“YETENEK TARAMASIYLA GENÇLERİ GELECEĞE HAZIRLIYORUZ”

29 Ocak 2020 15:03

Isparta Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Gevrek, yetenek taramasıyla gençleri geleceğe en iyi şekilde hazırladıklarını belirterek, “3 yıl sonra 5 yıl sonra ilimizi ülkemizi uluslararası arenada temsil edeceğini yürekten inanıyorum” dedi.

                Isparta Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Gevrek, Levent Doğan İle Spor Özel Programına konuk oldu. Gevrek, sözlerine bakanlığın KYK ile birleşmesini anlatarak başladı. Gevrek, “Bizde elimizden geldiğince devletin vermiş olduğu görevleri ifa etmeye çalışıyoruz. Bilindiği gibi Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak yürütmekte olduğumuz bu görevi 2019 1 Ocak itibariyle gençlik ve Spor Bakanlığı çatısı altında bulunan 2 il müdürlüğünü, biri Kredi Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor  İl Spor Müdürlüğü kanunla lav edilerek yeni bir tek çatı altına  gençlik ve spor il müdürlüğü  bünyesinde toplandı” dedi.

                Isparta’da yaklaşık 102 spor kulübün olduğunu ve 20 bin lisanslı sporcunun da bulunduğunu bildiren İl Müdürü Gevrek, “Isparta’nın Isparta’da   yaklaşık 102 spor kulübü ve 20 bin lisanslı sporcu sayımız var. Onun dışında okul spor sayılarımızda fena değil. 12 bin civarında okul sporlarında lisanslı sporcularımız bulunuyor. Yine bunun yanı sıra yaz spor okullarında 27 ayrı branşta hizmet vermekteyiz.  Rekor katılım oluyor spor okullarımıza. Türkiye ortalamamıza vurduğumuz zaman gayet iyi bir oran. Elimizden geldiğince tüm teşkilat mensupları olarak il müdürlüğünden antrenörüne, şube müdürlüğüne tüm arkadaşlarımızla özveriyle çalışmaya devam ediyoruz. Tabi yani il müdürlüğü olarak Isparta Valiliği çatısı altında biz diğer kamu kurumları tamamıyla da koordine içerisinde hizmet vermekteyiz. Birlikte hareket etmekteyiz. Sağolsunlar bütün kamu kurumları istek ve taleplerimizi  geri çevirmiyorlar. Biz de keza öyle tüm kamu kurumlarıyla zaten bu varolan yapıda da bütün kamu kurumlarının bütün malları sonuçta devletin ve halkın malı. Ondan dolayı bütün millet olarak kullanıyoruz o noktada bir sıkıntımız yok” diye konuştu.

Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu ve Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e verdiği katkılardan dolayı teşekkür eden Gençlik ve Spor İl Müdürü Gevrek, sözlerini şöyle sürdürdü.

“ Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak genelde spor kulüplerinin maddi ve manevi olarak desteklenmesi noktasında çalışmalarımız zaten var. Zaman zaman ama bunun yanı sıra yerelde de baktığınız zaman hem yerel yönetimler olarak özellikle belediyelerimiz ve il özel idaresi  olarak da spor kulüplerimize maddi ve manevi olarak desteklerini sunuyorlar. En son bildiğiniz gibi Isparta Belediye Başkanımız sağolsunlar ben burada da teşekkür ediyorum. Şükrü Başdeğirmen başkanımız, tüm spor kulüplerimiz öncelik futbol sonra diğer branşlarla ilgili maddi bir katkı sundu. Onun dışında da il özel idare genel sekreterliğimiz tarafından yine Vali beyin talimatı doğrultusunda tüm spor kulüplerimiz özellikle futbol şimdilik kulüplerimizin tamamı malzeme desteğinde bulundular.

  Gelişen büyüyen ve kalkınan bir Türkiye var. Geçmiş yıllarda tabiiki nasıl yollarımız yetersiz alanlarımız yetersizken spor sahalarımız futbol sahalarımız tesislerimiz de unun ölçeğinde kalkındıkca çoğalıyor. Şu anda Isparta’nın da ciddi manada yükünü kaldıran bir Işıkkent’te yeni hizmete giren Işıkkent Spor Salonumuz var. Yine Üniversitenin bir Olimpik Yüzme Havuzu var. Sav’da yine bir atletizim, gençlik merkezlerimiz var. Keçiborlu’da 1 ay içerisinde hizmete girmesi beklenen bir gençlik merkezi binamız var. Yine Şarkikaraağaç’ta çok modern bir gençlik merkezi binamız geçen yıl itibariyle hizmete girdi. Ve şuan tüm gençlerimiz hizmet veriyor. Yaklaşık 600-700 Şarkikaraağaçlı gencimizin gençlik merkezi hizmet veriyor. Bunun yanı sıra diğer Yalvaç’ta yine bir gençlik merkezimiz var.”

