AFETLERE HAZIRLIK YILI OCAK AYI ETKİNLİK TEMASI “İLK YARDIM”

27 Ocak 2020 18:15

Isparta İl Afet ve Acil Durum Müdürü M.Ethem Kılıçarslan; Afetlere Hazırlık Yılı projesinin Ocak ayı temasının “ilk yardım" olarak belirlediğini kaydetti.

Kılıçarslan’ın açıklaması şöyle: “Ülkemizde ev, iş ya da trafik kazaları ve doğal afetlerde çok sayıda vatandaşımız yaralanmaktadır. Bu gibi durumlarda olay yerinde her zaman bir sağlık görevlisi olamayacağından, kişilerin kendilerine ya da başkalarına yapacakları ilkyardım uygulamaları son derece önemlidir. AFAD, bu düşünceden hareketle Afetlere Hazırlık Yılı projesinin Ocak ayı temasını “ilk yardım" olarak belirledi.

İLKYARDIM NEDİR?

Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

İlk yardım tanımında belirtilen amaç doğrultusunda hasta veya yaralıya tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç gereçlerle ilaçsız uygulamaları yapan eğitim almış kişilerdik yardımcı" olarak nitelendirilir.

İLKYARDIM;

Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmayı, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamayı, hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini önlemeyi, iyileşmeyi kolaylaştırmayı amaçlar.

İlk Yardım Temel Uygulamaları (KBK)

Koruma

Bildirme

Kurtarma

olarak ifade edilir.

Vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ilk yardım eğitim merkezlerinden ilk yardım uygulamalarını öğrenmeleri afet ve acil durumlarda can kurtarmaya yardımcı olacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur”.

 

Bu haber 1253 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...