“İki yıl içinde Belediye Binamızı yıkıp taşınacağız”

4 Mart 2020 17:48

Belediye Başkanı Başdeğirmen, meclisten karar verirken 2 yıl sonra Belediyenin taşınacağı, mevcut binanın yıkılacağı planlaması ile Subay Lojmanları yanında yeni bir yeraltı otoparkı yapılması çalışmalarının değerlendirilmesini istedi.

Isparta Belediye Meclisi’nin Mart dönemi ilk oturumunda riskli olduğu için kullanıma kapatılan Belediye önü yeraltı otoparkının durumu konuşuldu. SDÜ İnşaat Mühendisliği bölümü hocaları, tespit sonrası hazırlanan güçlendirme projesini meclise sundular.

Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Türkmen, yeraltı otoparkında yapılacak güçlendirme projesi hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Yeraltı otoparkında tasarım aşamasında hataların olduğunu belirten Dr. Türkmen, “mimari projede toprak dolgu 80 cm. olarak geçiyor. İnşaat aşamasında mimari ve statik hesaplar dikkate alınmamış. Dolgu bölgesinde 2 metre toprak dolgu yapılmış. Üzerinde iş makinaları ve silindir çalışmış. Güçlendirme projesi çalıştık. Esas problem en üst kademede. Aşırı seyim olmuş. Üst döşemede güçlendirme gerekiyor. Belediye önü yolun genişletilmesi öngörülüyor. Bunun için plastik kalıplar kullanılacak. 6 kolon aşağıdan yukarıya doğru mantolanacak. Güçlendirme işinin kalifiye elemanlar tarafından yapılması gerekir” dedi.

2 MİLYON TL’LİK MALİYET OLACAK

Belediye Başkan Yardımcısı Ercan Akkoç, hocaların öngördüğü güçlendirme projesinin maliyetinin yaklaşık 2 milyon TL olduğunu bildirdi.

HOCALARIMIZ 3 AYDIR ÇALIŞIYOR

Belediye Başkanı Başdeğirmen, yeraltı katlı otoparkın güçlendirme işinin basit bir iş olmadığını belirterek “hocalarımız bu işe 3 aydır çalışıyor. Basit bir olay değil” dedi.

İYİ Partili Ramazan Kabalak’ın sorusu üzerine Belediye önü yeraltı otoparkının 5 milyon TL +KDV’ye ihale edilerek yapıldığı bilgisi verildi.

YENİ  BİR OTOPARK YAPIYORUZ

Belediye Başkanı Başdeğirmen, “şu anda yeni bir otoparka çalışıyoruz. Betonarme sistemde 1 araçlık otopark 40 bin TL’ye maloluyor. Mekanik sistem ile 1 araç=80 bin TL. 100 araçlık bir otoparkın betonarmede 4 milyon TL maliyeti var. Belediye önündeki otoparkın bugün için maliyeti 4.5 milyon TL. Ancak maliyeti yüksek çıkmış. Nedeni ise çevresinde fore kazık uygulanması. Çünkü otoparkın yapıldığı yer hem  zemin hem coğrafi olarak uygun bir yer değil. Belediye olarak 100 metre mesafede  yeni bir otopark yapılıyor. 2 yıl içinde belediye binamızın taşınıp, yıkılması planlanıyor. 2 yıl için 2 milyon TL’lik bir yatırım mantıklı mı onu değerlendireceğiz. ‘Buraya harcanacak para ile 100 metre ilerdeki yeni otoparkta 1 kat daha fazla mı yapmalıyız’ Bunu değerlendirelim. Meclis olarak bunlara karar verelim” diye konuştu.

ISPARTA’NIN DEPREM HARİTASI ÇIKARILACAK

Isparta Belediyesi’nde depreme yönelik çalışmalar hızlandırıldı. En son Elazığ’da meydana gelen deprem nedeniyle ülke genelinde tedbir alınması çalışmalarını artırdı. Isparta Belediyesi de yılların ihmalini ortadan kaldırıyor. Isparta’nın halihazır haritasının çıkarılması için önemli bir karar alındı. Belediye, halihazır harita çıkaracak, şehrin jeoteknik ve jeolojik etütleri yapılacak. İmar uygulamalarında bu halihazır harita sağlıklı ve doğru karar alınmasını sağlayacak.

