KENT KONSEYİ’nde Başkanlar mücadelesi..

20 Ocak 2020 17:24

Isparta Kent Konseyi, kurulduğundan bu yana bir türlü rayına oturmadı. Sürekli mahkemelerle geçen süreçte son karar yine Isparta Bölge İdare Mahkemesinden geldi. Mahkeme, önceki Başkan Ziya Örmeci’nin açtığı dava neticesinde kongre ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Isparta Kent Konseyinde, dört yıl önce yapılan kongrenin yargı tarafından iptal edilmesine ve Isparta İdare Mahkemesinin kararına yapılan itirazın Konya Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmesine rağmen dönemin Belediye yönetimi tarafından genel kurul kararı alınmadığı belirtilerek Belediye’ye itiraz dilekçesi verilmişti. Dolayısıyla; Isparta Kent Konseyince dört yıl önce yapılan kongrenin ardından başlayan şok gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Son olarak, Isparta Kent Konseyinde 26 Temmuz 2019 tarihinde yapılan ve Ahmet Bayram’ın Konsey Başkanı olmasıyla sonuçlanan kongrenin ardından sular yine durulmadı.

Önceki Belediye yönetimi (Yusuf Ziya Günaydın) döneminde Kent Konseyi Başkanı olan Ziya Örmeci, 26 Temmuz kongresini yargıya taşıdı. Isparta İdare Mahkemesi dün konu ile ilgili kararını verdi ve kararda, Kent Konseyi olan illerde kongre kararının Kent Konseyi tarafından verilmesi gerektiği, olmayan yerlerde ise o ilin veya ilçenin belediyesi tarafından verilmesi gerektiği belirtilerek, Isparta’da Kent Konseyi olduğu halde 26 Temmuz’da yapılan kongrenin kongre kararının Belediye tarafından verildiği ve bunun da yanlış olduğu savunularak kongre ile ilgili süreçte yürütmeyi durdurma kararı alındığını açıkladı.

BİR AY İÇİNDE KONGRE

YAPILMASI GEREKİYOR

Bu karar 26 Temmuz’da yapılan kongrenin iptal edildiği anlamına geliyor. Bu doğrultuda, Kent Konseyi yönetimi bir ay içinde kongreye gidecek ve yeniden yönetim belirleyecek.

Isparta İdare Mahkemesi, verdiği kararın altına ise, Bu karara itiraz talebi olursa bu itirazı, diğer bir deyişle Isparta İdare Mahkemesinin kararına yapılacak itirazın Konya Bölge İdare Mahkemesine yapılması gerektiği belirtildi. Şimdi, Isparta Kent Konseyi’nin veya Belediye Yönetiminin bu karara itiraz edip etmeyeceği ise merakla bekleniyor.

Öte yandan, şuanda Başkanlığını Ahmet Bayram’ın yaptığı Isparta Kent Konseyinde Yürütme Kurulu’nun yarısından fazlasının zaten geçtiğimiz günlerde istifa ettiği ve kuruldaki yönetici sayısının yarı yarıya azaldığı öğrenildi.

Isparta Kent Konseyinde son olarak dün yaşanan bu gelişmenin ardından  kurulduğundan bu yana bir türlü rayına oturmayan sürekli mahkemelerle geçirilen 4 yıllık süreç şöyle:

Isparta Kent Konseyi’nde,ilk olarak 24 Ekim 2017 tarihinde yapılan olağan genel kurulu hakkında genel kurulda başkanlığa aday olan ve seçimleri kaybeden Ahmet Bayram ve ekibi tarafından dava açılmıştı. Açılan davayı bu yılın ilk aylarında karara bağlayan Isparta İdare Mahkemesi ‘Yürütmenin durdurulmasına’ hükmetti. Buna göre, söz konusu genel kurul yok hükmünde sayıldı ve başa dönüldü. Dolayısıyla, Kent Konseyinin geçen yıl yapılan kongresinde başkanlığa seçilen Ramazan Ziya Örmeci ve yönetimi düştü. Konseyin Başkanı o kongreye kadar başkanlık görevini yürüten Prof. Dr. Mahmut Bülbül oldu. Ancak, Mahkeme, Isparta İdare Mahkemesinin kararına Konya Bölge İdare Mahkemesine başvurarak itiraz etti. Konya Bölge İdare Mahkemesi de, bu itirazı 20 Haziran 2018 tarihinde verdiği kararla reddetti.

