“ISPARTA’NIN ÖZ ÇOCUKLARIYLA LİGDE OLACAĞIZ”

22 Ocak 2020 17:30

IYAŞ Gençlik ve Spor Kulübü Teknik Direktörü Mehmet Akdülger, Türk futbolunun kurtuluşunun altyapı olduğunu dikkat çekerek, “IYAŞ’da futbolda bir marka olacak” dedi.

IYAŞ Gençlik ve Spor Kulübü Teknik Direktörü Mehmet Akdülger, Benda Gazoz’un sponsorluğunda Quba Kafe’nin ev sahipliğinde düzenlenen Levent Doğan İle Spor Özel Programına konuk oldu.

MİNİ MEHMET, YILLARCA PROFESYONEL LİGLERDE TOP OYNADI VE GÖREV ALDI

                Hayatının büyük bir çoğunluğunun sporla geçtiğini ve futbolu çok sevdiğini anlatan Akdülger , “Mehmet Akdülger,  hayatı futbol olan bir adamdır. 20 yıla yakın futbol oynadım. Profesyonel olarak 15 sene, 5 senede amatör olarak oynadım. Türkiye’mizin hemen hemen her yerinde maçımız vardır. Neredeyse her yerde golümüz vardır. İzmir Atillasporda oynadım amatör olarak sonra Alaşehirspor’a geçtim. O ara tabi ben İzmir spor’da, Karşıyakaspor’da idmanlar yapıyordum. Çalışıyorduk futbolcu olabileceğimize karar verdi hocalarımız ağabeylerimiz. Daha sonra profesyonel oldum. Aydınspor,  Denizlispor, Boluspor, Karşıyaka, İzmirspor Antalyaspor, Afyon, Kırıkkale bu takımlar futbol oynadım. 3 yılda alt yapıda antrenörlük yaptım.  Antrenörlük hayatım ise şöyle başladı. Futbolu bıraktığımda Antalya Köy Hizmetlerinde Erol hocam vardı. O da Antalyaspor’u çalıştırıyordu. Hocam, biz şampiyon olmak istiyoruz dedik. Ya kıramadım onlarda ısrar ettiler oraya girdim 1 sene oynadım. Profesör oldum o sene 9 maç oynamama rağmen sonra oradaki yöneticileri başta rahmetli Uğur Ferikli ağabeyimiz ‘Sen bu takımı çalıştıracaksın sana ihtiyacımız var’ dedi. Ben  de tamam efendim dedim. Ondan sonrada takım 3. Lige çıktı. O zaman biliyorsunuz özel bir kural vardı kriterlere uyanları 3. Lige çıkaracağız diye o şekilde 3. Lige girdik. Antrenörlük  hayatımız başladı. Oradan sonra Kemerspor’ a geçtim. Uzun süre Kemerspor’u çalıştırdım. Kemerspor’u 3. Ligden 2. Lige çıkardım. 2. Ligde başarılara adım attık. Daha sonra Alanyaspor’a geçtim.2 dönem Alanyaspor’da çalıştım. Daha sonra Muğla Dalamanspor’u 3. Ligde çalıştırdım. Biraz aranın aranın ardından Eğirdirspor’a geldim. Isparta Davrazspor’la anlaştım. Isparta defterimiz kısa sürdü. Ardından IYAŞ Gençlik ve Spor Kulübü ile anlaştım. Erol Başkan, Süleyman Bey ve yönetimimizle geleceğin yıldızlarını Türk sporuna kazandırmak için kolları sıvadık” dedi.

“ALTINORDU ÖRNEK BİR MODEL”

                Isparta’da düzenli ve sistemli bir altyapının olmadığından bahseden IYAŞ Gençlik ve Spor Kulübü Teknik Sorumlusu Akdülger, yurt dışından da örnek verdi. Akdülger, sözlerine şöyle devam etti:

