“Çiftçiye Elektrik Desteği verilmeli”

22 Ocak 2020 17:37

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, üreticilerin tarımsal sulamada kullandığı elektrik bedeli için devlet tarafından destek ve indirim uygulanması gerektiğini söyledi.

 “ÇİFTÇİMİZ % 14 DAHA PAHALI ELEKTRİK KULLANIYOR”

Elektrik fiyatlarında, Ocak 2018'den Ocak 2020'ye kadar olan 2 yıllık dönemde yüzde 108 fiyat artışı olduğunu belirten Başkan Mustahattin Can Selçuk; “Mesken abone grubu fon, pay ve vergi dahil 69,5 kuruşa elektrik alırken, meskenlerde oturanların gıda ihtiyacını karşılayan üreticilerimizin ödediği tutar 80,8 kuruştur. Üreticilerimiz mesken abone grubuna göre yüzde 14 daha pahalı elektrik kullanmaktadır.

“ÇİFTÇİMİZ ELEKTRİKTE MUTLAKA DESTEKLENMELİ”

Devletimiz, tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması için tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatların düşürülmesine yardımcı olmalı. Çiftçimizin tarımsal sulamada kullandığı elektrik mutlaka desteklenmeli, indirimli tarifeden elektrik almalarının devamı sağlanmalıdır” dedi.

“AYLIK FATURA ÜRETİCİYİ

SIKINTIYA SOKUYOR”

Aylık fatura düzenlenmesinin üreticileri sıkıntıya soktuğunu söyleyen Başkan Selçuk; “Her ay düzenli bir geliri olmayan üreticilerimizin, elektrik faturalarını aylık olarak ödemeler mümkün değildir. Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak tarımsal sulama abone grubundan elektrik alan üreticilerimiz için aylık tahakkuk uygulamasından vazgeçilmeli, ürünlerin hasat dönem dikkate alınarak yılda bir ya da iki kez ödeme yapmalıdır.

“ELEKTRİK ÇİFTÇİMİZE DAHA UYGUN

FİYATTAN VERİLİRSE ÜRETİM ARTAR”

Özellikle Isparta gibi yağışın az olduğu yerlerde kuru tarımla çiftçinin yaşamını sürdürmesi mümkün değil. Bu nedenle sulu tarım yapmak zorunda. Sulu tarımda ise en önemli maliyet elektrik enerjisi oldu. Türkiye için tarımsal üretim yapan çiftçilere diğer bazı sektörlerde uygulandığı gibi mutlaka özel tarife uygulanmalı. Çiftçimize elektrik daha uygun fiyattan verilirse daha fazla üretim yaparak ülkemiz ekonomisine daha çok katkı sağlar” dedi.

Bu haber 1235 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...