“Gurur Kaynağımız”

17 Ocak 2020 11:07

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul ve Diş Hekimliği Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Süha Türkaslan;  Çalışan Gazeteciler Gününü kutlamak için Diş Hekimliği Fakültesi toplantı salonunda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

GURUR DUYDUĞUMUZ BİR PROJE

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı  basın mensuplarına Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğini taşıyan “Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi”nin hizmete açılmasına sayılı günler kaldığının müjdesini verdi. Çarıkçı, sözlerinin devamında “Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi bizim gurur ve heyecan duyduğumuz bir proje. Bu hastane, engelli ve yaşlı bireylerin, tedavi süreçlerinde kaliteli hizmet alacakları özel bir merkez. Bizlere bu projemizde destek veren ilgili makamlara, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç’e çok teşekkür ediyorum. Yakın zamanda hastanemizin resmi açılışını da yapacağız.” dedi.

ENGELLİ BİREYLERİN TEDAVİ SÜRECİNDE KARŞILAŞTIĞI

HER TÜRLÜ ZORLUĞU ORTADAN KALDIRMAYI HEDEFLİYORUZ

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul ise Diş Hekimliği Fakültesi olarak 2015 yılından bu yana bu projeyi hayata geçirebilmek için çalıştıklarını dile getirerek “Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi”nde engelli ve yaşlı bireylere sağlanacak hizmetler hakkında bilgi verdi. Uzmanlık eğitimi aldığı yıllarından bu yana engelli bireylerin tedavi sürecinde karşı karşıya kaldığı zorlukları gözlemlediğini belirten Prof. Dr. Baykul, “Biz engelli bireylerin tedavi sürecinde yaşadığı zorluklara hekim olarak yakından tanık olduk ve bu proje ile onların tedavi sürecinde karşılaştığı her türlü zorluğu ortadan kaldırmayı hedefledik.” dedi.

Prof. Dr. Baykul, “Uzun tedavi süreleri”, “yüksek tedavi masrafları”, “eksik kooperasyon ve anksiyeteye bağlı uygulama zorlukları”,  “özel ekipmanlara ihtiyaç duyulması” gibi nedenlerin engelli hastaların diş tedavilerini aksattığını dile getirdi. Baykul, şunları söyledi: “Bedensel ve zihinsel engelli hastalar, tedavi sırasında farklı fiziksel şartlara ihtiyaç duymaktadırlar. Özellikle zihinsel engelli hastaların tedavilerinin yapılamaması aileleri çaresiz bırakmaktadır. Bu hastaların kalabalık hastane ortamından olumsuz etkilenebilmeleri tedavi sürecini daha da zorlaştırmaktadır.”

ÜLKEMİZDE ENGELLİ BİREYLERİN TEDAVİSİNE YÖNELİK TEK MERKEZİ

SDÜ’de açılacak “Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi”nin bu alanda bir ilk olduğunu vurgulayan Baykul, ülkemizde ve bölgemizde engelli vatandaşlara ağız ve diş sağlığı hizmeti veren özellikli bir hastane bulunmadığını söyleyerek merkezde hastaların tedavileri için farklı klinikleri dolaşmadan tek merkezde tedavi olabileceğinin altını çizdi.

“Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi”nin model olabilecek bir merkez olduğunu söyleyen Prof. Dr. Baykul, “Merkezimiz, 3 genel ameliyathane, 2 sedasyon ünitesi, 27 yatak, lokal ameliyathane, poliklinik, radyoloji ünitesi, sterilizasyon ünitesi, biyokimya laboratuvarı ile önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacak.” dedi.

Prof. Dr. Timuçin Baykul sözlerinin devamında Ülkemizin dört bir yanından gelen hastaların SDÜ Diş Hekimliği Fakültesinde tedavi edildiğini belirterek, “2019 yılında Kars, Ardahan, Malatya gibi 72 farklı ilden gelen 1549 hastanın tedavisini başarıyla tamamladık.” dedi.

Toplantının ardından basın mensuplarına önümüzdeki günlerde hizmete girmesi planlanan hastane tanıtıldı.

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

ENGELSİZ AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI HASTANESİ

Engelli hastaların diş tedavilerindeki aksamaların sebepleri arasında;

*Diş hekimliği tedavilerinde eksik kooperasyon ve anksiyeteye bağlı uygulama zorlukları

*Uzun tedavi süreleri

*Sistemik durumlarına bağlı hayatı tehdit edebilecek acil durumların oluşma ihtimalinin yüksek oluşu

*Genellikle hastane şartlarında yatarak tedavi gerektirmesi

*Tedavi masraflarının yüksek olması

*Özel ekipmanlara ihtiyaç duyulması

*Bekleyen diğer hastaların rahatsızlık oluşturması sayılabilmektedir.

1.Bedensel ve zihinsel engelli hastalar tedavi sırasında farklı fiziksel şartlara ihtiyaç duymaktadırlar. Özellikle zihinsel engelli hastaların tedavilerinin yapılamaması aileleri çaresiz bırakmaktadır. Bu hastaların kalabalık hastane ortamından  olumsuz etkilenebilmeleri tedavi sürecini daha da zorlaştırmaktadır.

2.Uzmanlık alanları ile ilgili tedaviler için farklı dalların tek bir merkezde bir araya getirilmesi bu tür hastaların farklı klinikleri dolaşmasını engelleyecektir.

3.Zihinsel engelli hastalarla çoğu zaman hasta hekim iletişimi kurulamadığından muayene dahil tüm tedavilerin genel anestezi altında veya kısa süreli işlemler  ise sedasyon altında gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

4.Ülkemizde ve bölgemizde engelli vatandaşlara ağız ve diş sağlığı hizmeti veren özellikli bir hastane bulunmamaktadır.

YATAKLI SERVİS VE GENEL AMELİYATHANESİ

4 ADET TEK KİŞİLİK HASTA ODASI

1 ADET 4, 1 ADET 5 KİŞİLİK KOĞUŞ TİPİ HASTA ODASI

1 ADET AMELİYATHANE

1 ADET ÇOCUKLAR İÇİN SEDASYON ODASI

GERİATRİ KLİNİĞİ (65 yaş üstü hasta grubu)

6 ÜNİT

ENGELSİZ DİŞ HASTANESİ

(GERİATRİ KLİNİĞİ)

3 GENEL AMELİYATHANE

2 SEDASYON ÜNİTESİ

27 YATAK (5 ADET TEK KİŞİLİK, 11 ADET 2 KİŞİLİK)

LOKAL AMELİYATHANE (6 ÜNİT)

POLİKLİNİK (2 ADET ENGELLİ ÜNİTİ, 6 ADET ÜNİT)

RADYOLOJİ ÜNİTESİ

STERİLİZASYON ÜNİTESİ

BİYOKİMYA  LABORATUVARI

İLE HİZMET VERMEYE BAŞLAYACAKTIR.

 

Bu haber 1646 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...