İŞ ADAMI HASAN KÖSE’yi TOPRAĞA VERDİK

1 Şubat 2020 12:29

Isparta’nın hayırsever işadamlarından, sağlık, spor, eğitim başta olmak üzere birçok alanda sosyal sorumluluk sahibi İşadamı Hasan Köse, son yolculuğuna uğurlandı.

Modülmer Fabrikası sahibi Hasan Köse, dün Mimar Sinan Camii’nden Cuma Namazını takiben Hanife

Sultan Mezarlığında  kalabalık bir cemaat tarafından toprağa verildi.

Cenazeye,  TBMM Başkan Vekili Isparta Milletvekili  Süreyya Sadi Bilgiç, Milletvekili Uğur Gökgöz, Belediye eski Başkanlarından Mehmet Aybatılı, Yusuf Ziya Günaydın, Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu’nun yanı sıra çok sayıda seveni Hasan Köse’ye son görev için  Mimar Sinan Camii avlusundaydı.

ASLINDA HALI TÜCCARIYDI

TESADÜFEN MERMERCİ OLDU

Hasan Köse, iş hayatını anlattığı röportajında mermercilik sektörüne girişini ve sektörün önemini şu sözlerle anlatmıştı:

“Isparta deyince akla halı gelir. Halıcılık sektörünü yürütürken, eşim ile birlikte İngiltere’deydim. İngiltere dönüşünde ‘İtalya’da bir fuar var, mutlak uğra’ dediler. ‘Ne fuarı’ dedim. ‘Mermer.’ Bana çok yabancı geldi. Mermerin M’sini bile bilmiyordum. Yolumuzun üzeri olunca uğradım. Çok büyük bir olay olduğunu gördüm. Dikkatimi çekti. Türkiye’ye dönüşte mermer aradım, bulamadım. Üretim yoktu. Ancak araştırmalarımıza devam ettik. Maden Teknik araştırmalarında Türkiye’de çok mermer yatağının olduğunu gördük. Bu konu dışa açık bir konu olduğu için üzerine düştüm. Türkiye’de tesis araştırmaya başladım. Afyon dediler, gittim. Tesisleri inceledim. Dışa açık bir konu olduğu için karar verdim ve başladım.

Türkiye’ye ilk fayans tesisini getiren biziz. 2 fayans tesisi, 4 tane este ile İtalya makineleri ile işe başladım. Mermeri araştırmaya devam ediyoruz. Yatakların Muğla bölgesinde zengin olduğunu tespit ettik. İlk ocağımızı, üretimimiz Muğla’da başladı. Bugün artık o bölgede sahalar büyüdü, üretimler çoğaldı.

 DÜNYANIN EN BÜYÜK REZERVİNE SAHİBİZ

Bizim başladığımızda mermeri arayıp, bulmak mümkün değildi. Ama yataklar çoktu. Ve şimdi Türkiye’de bu sektör sanat haline dönüştü. Türkiye’de en büyük istihdam oluşturan bir sektör. Tekstilin yerine mermer geliyor. Bugün Türkiye’de 100 binin üzerinde mermer sektöründe çalışma olduğunu görüyorum. Bu iş artık bir sektör haline geldi. Dünyanın en büyük rezervlerine sahibiz. Daha hızlı işletilmeli, Dünya tüketimine ayak uydurulmalıdır. Buraya devletin de katkıları olmalı. Bu rezervleri zirveye ulaştırıp, dünyaya daha çok mermer satmalıyız.

DÜRÜST OLANI HEDEFİNİN ZİRVESİNE ULAŞIR

Isparta’da Romalı döneminde çalışmış bir saha vardı. Saha gezerken bir sütun vardı. 2000 yıllık bir sütun. 2000 yıl geçmiş tahrip olmamış. Hızlı bir açılma var son yıllarda. Sütçüler, Yalvaç, Senirkent, Eğirdir’de bir hayli rezervler çıkarıldı. Isparta ekonomisine büyük katkısı var. Tabiki bu ocaklar daha çok gelişecek. Bu ocakların daha ileri gelişmesi için de bazı yapılması gerekenler var. Devletin, orman üzerinden aldığı paralar çok yüksek. Mermerci kendi imkanlarıyla yeraltı kaynağını çıkarıyor. Yurt dışına direk ihraç ediyoruz. Karışım yapmıyoruz. Direk yeraltı kaynağımızı gönderiyoruz. Bugün bir otomotiv sektörüne bakın böyle istihdam ve ihracat yok. Mermerde ithalat payı yok. Öyle bir gün gelecek ki Türkiye’de mermer ihracatının 3-4 milyar dolara ulaşacağını düşünüyorum. Çünkü rezervlerimiz çok fazla. Ben gençlere mermerciliği her zaman öneririm. İstikbali çok yüksek. Yeterki iyi etüt ve araştırma yapılsın. Mermercilik ağır meslek ama yılmadan, yorulmadan mücadele edilmeli. Dürüst olmak gerekir, verilen sözü yerine getirmek insanı hedefin zirvesine götürür.”

DENGE KORUNMALI

Sanayici Köse, milli servet olan mermerin işlenmesi gerektiğini, ancak bunun mutlak surette bir dengesi olmasını savundu. Tezini şöyle güçlendirdi: “2011’de Türkiye genelinde 650 ocak açılmasına ruhsat verildi. Bunların 250 tanesi Isparta’da. Bu sayı fazladır. Dengeyi kurmamız lazım. Bu meslek ağırdır, ağır. Ehil olmayan kişilere teslim edilemez. Yerleşim yerlerine 500 m yakınlıkta ruhsat olmamalı”

MERMER EKONOMİYE KAZANDIRILMALIDIR

Dünyanın en güzel mermerlerinin Burdur ve Isparta’da çıktığına işaret eden Köse, ‘ruhsat’ verilirken mutlak surette bir denge gözetilmesi gerektiğini de söyledi. 2011 yılında Türkiye’de 650 ruhsat verildiğini anlatan Köse, “bunun 250’si Isparta’da. Bu sayı fazladır. Dengeyi kurmamız lazım. ‘Dünyanın en ağır 5 sektörü hangileri?’ şeklinde bir soru yöneltseniz, mermeri mutlaka dâhil ederim. Çok emek ve uzmanlık isteyen bir sektördür. Ehil ellere teslim edilmesi mecburidir. Mermer sektörü çok ağırdır, ağırdır… Dişimizle, tırnağımızla üretiyoruz. Burada en önemli unsur, uzmanlıktır. Ehil ellere teslim edilmesi şart. Bu konuda Merkezi Yönetim, önemli çalışmalar yapıyor. Sektör daha sağlıklı bir noktaya gelecektir. Buna inanıyorum. Mesleği olmayan bu işi yapmayacak. Zaten son dönemlerde alınan kararlar ışığında bu alanda yarım yapmak çok pahalı oldu. Yerleşim bölgelerine çok yakın noktalarda ocak ruhsatlarının verilmemesi taraftarıyım. En az 500 metre mesafe olmalıdır. Doğal dengenin de gözetilmesi gerekiyor. Yeraltı kaynağı olarak mermer milli servet. Ekonomiye kazandırılmalıdır. Ama denge olması lazımdır. Çok dikkat edilmesi gerekmektedir.”

 

 

Bu haber 1649 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...