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, depreme hazırlıklı olmak gerektiğini belirterek “şehrimiz 1. Derece deprem kuşağında. Isparta, halihazır haritası olmayan ender şehirlerden bir tanesi. Bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz. Sayısal halihazır harita ve mikro bölgelendirme çalışması yapacağız. Yine jeolojik ve jeoteknik etütler yapacağız. Zemine göre imar uygulamaları ve imar kararları verilecek. Sağlıklı ve doğru kararlar için bu çalışmayı yapıyoruz. Söz konusu çalışmanın maliyeti 2.3 milyon TL. İller bankası yarısını hibe olarak veriyor. Diğer kalan kısmı için ise kredi kullandırılacak” diye konuştu.

TOROSGAZ UYGULAMASINDAN ŞİKAYET

                İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Ramazan Kabalak, Meclisin mart dönemi oturumunda vatandaşlar için önem arzeden bir konuda Başkan Başdeğirmen’den yardım istedi. Torosgaz’ın 10-15 TL’lik gaz borcuna karşılık tek taraflı olarak sözleşmenin feshi yoluna gittiğini belirten Kabalak, “Gaz borcu zaman zaman unutulabiliyor. Otomatik ödemede sıkıntı olabiliyor. 10-15 TL’lik cüzzi miktarda bir borcunuz oluyor, hemen sözleşmenin tek taraflı feshine gidiliyor. Neden sözleşmeyi fesh ediyorsun ki. Açma-kapama parası al, gecikme faizi uygula. Ama sözleşmeyi fesh ediyorlar. Vatandaşa bir sürü zahmet ve külfet. Belediye Başkanı olarak bunu müsaade etmemelisiniz” diye konuştu.

Başkan Başdeğirmen, konuyla ilgili TOROSGAZ yetkilileri ile görüşeceğini söyledi.

KAT YÜKSEKLİĞİNDE

H=MAX DÖNEMİ BİTİYOR

Yeni çıkan imar yönetmeliğine göre, inşaat ruhsatı verilirken kat yüksekliği serbest tutulamayacak, ruhsatta binanın kaç kat olacağı açıkça belirtilecek.

Isparta Belediye Meclisi’nin mart döneminde imar mesaisi oldukça fazla. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan imar yönetmeliği ek maddelerine göre, kat yüksekliğine ilişkin sınırlama getiriliyor.  Belediyeler, yeni yönetmelik kapsamında ruhsat verirken h=max serbest diye bir statü kullanamayacak. Ruhsatta yapının kaç kat olacağı açıkça belirtilecek.

Yeni yönetmelik kapsamında Isparta Belediye Meclisi de karar alacak. İmar Komisyonu gündemine havale edilen madde kapsamında hmax uygulaması kaldırılacak.

CADDE OTOPARKLARI

İÇİN YASAL KALKAN

Isparta Belediyesi, cadde ve sokak paralı otoparkları uygulamasının iptaline yönelik bireysel girişimlere karşı önemli bir adım attı.

                Isparta Belediyesi’nin toplumda memnuniyet oluşturan cadde ve sokakların paralı otopark uygulaması bir vatandaş tarafından İdare Mahkemesi’ne götürülmüştü. Uygulamanın iptali için açılan davaya karşı Belediye yasal kalkan oluşturuyor. Paralı olan cadde ve sokaklar imar planına ‘otopark alanı’ olarak işlenecek.

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yılbaşından itibaren başlayan cadde ve sokak ücretli otopark uygulamasının memnuniyet oluşturduğunu söyledi. Toplumun yüzde 90’ından konuyla ilgili memnuniyet ifadesi aldıklarını belirten Başdeğirmen, “toplumumuzun geneli bu konuda memnun iken, belediyede başka bir işi olmamış kişilerce bireysel başvurular yapılabiliyor. Bir arkadaşımız konuyu mahkemeye götürdü. Yasal olmadığını iddia ediyor. Biz de cadde ve sokakları imar planında otopark olarak işleyeceğiz” diye konuştu.

Bu haber 1395 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...