  “Şimdi Isparta futbolunda yaklaşık 20 seneye yakın profesyonel takım olmadı ve Isparta futbolunda bir gerileme var.  Geri gidiş var. İlgi alaka azalmış. Seyirci var ama ancak burada alt yapıda sıkıntı var. Ispartaspor başarılı bence ama altında bana göre formasını giyen 1000 tane oyuncusu olması lazım. Acı gerçek ki altyapısı yok. U liglerinde takımı yok.  Bizim şu an 150’ye yakın futbolcumuz var. Şimdi başkanımız bizden çok inançlı, bizde onu takip etmeye çalışıyoruz. Ama onun inancı bizden çok fazla çocukların başarılarıyla çalışmalarıyla bizimde katkılarımızla biz diyor profesyonel lige çıkacağız diyor. Hedef o diyor ne gerekiyorsa onu yapacağız diyor ve dört kaynaklı modeliyle ALTINORDU’yu örnek gösteriyor. Bu  doğru bir yapılanma belki de bizim buranın şartlarına uygun değişik takım uygulayabiliriz. Ama Altınordu modeli de futbolu yeniden keşfetmeye gerek yok. Altınordu modeli doğru bir model. Altınordu tesislerini gezdik. Yapısı Belçika’ya, Hollanda’ya her tarafa gittim. Mesela gittiğimiz kulüp misafir olduğumuz kulübün dedim ki bu kadar işi nasıl yürütüyorsunuz? Korkunç birşey 4 tane saha koca alan bir sürü, soyunma odaları bir sürü sporcu bunlarla nasıl baş ediyorsunuz? diye sordum.  Mesela o kulüp burada olsa batar. Yani başkan batar ama onlar batmıyor niye orda devlet şöyle demiş sen ne kadar çocuğa sporcuya spor yaptırırsan büyüklerin takımları da onlarda büyük takım bayan takımı şu bu 675 oyuncum var dedi. Hepsi için bana devlet ayrı 50 Euro destek veriyor dedi.  Ne kadar çocuğa spor yaptırırsan o kadar çok destek veriyor. Öyle kal, şunu ol, bunu ol diye sana destek vermiyor.  O tesislerin bakımları hep tespit ediliyor. Belediye’ ye söylüyor belediye gelip yapıyor. Simdi Isparta’mızda çok az çocuğumuz spor yapıyor. Bizim şimdi futbol akademimiz de bazı diğer kulüplerde var ben onları yani büyük bir ilgiyle izliyorum. Mesela Gençlerbirliği, Emrespor, Gülspor bu kulüplerimiz emek veriyorlar. Gülcüspor’dan  Orhan abi var ben bakıyorum. Hayranım yani bizde burada her sene ödülü ona vermek lazım. Yani futbol adına bir ödül verilecekse. Şimdi şöyle diyorum bizde şunu yapacağız  doğrusu çok çocuk gelecek her çocuğa dokunacağız biz şimdi çocukların içerisinde kimin oyuncu olacağı kimin bu futbola fayda vereceği sonraki konu. Önemli olan. Çocuklarımıza siz bu işi yapabilirsiniz,  siz spor yapabilirsiniz, siz başarabilirsiniz diye kafalarına birşey sokmak bu girdiği zaman çocuğun bünyesine aklına, fikrine  çok önemli. Ben okulumu okuyacağım sporumu yapacağım demesi gerekiyor. Bunu dedirttiği zaman çocuğumuza  6-7-8  yaşında ondan sonra o çocuk sporcu olur mu, olur.

Çünkü ne diyorlar çoktan seçme çocuk bunu yaparsa olur. Şimdi olmayanlarda başka spor dallarına bakarlar. Sporcu kafasıyla yetişirler ve bu memleketimize faydalı olurlar. Kötü alışkanlıklardan kurtulurlar. Yani IYAŞ Gençlik ve Spor’un  amacı bu zaten. Mümkün olduğu kadar başkanımızla konuştum. Başkanım ‘biz 500 çocuk sayısına ulaşalım.’ Şimdi tekrar futbol okulumuz 2. Dönem tekrar başlayacak. Orada mesela en az 100 çocuk bekliyorum. Ben 100 çocuk olduğunda bunun ikinci aşamada hedefimize ulaşmış oluyoruz. Yani 100 çocuk gelsin o 100 çocuğa biz eğitim verelim. Yeterli kadromuz var. Öncel, Sedat, Gökhan hocamız var.  Beden Eğitimi Bölümü mezunu Abdullah kardeşimiz de ekibimize dahil oldu. 4 kişi var valla geçen başkanımıza sundum. “

“VALİ VE BELEDİYE BAŞKANIMIZ ISPARTA İÇİN BİR ŞANS”

