilerin  yükleyici tarafından, yük teslim alındığında da  alıcı tarafından girilmesinin doğru olacağı düşüncesindeyiz. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda indirimli akaryakıt verilmesini bunun nakliye ücretlerine de olumlu yansıyacağını belirtiyoruz. Kamyoncu esnafımızın 9 saat sürüş diliminin ardından istirahat etmesi düzenlemesi var. Ancak uygulamada yükün teslim süresi 15 saate ulaşabiliyor. Bu nedenle ikinci şoföre ihtiyaç var, bu artı maliyet demek. Bu uygulama yapılacaksa kamyoncu esnafımız için ton başına süre belirlenmesini talep ediyoruz. Bu süre belirlenir ve dinlenme konaklama tesisleri de artarsa kamyoncu esnafımız rahatlayacaktır. Öte yandan ton ve kilometre bazında fiyatların belirlenmesi, komisyon ücretlerinin belirlenip mutlaka fatura karşılığı alınması da esnafımızın lehine olacaktır.  Yerel yönetimlerden beklentimiz, ortak akıl mekanizmasının işletilmesidir. Ben yaptım oldu mantığının geçmişte hiçbir fayda sağlamadığını hep birlikte gördük. O nedenle, atılacak adımlarda ben değil biz diyerek,  tüm kesimleri sürece dahil etmek suretiyle kararlar almak gerekir diyoruz. Bizler esnafımızın kalkınması refah payının yükselmesi için yapılan her düzenlemenin yanındayız. Esnafımızı ilgilendiren konularda da düzenleme yapılırken esnafımız mağdur edilmeden istişare, işbirliği ve ortak akılla düzenlemeler yapılması gerekir. Çünkü ilimiz bir esnaf şehridir. Esnafımızın mağduriyeti ildeki tüm kesimleri, tüm paydaşları olumsuz önde etkileyecektir. Üniversite, sağlık ve asker şehri olmamız dolayısıyla, hizmet sektörünün ekonomimizde önemli bir paya sahip olduğunu da hesaba katarak, tüm kamu kurum kuruluşlarından, idarecilerimizden arz talep dengesini göz önünde bulundurmalarını düzenleme yapılırken, hem esnafımızın, hem de öğrencimizin, ve vatandaşımızın mağduriyet yaşamaması için gerekli hassasiyeti göstermelerini istiyoruz. 2019 yıl sonu itibariyle 5844 Sayılı Kanuna eklenen madde ile inşaat, tekstil, metal ve ticaret sektörlerinin tüm dalları olmak üzere 143 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi. Kanuna göre belge zorunluluğu getirilen meslekler tehlikeli ve çok tehlikeli  kapsamına alınarak tebliğ tarihinden itibaren on iki ay sonra  bu belgeye sahip olmayanlar çalıştırılamayacak. Bu düzenlemelere  aykırı hareket eden işverenlere 775 lira para cezası uygulanacak. Bu çerçevede devlet teşviki kapsamındaki   Metal kaynak, Tekstil, İnşaat, Otomotiv, Doğalgaz Ağaç işleri, Petro-kimya ve Enerji sektöründe çeşitli meslekler devlet teşviki kapsamında yer alıyor. Devlet teşviki kapsamında olmayan ancak belge zorunluluğu olan meslekler ise Ticaret sektöründe emlak danışmanı ve oto galericileri, Ulaştırma sektöründe ise  servis aracı şoförü, vinç operatörü kamyon, taksi, şehir içi otobüs şoförlerimizi  kapsamakta. Birlik olarak, esnafımızın ve işçilerimizin mesleki yeterlilik belgesine sahip olabilmeleri için, bu konuda yetkilendirilmiş bir kuruluşla anlaşmak için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. En kısa zamanda anlaşmanın sağlanarak, yeterlilik belgelerinin alınmasını hedefliyoruz.”  Diyerek sözlerini tamamladı.

 

Bu haber 1634 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...