KYK çalışmalarından bahseden, öğrencilerin konaklaması ve barınması için tüm imkanların seferber edildiğini dile getiren İl Müdürü Gevrek,  sözlerine şöyle devam etti:

“Hizmet veriyor asıl önemlisi yurt taraflarında da 90’lı yıllarda 3 bin 700 olan yurt kapasitemiz son dönemlerde artttı. Süleyman Demirel Üniversitesi 70 binlere ulaşan öğrenci potansiyelinden dolayı yurtlarda büyük bir talep vardı.

 Daha önce müracaat eden çocuğumuzu yerleştiremiyorduk. Ama 2017 yılı il genelinde 15 bin yatak kapasitesine ulaştık. Böyle olunca şuanda müracaat eden her çocuğumuz Isparta’yı Süleyman Demirel Üniversitesi’ni  ya da Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesini tercih eden her çocuğumuza yurt mutlaka çıkıyor. Evet şöyle şimdi tabiki gün geçtikçe teşkilat yapısı olarak hem de kadro anlamında da artış var. Özellikle geçen sene Gençlik ve Bakanlığımızın  geleceğin spor yöneticilerini, antrenörlerini 3 bin 200 tane kadro açtı. Tabii bu kardeşlerimiz tamamı Türkiye genelinde çeşitliil ve ilçelerde görevlerine başladılar. Tabiiki geçmiş döneme baktığınız zaman şimdi bir Uluborlu’da, Keçiborlu’da,Yalvaçta, Şarkikarağaç ‘ta  spor uzmanı ve antrenörler atayınca oraları da eskiden merkezlerde bir yoğunluk vardı. Merkezdeki çocuklarımıza çok rahat ulaşıp buradaki Türk sporuna kazandırmaya çalışabildik. İlçelerde bu noktalarda zayıftık. Ama şu anda baktığınız zaman ilçelerde en az il kadar kuvvetli aktif  antrenörlerimiz nezaretinde sporuna devam ediyorlar. Hatta özellikle son dönemde okul sporlarına baktığınız zaman ilde sürekli aynı okulları ve merkezdeki çocukları il  şampiyon olurken,  bugün Sütçülerde bir badminton  takımı Isparta il genlinde şampiyon olabiliyor. Ya Yetenek taraması son 2 yıldır ortaya atılan bence de aslı Gençlik ve Spor Bakanlığının,  Spor Genel Müdürlüğünün son yıllarda yapmış olduğu en önemli projelerden bir tanesi. Hep bizde dillendiriyorduk. Spor işte 80 milyona nüfusa sahibiz ama bir 3 milyonluk nüfusundaki ülkelerle rekabet edemiyoruz. Sporcu biz de yetişmiyor çok mu yeteneksiziz diye yıllardır hep birlikte ben de dahil övünüp üzülürken bugün itibariyle baktığımız zaman bu proje belki de 6-7 yıl sonra Türkiyenin uluslararası arenada çok başarılar getireceği çocukların yetişeceği bir ortam olarak görüyorum. Bir fırsat olarak görüyorum. Nedenine gelince biz ilkokul 3’teki Türkiye genelindeki tüm çocuklarımızın tamamını taradık. Buradaki motorik özelliklerinden dolayı becerilerinden dolayı iyi olan sıçrama kabiliyeti iyi olan güçlü profesyonel çocukların  tamamını seçtik. Bunların yaklaşık yüzde 60’ı şuan da tüm antrenmanları Bakanlığın belirlediği Spor Eğitim Daire Başkanımızın belirlediği müfredat doğrultusunda  eğitime devam ediyor. Ben inanıyorum 10 yıl sonra artık meyvelerini de almaya başladık. Yetenek taramasından değil de yeni nesil yeni kuşak dünya ile rekabet edilebilir.