BAYRAM TARAFINDAN YAPILAN İTİRAZDAN

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARI ÇIKTI

Kent Konseyinin dört yıl önceki kongresinde Başkan adayı olarak yarışan Ahmet Bayram tarafından, ‘24 Ekim 2017 tarihinde gerçekleşen 3.Olağan Genel Kurul Seçiminin, 08.10.2006 tarih ve 26313 sayılı Kent Konseyleri Yönetmeliği ve Isparta Kent Konseyi Yönergesi hükümlerine uygun yapılmaması, Divan Başkanlığının taraflı yönetimi ve Divan Kuruluna verilen tutanağın işleme alınmaması, resen tespit edilen hususlar çerçevesinde iptali ve yine öncelikle seçim işleminin hukuka aykırı olması ve telafisi güç ve imkansız zararlar doğuracağı gerekçesiyle Isparta İdare Mahkemesine açmış olduğu yürütmenin durdurulması talebi mahkemece uygun görüldü.

ANCAK KONGRE YAPILMADI

Bu kapsamda Isparta İdare Mahkemesinin 2018 / 30 Esas Numaralı Yürütmeyi Durdurma Kararı ile 24.10.2017 tarihinde yapılan Isparta Kent Konseyi Genel Kurulu Seçimi iptal olmuş bu seçimle göreve gelen Başkan ve organlar ile buna bağlı teşekkül eden tüm işlemler (14 Şubat 2018 tarihli Genel Kurul kararları) ortadan kalkmıştı. Dolayısıyla seçim öncesindeki Kent Konseyi Başkanı ve organları yeni seçim yapılana kadar görevlerine devam etmektedir. Bu sebeple iptal edilen Isparta Kent Konseyi 3.Olagan Genel Kurul Seçimlerinin yeniden yapılması için ilgili mercileri göreve davet ediyoruz. Ayrıca seçim sürecinde yaşanan usulsüzlerden doğan hak ve menfaatlerimizle ilgili hukuki girişimlerimizi saklı tuttuğumuzu kamuoyuna saygıyla arz ederiz” açıklamasında bulunmuştu. Ancak, Isparta Belediyesi aradan geçen 3 yıllık zaman sürecinde Konya Bölge İdare Mahkemesinin verdiği ‘itiraz isteminin reddine’ şeklindeki karar doğrultusunda Kent Konseyinde genel kurulun tekrar yapılması yönünde bir karar almaması üzerine Isparta Kent Konseyinde Değişim Zamanı Platformunu o dönemde Isparta Belediyesi’ne bir dilekçe vererek, Mahkeme kararının ivedilikle yerine getirilmesini istemişti. Ancak, o dönemin belediye yönetimi kongre kararı almamıştı.

DÖRT YIL ÖNCESİNE DÖNÜLDÜ

Sonuç olarak, Isparta Kent Konseyindeki mahkeme süreçleri ve belediye ile olan sıkıntılar 31 Mart yerel seçimlerine kadar sürdü. Bu tarihte Belediye yönetiminin değişmesi ve Belediye Başkanlığına Şükrü Başdeğirmen’in gelmesi üzerine Kent Konseyindeki tıkanan süreç alınan kongre kararı ile açıldı ve konsey 26 Temmuz 2019 tarihinde olağan kongresini yaptı. Ancak, bu defa da önceki Başkan Ziya Örmeci, Isparta İdare Mahkemesine yürütmenin durdurulması davası açtı. Mahkeme de yürütmeyi durdurdu ve Kent Konseyinde dört yıl önceki duruma dönülmüş oldu. Isparta Kent Konseyinde bundan sonra ne gibi gelişmeler yaşanacağını ise zaman gösterecek.

 

Bu haber 1318 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...