IYAŞ olarak amaç ve hedeflerinden bahseden Akdülger, “IYAŞ’ın sloganı : İşte IYAŞ Spor’a  ‘Yeteneğinle gelirsin, karakterinle burada kalırsın, çalışmalarınla yükselirsin’ . Bizim sloganımızda bu olsun dedim. O da oldu, başkanım  kabul etti. IYAŞ artık bir marka. Gittiğimiz yerlerde konuştuğumuz kulüpler veya spor adamları  duymuşlar IYAŞ’ın altyapıdaki yatırımlarını.   IYAŞ ne diyor.  Ispartada bu IYAŞ  ne bu bence artık yavaş yavaş da bu açılım büyüyerek devam edecek. Bizim amacımız: Milli takımlarımıza üst kulüplerdeki takımlarımıza oyuncuları vermek. Biz başarılarımızı Altınordu’nun benimsediği öz kaynak sistemiyle devam ettireceğiz.  Mesela Ispartaspor olarak düşünelim Ispartaspor’da da Ispartalı yok benim bildiğim kadarıyla. Geçen Vali beyde aynı konuyu gündeme getirdi. Doğru bu ben mesela Vali bey orda konuşurken orda çok hoşuma gitti. Mesela bir Ispartaspor var sahaya çıkıyor. İleydağından, Yalvaç’tan, Gönen’den, Senirkent’ten ve diğer ilçelerden birer ikişer çocuk olsa ne güzel olur. İhtiyaç yani neden olmasın.   İzmir’den, Afyondan diyelim. 7-8  tane oyuncu var buralı düşünebiliyormusunuz bu takımın bu kadar dirençli güçlü bir takım olacağını gerçekten bu çocukları biz yetiştirirsek mental olarak, kafa olarak vücut olarak- güçlü kuvvetli gerçekten oyuncu bunlar deyip yetiştirdiğimiz zaman bu takımın direnci olur. Bu takım başarılı olur zaten lige de çıkar. 3. Ligde de başarılı olur 1. Lige de çıkar yapar. Isparta tesis fakiri burada yani bilemiyorum . Sayın Isparta Valimiz çok büyük bir şans. Isparta için aynı şekilde Belediye Başkanımız Şükrü Böyle de öyle.  Yani bu iki kişi büyük şans. Bence yapmak istiyorlar. Biz bu konularda önlerine proje getirmemiz lazım. Mesela Sayın Valimiz ziyaretinde dedi ki ‘Git sen uğraş ne düşünüyorsan, uygula engel çıktığında bana gel ben çözeyim.  Yani Isparta’nın futboldaki sorunlarını  tespit etmemiz lazım. Bu neden böyle olmuş! Yani bu kötü duruma neden düşmüşüz diye sormamız gerekiyor. 3 tane prensibimiz var. Neden? Niçin? Ne zaman? yani bunları neden olmuş bu diye düşünmemiz lazım. Bana göre tesis yok, top oynayan çocuk az. Senin futbolcun yok. Dışarıda lobin yok. Atakan Bey bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ama altyapı şart” dedi.

“SPORCU YETİŞECEKSE TESİS ŞART”

IYAŞ olarak tesisleşmeye gidileceğini ve planlı –programlı çalışmanın karşılığını alacaklarını dile getiren deneyimli teknik adam Akdülger, “Gençleri yetiştirmemiz gerekiyor.  Isparta’da  mesela 120 antrenörümüz var. Kahvehanede oturup gününü boşa harcamayacağız. Gidip maç izleyeceğiz, çocukları keşfedeceğiz. Ben nerde maç var ben kendim giderim. Gideceksin çalıştırmaya başlayacaksın. Her yerde futbol antrenörüne iş var.  Ben antrenörüm desin, adam yapacağım desin her yerde iş var. Her yerde çocuk var ama o çocuklara ulaşmak gerek. Birde burada eksiğimiz ne oluyor.   Valla şimdi burada sözümün başında da söylemiştim. Çok çocuk spor yapmalı. Spor yapması içinde çok antrenör lazım. Çok saha lazım. Yani Isparta’da  şimdi burada şunu görüyorum.  Bazı arkadaşlarımız Ben şu maçlar başlasa da bitsi,  hemen gelecek hafta bitiriver, okulun maçlarını şu 14’ler başlasa da  bitiverse çabuk filan bu anlayış doğru değil. Çocuklar mümkün olduğu kadar spor yapmalılar. Evet sporun içinde olmalılar, burada eksiklerimiz var.  Bu çocuk sayısı en az 6-7 bin olması lazım. Çünkü bu sporun başlangıçta amacı kişileri futbolcu yapmak değil, çocuğa spor kültürünü kazandırmak.  Çocuk ömür boyu bu sporu yapacak. Yani beğendiği sporu ne olursa olsun bizim konumuz futbol olduğu için biz futbolu konuşuyoruz .  Şimdi IYAŞ Spor olarak biz başta başkanımız Erol Bey,  Süleyman bey ve tüm yönetimimiz her  şeyi Ispartanın gençleri için yaparız. İmajımız bu bizim istediğimiz.

“TESİSLEŞME HAMLEMİZ VAR”

Kesinlikle bu sene içerisinde tesis olacak. Yapacağız inşallah. Altınordu’yu önümüzde bir idol gibi görüyoruz . Bunu Isparta şartlarında en iyi şekilde yaparak,  kendi öz kaynaklarımızla başarmak istiyoruz.  Başkanımız böyle istiyor, biz Isparta’nın çocuklarıyla hedefe gideceğiz. Kesinlikle yapılması gerekiyor. Biz burada tesislerimizi, sporcularımız artıracağız. Çocuklarımızı kötü alışkanlıklarından kurtarma maksadıyla bu sosyal sorumluluk da aynı zamanda. Yani bir tane çocuğumuz bu Ispartada   bununla önüne geçmemiz lazım. IYAŞ Spor olarak planlı projeli devam ediyor. Çalışmamız ve sayılarımızı arttıracağız. Aile durumu iyi olmayan çocuklardan biz para almıyoruz. Kesinlikle ve kesinlikle Şehit ve Gazi aileleri ve akrabalarından ücret almıyoruz. Onlara her türlü malzeme yardımını tedarik ediyoruz, veriyoruz. İnşallah IYAŞ Spor olarak gruplarda başarı elde edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Bu haber 1653 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...