Haberler
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
“Tütün satışı yapan esnafımız mağdur olsun istemeyiz”
22 Şubat 2020 13:21Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, ilimizde tütün ve tütün mamulleri satışı yapan esnafı, mağduriyet yaşamamaları için mevzuatlara uymaları konusunda uyardı.
Isparta’da tütün ve tütün mamulleri satışı yapan esnafı tütün ticaretine ilişkin kanun ve yönetmelikler hakkında bilgilendirmek amacıyla Esnaf Odaları Birliğinde toplantı düzenlendi. Toplantıya Ticaret İl Müdürü Mehmet Akif Ülger, Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ali Aksel, Tarım Orman İl Müdürlüğü Teknikeri Turan Sarıdoğan, Bakkallar Odası Başkanı Mehmet Ali Bapbacı katıldı.
KAÇAK TÜTÜNE KARŞI DENETİMLER ARTIRILMALI
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, toplantının amacının tütün ve tütün mamulleri satışı yapan esnafı, kendilerini ilgilendiren kanun ve yönetmelikler hakkında bilgilendirerek, denetimlerde mağduriyet yaşamalarının önüne geçmek olduğunu söyledi. Başkan Tural, özellikle 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren yapılacak denetimlerde mevzuata aykırı davranan esnaflar için idari para cezalarının yanında hapis cezası yaptırımlarının da uygulanacağını hatırlatarak, esnafın düzenlemelere harfiyen uymalarını istedi. Kaçak sarma tütün ve makaron tütün satışlarının esnafı olumsuz etkilediğini belirten Başkan Tural, “Kaçak tütün satışı aynı zamanda vergi kaybına neden oluyor. Yasadışı tütün ve makaron satışı bu işi yapan vergisi yapan kayıtlı esnafımız için önemli bir sorun. Bunun için denetimler mutlaka artırılmalı” diye konuştu.
TEMMUZDAN SONRA YAPTIRIMLAR AĞIRLAŞACAK
Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ali Aksel, 4733 Sayılı Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine İlişkin Kanun kapsamında, tütün satışı yapan yerlerde mutlaka TAPDK belgesi ve işyeri açma ruhsatının olması gerektiğini hatırlattı. Doldurulmuş makaron satışının ve açıkta tütün satışının ağır para cezaları içerdiğini kaydeden Aksel, hem tütün hem de makaronların kayıt altında satılmak zorunda olduğunu iletti. 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren yapılacak denetimlerde mevzuata aykırı hareket edenlerin idari para cezaları yanısıra, adli cezalarla da karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunan Aksel “Bu tarihten itibaren hükümlülükleri yerine getirmediğiniz takdirde kaçak sigara satışında hüküm neyse aynısıyla değerlendirilecek. Bu da hem sicilinize işlenmesi hem de yeniden ruhsat alamamanız anlamına geliyor. TAPDK belgesi almayan, doldurulmuş makaron satan, mükerrer bandrol kullananlar için 3- 6 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor. Mağduriyet yaşamamanız için işinizi sağlam yapın. Hükümlere uyun” dedi. Aksel, özellikle okul çevrelerinde tek dal sigara satışı yapmanın ve 18 yaşından küçüklere sigara satışının ağır müeyyideler içerdiğini de hatırlattı.
HER ÜRÜN İÇİN ETİKET ZORUNLULUĞU
Tarım Orman İl Müdürlüğü Teknikeri Turan Sarıdoğan da, esnafı özellikle açıkta tütün satışı yapmamaları konusunda uyararak “Bu konuda mevzuat açık. TAPDK belgesi ve işyeri ruhsatı almak zorundasınız. Uygunluk belgesi almayanlar içinde para cezası var” dedi. Ticaret İl Müdürü Mehmet Akif Ülger de fiyat etiketlendirmelerinde yapılması gerekenlere ilişkin bilgi verdi. Ülger, “ Fiyat etiketlendirmelerinde eğer yerli üretimse mutla yerli üretim logosunu kullanalım. Eğer sattığımız ürün ithalse etikette mutlaka üretildiği ülkenin ismi olacak. Alış satış fiyatlarının yazılması gerekiyor. Mal alış tarihi, fiyat değişmişse fiyat değişim tarihi yer alacak. Garanti belgesi kapsamında satılan ürün varsa mutla garanti belgesi olmak zorunda. Ticari reklam yapabilirsiniz ama bu reklam tütün kullanımını özendirmeye yönelik olamaz. İndirimli satış yapabilirsiniz ama daha önceki satış fiyatını belirmek zorundasınız. Etiket bulundurmadığınız her ürün için ceza uygulaması var” dedi.