KONUK’a VEDA

1 Şubat 2020 12:30

Emre Mahallesi göçmenlerinin ağabeyi 3. kuşak temsilcisi Ömer Konuk’un vefatı 7’den 70’e herkesi  üzdü. O, Mübadil Kentler arası ‘kardeş buluşmalarının’ gerçekleşmesini sağlayan, kurduğu dernek ve koro ile  birlik ve beraberliğin temsilcisiydi.

1924 yılında Bulgaristan ile Türkiye arasında gerçekleştirilen mübadalenin (nüfus değişimi) Isparta’daki yerleşim merkezi Emre… Çok sayıda ülkeye yayılan ve nüfus değişimi gerçekleştiren Lozan Mübadilleri, Isparta’da büyük bir acı yaşıyor. 1924’de gerçekleşen Mübadelede bir dede, 5-6 yaşlarında Nafiz isimli bir çocuk vardı. O çocuk kendisi gibi mübadale eden bir hanımefendi ile evlendi ve Ömer isminde çocukları oldu. Ömer Konuk, Emre Mahallesi’nin ve Lozan Mübadillerinin sembol ismiydi. Kardeş kardeşe yaşamın, birlik ve beraberliğin temsilcisiydi. Mübadaleden gelenlerin 3.kuşak temsilcisiydi. Isparta’nın ünlü kalıp ustalarından Ömer Konuk, iş sonrası hayatında ömrünü Lozan Mübadillerine hizmete adadı. 2002 yılında dönemin Garnizon Komutanı Tuğgeneral Enver Topuz’un teşviki ile Ömer Konuk ve arkadaşları Lozan Mübadilleri Derneği’ni kurdu. Dernek çalışmalarına hızlı başladı. Selanik’ten, Grabina’dan, Seres’ten ve Kostorya’dan Mübadale edip de Yunanistan’a göç eden Mübadillerin Türkiye yasağının kaldırılması için çok mücadele verdi. Konuk, mücadelesinden zaferle çıktı. Yunanistan-Türkiye arasındaki mübadil buluşmalarını sağladı. Isparta’da bu turizm hareketinden faydalandı. Lozan Mübadilleri Derneği bünyesinde Türk Sanat Müziği korosu kurdu. Bu koro kültürümüzü  ve sanatımızı başka şehirlere, başka ülkelere taşıdı. Dış İşleri Bakanlığı desteğiyle Selanik’te konser verildi.

            O adam, önceki gün vefat etti. 72 yaşındaki ünlü kalıp ustası, Emre Mahallesi Mübadillerinin ağabeyi ve öncüsü Konuk, bağırsak rahatsızlığı için gittiği hastanede kalp hastası olduğunu öğrendi. Tedavi olacaktı ama vadesi yetmedi. Kalp krizi sonucu vefat etti. Ömer Konuk’un cenazesi geçtiğimiz gün Emre Camii’nden öğle namazına müteakiben toprağa verildi.

 Eski, yeni başkanlar ve birçok kişi onu son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Eski Belediye Başkanlarından Mehmet Aybatılı, Yusuf Ziya Günaydın, ITSO Başkanı Mustafa Tutar, Belediye Başkan Vekili Mehmet Ören ile çok sayıda seveni O’nu son yolculuğuna uğurladı.

 

 

 

Bu haber 1360 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...