Genilecek noktaya gelmek durumuna da geliyor. Biz yıllarca cimnastikle, cimnastik örneğini vereyim . Bizim en fazla derecelerimiz yoktu. Bugün dünya şampiyonu çıkarmaya başladık. Yüzmede öyle dünya şampiyonları çıkarmaya başladık. Yeni gelen nesil tabi ki bu şeylerde orantılı. Spor tesislerinin artması antrenörlerimizin artmasından dolayı yeni gelişen neslin dünya rekabetinde artık bizde varız dediği noktaya gidiyoruz. En son örneği de işte dün Tokyo vizesi alan Hollywood milli takımımızdır. Bu örnektir. Almanya, Polonya gibi güçlü rakipleri de yenerek bugün Tokyo yolcusudur. Ondan dolayı ben ümitli bakıyorum. Geleceğin özellikle bu yetenek taramasından gelecek çocuklarında Avrupa, Dünya ve olimpiyatlarda artık bundan sonra bizim de söz sahibi olacağımız ender projelerden bir tanesi.

 Ya ben 2015’ten beri arzu ediyordum çünkü bizim Isparta il ölçeğinde merkezinde çocuklarımızın oyun alanı dışarı çıkıp koşturabileceği oyun oynayabileceği futbol, basketbol, daha doğrusu ter atabileceği  alanlar oluşturuluyoruz. Teknolojiden uzak biraz çünkü biz son dönemde teknolojinin gelişmesiyle birlikte çocuklarımızı televizyon başından koparalım derken bu sefer ellerinde laptop, akıllı telefonlar var. Bunlardan kurtarılma noktasında semt sahalarını çok önemsiyoruz. Ama Ispartanın bugüne kadar yeterli semt sahaları yoktu . Geçmiş dönemde çok uğraştık. Çünkü semt sahalarını yapabilmek için. Önce alanlar lazım. Bu alanların da çalışmasını yararlı ölçekte belediyelerin planlaması gerekiyor. Sağolsun Şükrü Başkanımız özellikle sporun ne kadar önemli olduğunu, çocuklarımızın geleceği için projelere destek veriyor. Çocukların  uyuşturucu kötü alışkanlıklarından uzak durması için sanat ve sporun çok önemli. Özellikle spor için belirli alanlara yapma zorunluluğunu  anlattık.  44 mahallemizde şimdilik 17 tane alanın tespiti yapıldı. Bununla ilgili projelendirmeler yapıldı. Sayın Başkanımız hazırladı ve biz bunu bakanlığımıza gönderdik. Ortak protokol ile maddi destek sağlansın diye. İnşallah 2020 de bu 17 ayrı noktaya içinde halı sahalarında özellikle basketbol ve voleybol sahaların olduğu alanlar kavuşmuş olacak. Dolayısıyla o mahallede olan çocuklarımız gündüz saatlerinde akşam geç saatlere kadar annelerin babaların semtlerinden çok uzaklaşmadan o alanda spor yapabilecekler:”

                Milli Takımdaki sporcu sayısının artacağını ve 44 mahallenin 17’sine semt sahalarının yapılacağını kaydeden İl Müdürü Gevrek,  “Bizim semt sahalarına acil ihtiyacımız var. 44 ayrı mahallemiz var bu mahallerinin en azından birer tane olmasını arz ediyoruz. Önümüzdeki dönemle ilgili özellikle çocuklarımızın bu sahaları sürekli kullanmasını ter atmasını istiyoruz. Buradan biz milli sporcu çıkaralım derdinde değiliz. Sadece gençlerimize çocuklarımızın okul dışı zamanlarında faaliyetlerinde mutlaka bir arkadaşlıkların oluşması anlamında da önemli.  Bu semt sahalarının önemli olduğunu düşünüyorum. Futbol konusunda tesislerimiz çok yeterli değil, bunu görebiliyoruz. Bugüne kadar yer noktasında sıkıntılarımız vardı. Hazine, kamuya, belediye ait yeterli miktarda tesislerin yapılabileceği alanlar yoktu. Ondan dolayı biz özellikle Sav da böyle bir alan oluşturabildik. Savda’ki alanı zor bulduk Oraya ulusla arsı bir atletzim sahası yaptık. Tabii tabi ondan dolayıda çok eleştiri aldık. Haklı da olabilirler kokuyu şimdiden yüzde 90 seviyesinde giderildiğini düşünüyorum. Ben önümüzdeki dönem de orayı komple futbol sahası olarak düşünüyoruz. Şimdi aslında baktığınız zaman Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak son dönem özellikle yüzme bilmeyen kalmasın projesi var. Sayın bakanımızın ifade ettikleri gibi bakanımız 1 milyon gencimize yüzme öğretilmesi noktasında bir talimatlar oldu. Biz de ilimizde yaklaşık 12 bin civarında gencimizin özellikle 3-4-5 sınıftaki çocuklarımızın tamamını ücretsiz yaptık. Eğitim öğretim saatlerinde yüzmeyi öğrenmeleri noktasında çalışmalarımız hızla devam ediyor. Şu an da aktif olarak bütün duyurularımızı yaptık. Aktif olarak çocuklarımız geliyor. Hafta içi eğitimleri devam ediyor. Buradaki amaç şu yani her çocuğumuzu mutlaka yüzme branşıyla lisansı olsun yarışında o her gencimizin çünkü bu sene 3’leri taradık baktığınız zaman 5-6 yıl sonra bütün gençliğimizin bütün çocuklarımızın yüzme biliyor olmasını sağlıyacağız. Onun dışında bakanlığımızın yetenek taraması neticesinde seçilen spor altyapısı için oluşturduğumuz bu gençler çok önemli,    milli takımın altyapısını oluşturacaktır.

