“Sagalassos harebelerindeki Aşk Çeşmesini Isparta’lı ve Antalya’lılar bilmiyor”

28 Ocak 2020 17:31

Isparta’da yıllarca eğitim alanında hizmet verdikten sonra Ağlasun’a belediye başkanı olan Ali Ulusoy, gül, lavanta, Sal’da Gölü ve Sagalassos Antik Kenti’nin Türkiye turizmi açısından büyük öneme sahip olduğunu belirterek “burnumuzun dibindeki bu güzelliklerin değerini bilmiyoruz, tanımıyoruz bile” diye sitem etti.

En son Ülkü İlkokulu’nda iken istifa edip Ağlasun Belediye Başkanlığı’na aday olan ve 31 Mart seçiminde AK Parti’den Başkan seçilen Ali Ulusoy, Şakir Aksöz ile Ne Var Ne Yok Programı’nın canlı yayın konuğu oldu. Isparta’nın dibindeki Ağlasun’u anlatan Ulusoy, bölgenin turizm açısından potansiyeline dikkat çekti. Ulusoy, şöyle konuştu:

 İLİŞKİLERİMİZ ISPARTA İLE DAHA GÜÇLÜ

“Ağlasun, Burdur’un ilçesi. Burdur’a 32 km.,Isparta’ya 40 km. mesafede. Kültürel ve ekonomik anlamda ilişkilerimiz Isparta ile daha güçlü. Zamanında halının meşhur olduğu zamanlarda buraya halı satmaya gelirdik. Bizim Isparta ile ilişkilerimiz 40-50 seneye dayanır. Isparta ile Burdur’u birbirinden ayıramayız. Şu an Isparta’da 15 bin Ağlasunlu yaşıyor. Burdur’da ancak 1500-2000 kişi vardır.

ISPARTA’DA 27 YIL ÖĞRETMENLİK YAPTI

1966 Ağlasunlu doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ağlasun’da tamamladım. Üniversite eğitimimi Burdur’da  bitirdim. İlk görev yerim Bayburt’ta idi. Daha sonra Çorum ve Isparta. 1992 yılında Isparta’da öğretmen olarak göreve başladım. Evliyim, 3 çocuğum var.

1992’den bu yana değişik görevler aldım. O yıllarda Burdur’a girmek mümkün değildi. Öğretmen ihtiyacı yoktu. Isparta’dan giriş yaptık, Isparta’da kaldım. Yalvaç’tan başladım, Gönen ve merkezde değişik okullarda görevime devam ettim. En son Ülkü İlkokulu’nda müdür olarak görev yapıyordum.

ISPARTA İLE GÜLCÜLÜK BAĞI VAR

Yeşilin binbir tonu ile havası ve suyu ile güzel bir ilçe. 4500 nüfusumuz var. Yaz nüfusumuz 10 bin. Ekonomimiz tarıma dayalı ama istediğimiz yerde değil. Kirazcılık bitmek üzere. Yeni yeni cevizciliğe yöneldik. Coğrafi işaret alabilirsek daha iyi olacak. Ağlasun cevizi yağlı ve tadı çok farklı. Sera yapan arkadaşlarımız var. Merkezde gülcülük var. Isparta ile bağlantılı bir iş. İnsanlarımız gününü dışarı gitmeden, çalışarak geçiriyor.

EFES’TEN DAHA GÜZEL

Sagalassos Efes’le yarışır, belki daha güzel. Isparta’dan Sagalassos 40 km. Ispartalılar sorunca ‘nerede’ diye soruyorlar. Bizim için üzücü. Buradan davet ediyorum. Orada çok güzel yatırımlar yaptık. Yeşilin binbir tonu Ağlasun’da var. Bizim yeşilimiz ayrıdır. İnsanı bunaltmaz. 1 saat gezerseniz rahatlarsınız. Sagalassosun önemini halkımız bilmiyor. Aşkların ve imparatorların şehri Sagalassos 5 bin yıllık geçmişe sahip. Roma döneminin her türlü özelliğini gösteriyor. UNESCO’NUN kalıcı listesine girmek için çalışıyoruz. Son yıllarda Ağlasun’un girişinden Sagalassos’a doğru çalışmalarımız oldu.

AŞK ÇEŞMESİNDEN SU İÇİN

1989’da başlayan bir kazı çalışmamız var. Belçika’dan hocamızın önderliğinde yapılan bir çalışma var. Yüzde 30 seviyesinde olduğu söyleniyor. Bu çalışmalar devam ediyor. Sagalassos’a geldiğiniz zaman eserlere bayılacaksınız. Çeşmeler var. 12 ay çeşmeden su akıyor. Dünyada iki tane olduğu söyleniyor. Birisi İtalya’da, birisi Ağlasun’da. Aşk çeşmesi olarak da adlandırılıyor. Isparta, Burdur ve Antalya bunu bilmiyor. Bu güzelliği tanıtmamız gerekiyor. Sagalassos’u çok iyi kullanmamız gerekiyor.

ALTIN ÜÇGEN

Isparta’nın Kuyucak lavantası var. Yeşilova Salda Gölü var. Bizimde Sagalassosumuz var. Turlar düzenlenmeli. Eksikliklere baktık. Ailelerin oturabileceği mekan olmadığını gördük. Acilen bir işe başladık. Belediye otelin bitişiğinde 4500 m2 yere çadır yaptık. 45 gün gibi bir sürede çadır yaptık. Kamelyaları çoğalttık. Bir eksikliği giderdik. Yamacı yeşillendirdik, peyzaj çalışması yaptık. Yaz-kış faaliyet gösteriyor. 12 ay açık kalıyor. Akşamları 23.00’a kadar açık. 15-16 kişiye istihdam sağlıyoruz. Gözleme, kahvaltı, yemek. Aşçılarımıza, çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz. Misafirlerimizi burada Otel, çadır ve arka kısmında lavanta deresi oluşturduk. Ağlasun merkezden Sagalassos’a kadar yürüyüş yolu yapmayı hedefliyoruz.

BÖLGESEL TURİZMİN BİR AYAĞI AĞLASUN

Bölgesel turizmde eksikliği tamamlamak istiyoruz. Teleferik projemiz var. Fizibilite çalışmaları tamamlandı. 6.5 milyon Avro maliyet çıkmış. Görüşmelerimiz devam ediyor. Yap-işlet-devret modeli ile finansman ayağı ile çözebileceği söyleniyor. İl Özel İdare bütçesinden destek talep ediliyor. Sayın Milletvekillerimiz destek verecekler. Antalya Kültür Varlıkları Kurulu’ndan izin alındıktan sonra çalışmalar başlayacak. Artvin’de, Ordu’da teleferik kuran bir firma. Ağlasun’dan Sagalassos’a kadar teleferik olacak. Hem ilçemiz ekonomisine katkı sağlanmış olacak.

GÖLCÜK-SAGALASSOS ARASI YOL İYİLEŞTİRİLMELİ

Gölcük, Sagalassos, İnsuyu arasında bir yürüyüş parkuru var. Bu yolun altyapısı güçlendirilirse yürüyüş parkuru haline gelebilir. 40-50 yıl önce gidilip-gelinebilen yoldu. Bu yolun altyapısını güçlendirebiliriz.”

 

 

Bu haber 2625 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...