Türk Ocaklarında Stres ve Öfke konulu konferans

19 Şubat 2020 17:39

Türkocakları Isparta Şubesinin düzenlediği Ocakbaşı sohbetleri devam ediyor. Bu haftanın konuğu Psikolog H.Hüseyin Akagündüz konusu ise Stres ve Öfke Kontrolü oldu. Türkocağı Prof.Dr.Turan Yazgan konferans salonundaki sohbete Üniversite öğrencileri ve Ocaklılar katıldı. Akagündüz bir saat süren programında özetle şöyle dedi:

                    “Öfkelenmenize; kendi kişisel kuruntularınız neden olabileceği gibi, daha önceden başınızdan geçmiş ve sizi öfkelendirmiş bazı olayların anıları da neden olabilir. Öfke; Bireyin plânları, istekleri ve ihtiyaçları engellendiğinde, haksızlık, adaletsizlik ve kendi benliğine yönelik bir tehdit algıladığında yaşanan temel duygulardan biridir. Öfke bireyin kendini savunmak ve karşıdakini uyarmak amacıyla ortaya koyduğu bir duygulanım biçimidir. Öfkenin ortaya konulması yapıcı veya yapıcı olmayan bir şekilde sözel; ya da davranışsal veya fizyolojik bir biçimde olabilir. Neden öfkeleniriz? Çıkmazda hissettiğimizde, anlaşılmadığımızı hissettiğimizde, engellendiğimizde, tehdit algıladığımızda, benliğimize direkt saldırıldığında, bizim için önemli olan, değer verdiklerimize saldırıldığında…

Öfke ve etkileri İnsanlar herhangi bir engellenme ya da öfke uyandıran bir durum ile karşılaştığında bedeninde fizyolojik ve fiziksel değişiklikler ortaya çıkar.

Öfkenin Yarattığı Duygusal Etkiler Öfke, bazen örtülü bir biçimde de ortaya çıkabilir. Öfke buzdağına benzetilebilir, yani öfkenin ortaya çıkmasına yol açan pek çok duygu burada gizlidir.

Vücutta oluşan tepkiseller:

Kalbin hızlı hızlı atması, yüzün öfkeden kızarması, ses yükselmesi, göz bebeklerinin büyümesi, yumrukların sıkılması, öfkenin yarattığı davranışsal etkilerin yavaşlaması vs.

Öfkenin Yarattığı Davranışsal Etkiler

 Öfkenin doğrudan ve üstü kapalı davranışsal belirtileri vardır. Doğrudan davranışsal öfke işaretleri; fiziksel ve sözel saldırı, aşırı eleştiricilik, kusur buluculuk, önyargılılık, sorun çıkarma, isyankar davranışlarla kendini gösterebilir. Doğrudan davranışsal bir öfke işareti olan saldırganlıkta amaç öfke duyulan kişiye zarar vermektir. Saldırgan nitelik taşıyan eylemler tehdit etmek, hakaret etmek ve iğnelemek gibi sözel ya da dayak gibi fiziksel biçimlerde olabilir.

ÖFKEYLE YAŞAMAK

 Öfke doğaldır. Ancak öfkemizi şiddete başvurarak ortaya koymak ise normal değildir. Öfke duygularımızın bileyicisidir. Hazırlıklı olmak öfkelendiğimizde yıkıcılığı azaltır.

 Soru- Cevap ve ikramlar sonrası program sonlandırıldı

 

Bu haber 1313 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...