 3 yıl sonra 5 yıl sonra ilimizi ülkemizi uluslararası arenada temsil edeceğini yürekten inanıyorum. Birde son dönemde bakanlığımızın aslında Milli Eğitim Bakanlığının yıllarca söylediğimiz eleştirdiğimiz eğitim sisteminin Milli Eğitim Bakanlığı eliyle zor ve uzun olduğunu düşüncesiyle yola çıkarak özellikle burada Sanayi ve Teknoloji  Bakanlığı öncülüğünde, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Tübitak ve aynı zamanda bir vakıf olarak Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliği ile ortaklaşarak öncelikle 12 ilde başlatıldı. Çokta başarılı. Projeden bahsedeyim. Özellikle ilkokul 4 ve 5. Sınıf, orta son,  lise 1 ve lise hazırlıkdaki çocuklarımızın istekleri olan geleceğin mühendisi olmak istiyorum,  ben bu alanda ilerlemek isteyen çocuklarımız için çok inanılmaz iyi bir proje. Ispartamızda da kayıtları aldık. İlimizde de 12 ilin haricinde de yeniden 18 ilde de uygulanacak bir proje. Isparta bunun içerisinde bu ilerleyen dönemlerde 81 ile yayılması düşünülüyor. Biz il müdürlüğü olarak duyurularımızı yaptık. 3 bin 200  gencimiz bunlara müracaat etti. Müracaatlar bitti. Ayın 9’u itibariylede sınav yapılacak ve bu çocuklarımızı biz gençlik merkezlerinde kuracağımız atölyelerde farklı dersler yapay zeka robotik kodlama onun dışında teknoloji tasarım gibi farklı şeylerde 36 ay ilk 24 ayı teorik eğitim, son 12 ayıda atölyelerde planladığı istediği bir alanda uygulamalı olarak eserlerini ortaya çıkaracak.  Ondan dolayı çok önemsiyorum buradan da ben idda ediyorum hatta eğer müfredat programları devam ederse veriler devam ederse biz önemli olduğumuzu biliyoruz.

Bizim desteklerimiz ilk günkü gibi devam ederse buradan mezun olacak çocuklarımız ortaokulda lise de ne olacağını benim mesleğim bu deyip bilgili donanımlı ve  tercih edecektir. Yarın mühendislikle ve ben iddaa ediyorum buradan mezun olan çocuklarımız yarın üniversiteyi bitirmiş bir mühendisten daha fazla bilgiye sahip olacağını umut ediyorum.

İnşallah iyi bir proje ilerleyen dönemlerde bunun meyvelerini ülke olarak alacağız. Belki de bu geleceği bu çocuklar Türk teknolojisyle yapıp ihraç eder duruma gelecek. Ben şunu diyorum özellikle anne ve babalara tamam eğitim çok önemli. Eğitim olmalı, bir üniversite diploması olması bence bişey ifade etmiyor. Çocuklarımızı öğretimin dışında biz eğitmeliyiz. Yani nedir akrabalık dostluk ilişkileri manevi yönden çocukları dede torun çağın geçmişiyle kültür bağlarını biraz koparıyoruz. Bu noktada aslında öğretim tamam ama eğitmek gerek çocuğu spora, sanata yönlendirmek lazım. Manevi bağlarını koparmamak lazım çocukları bu şekilde yetiştirirsek geleceğe de umutlu bakmış oluruz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

Bu haber 1367 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...