“OTURDUĞUNUZ EVİN RİSK ANALİZİNİ MUTLAKA YAPTIRIN”

20 Şubat 2020 17:36

RİSK Kentsel Dönüşüm ve Yapı Laboratuarı Genel Müdürü Yüksek Mimar Caner Ataseven, Isparta’daki mevcut yapı stokunda hasar tespit çalışması yapılmasını ve durumun tespit edilmesi gerektiğini söyledi.

“En son 2011’de Van’da yaşanan büyük deprem vardı. ‘Devletimiz hiçbir şey yapmadı tedbir almadı’ desek haksızlık olur. Esasında devrim niteliğinde kararlar alındı. 2011 sonrası yapılmış binaları gözü kapalı alabilirsiniz, rahat oturabilirsiniz.

Elazığ’daki depremden sonra arkadaşlar hasar tespitine gittiler. Gelen ilk bilgilerde yapı denetimli ve deprem yönetmeliğine göre yapılmış binalarda hiçbir hasar yok. En azından yeni binalarımız düzelmeye başladı.

ISPARTA’DA 2000 ÖNCESİ BİNALARDA RİSK ÇOK FAZLA

2011 sonrası bulamazsa en kötü ihtimalle 2007 deprem yönetmeliği sonrası yapılmış evlerden alsınlar. Daha öncesi ise kapalı kutu, bilmiyoruz. Çok çarpıcı bir istatistik. Isparta’da bugüne kadar özel veya kamu binlerce binayı test ettik. Maalesef yüzde 95’i depreme dayanıksız çıktı. 2000 öncesi binalarda bu oran yüzde 98’e çıkıyor. Çok riskli bir envanterimiz var. Hep söylüyoruz keşke bu envanterimizi çıkarsak. Öncelikle 2000 öncesini çıkarsak. Hangileri riskli ve göçme durumunda. Bunlar güçlendirilecek mi? Yoksa yıkılıp kentsel dönüşüm mü yapılacak? Bunun yasal alt yapısı bir an önce hazırlanmalı.

106 YILDIR BÜYÜK DEPREM OLMUYOR

Oturduğunuz evin risk analizini mutlaka yaptırın. Bu çok sık yapılan bir şey değil. Binanın ömrü boyunca bir kez yapılan bir şey. Vatandaş bina çürük çıkarsa yıkılacak diye korkuyor. Öyle bir şey yok. Durumunu öğrenebilirsiniz. Isparta’da son büyük deprem 1914’de oldu. Yani 106 yıldır büyük deprem olmadı. Aynı Elazığ’daki Doğu Anadolu fay hattı gibi bizim fayımızda suskun. 106 yıldır büyük bir enerji biriktirdi ve her an Elazığ gibi boşaltabilir. Bunu sürekli söylüyoruz zaten.

ÇATLAKLARI SIVA İLE KAPATMAYIN

Zaman zaman küçük depremlerimiz oluyor. Mesela Denizli depreminde hasar olan çok bina var. Fakat evimin değeri düşer diye gizliyorlar. Halkımız bunu gizlemesin. Sıvayla kapatmasın. Hasar tespiti önemlidir. Bunun sonunda evinize bir şey olacak diye düşünmeyin. Büyük depremde yıkılmaya aday olan binalar hasarlı binalardır. Elazığ’da daha önceden hasar alan evler sıvayla kapatılmış ve bu binalar göçtü.”

 

Bu haber 1355 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...