Atatürk’ün Isparta’ya gelişinin 90. yıl dönümü kutlandı

7 Mart 2020 12:24

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Isparta’ya gelişinin 90. yıl dönümü dolayısıyla kentte tören düzenlendi.

Şehit Ahmet Hilmi Yiğit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde başlayan ve Isparta Valiliği önünde son bulan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Törende, İdlib şehitleri de anıldı. Vatandaşlar ve öğrenciler, “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganları attı. Askerlerin geçit töreni, vatandaşların takdirini topladı.

Törende konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Suriye'nin İdlib kentinde şehit düşen askerlere Allah’tan rahmet diledi. Başkan Başdeğirmen, 90 yıl önceki heyecanı yeniden yaşadıklarını belirterek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Cumhuriyetimizin kurucusu ve milli mücadelemizin Önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ’ün Isparta’ya gelmesini isteyen Ispartalı devlet büyüklerimizin daveti üzerine Atamız, ‘Sevgili Ispartalılara selamlarımı götürünüz. Bir fırsatını bularak şehrinize geleceğim, demiştir ve sözünü de kısa sürede tutarak Ispartalılara 6 Mart 1930 günü bu gururu yaşatmıştır.

O gün Hemşehrilerimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü heyecan ve sevgiye karşılamış ve bağrına basmıştır.

Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanını karşılamak ve yakından görmek için gencinden, yaşlısına, kadınından, erkeğine kadirşinas Ispartalı saygı ve sevgilerini Ata’sına göstermiştir.

Bugün 90 yıl öncesini yeniden yaşıyoruz. O günün valisi, belediye başkanı nasıl bir heyecan yaşadıysa inanın bizler de aynı heyecanı yaşıyoruz. O günün Valisi Ekrem bey, Paşamızı karşılama görevini yerine getirmiş bugün de sayın Valimiz  burada aynı görevi yerine getiriyor. O gün Belediye Başkanımız Hilmi Çakmakçı, şehrimizi en iyi şekilde temsil etmiş. Bugün de biz aynı gururla görevimizi yerine getiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran Mustafa Kemal Atatürk’ü ilimizde ağırlamanın onurunu biz 90 yıldır yaşıyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başlatmış olduğu Milli Mücadeleye, Ispartalı her yönüyle destek vermiş ve Kuvay-i Milliye ile bütünleşmiştir.

Mustafa Kemal Paşa’nın safında Milli Mücadeleye giren Isparta’mız 871 şehit ve binlerce gazi vermiştir.

Isparta  köklü bir tarihe sahip olmakla birlikte, Türk milletinin varlık sebebi olan Milli Mücadele döneminde gösterdiği üstün hizmetlerle saygınlığını kazanmış bir şehirdir.

                Özellikle Milli Mücadele sırasında  milli birlik ve beraberlik açısından   önemli bir duruş sergileyen Isparta   halkı, gelecek kuşağın onları tanımasına, hatırlamasına ve saygı duymasına layık olmuştur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, her daim halkın içinde olmaya, vatandaşların düşünce ve fikirlerini öğrenmeye önem vermiştir.

İstiklal Harbini başlatarak, Anadolu topraklarına gömülmeye çalışılan milletimizin önünde yeni bir ufuk açan Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu milletin en önemli değerlerinden biridir.

Atatürk o dönemde yalnızca Isparta’yı  değil, tüm Anadolu'yu karış karış gezmiştir. O günlerin özellikle ulaşım alanındaki zorluklarını göz önüne aldığımızda Atatürk'ün yurdu dolaşmak, görmek, incelemek için nasıl büyük bir gayret gösterdiğini daha iyi anlıyoruz. Şunu söyleyebilirim ki, bir belediye başkanı olarak Atatürk'ün bu azmi bana millet aşkının, millete hizmet etmenin ne kadar kutsal olduğunu hissettirmektedir. Siz gençlerin de Atatürk'ün bu cesaret dolu, azim dolu hayatından mutlaka kendinize dersler çıkarmanız gerekmektedir

Biliyoruz ki Atatürk'e ve Cumhuriyetimize yapılacak en büyük katkı, ülkemizin içinden geçtiği şu kritik dönemde birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize, özellikle de Cumhurbaşkanımızın çizdiği 2023 hedeflerimize sıkı sıkıya sahip çıkmaktır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması için milletimize ilham kaynağı ve yol gösterici olmuştur.

Bu cennet vatanı bize miras bırakan atalarımızı minnetle anıyorum.  Asıl görevimizin daha çok çalışarak, bayrağımızı çok daha yükseklere taşımak olduğuna inanıyorum.

                Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün her türlü zorluğu aşarak, azim ve inançla vatan kıldığı ülkemizi ve Cumhuriyetimizi hedef gösterdiği yolda ‘Millete efendilik yoktur, hizmet vardır’ düsturuyla gece-gündüz durmadan, yorulmadan çalışmaya devam ediyoruz.

Hepimiz işimizi en iyi şekilde yapacağız. Vatan sathının her bir karışında bunu başardığımızda, Allah'ın izniyle, ülkemizin üstesinden gelemeyeceği hiçbir meselesi yoktur.

Unutmayınız ki Atatürk gençliğe hitabesinde siz gençlere, 'Birinci vazifen Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir' diye seslenmiştir. Atatürk Türk Gençliğine her zaman güvenmiş ve Cumhuriyet'i siz gençlere armağan etmiştir. Sizlerin bu emanete ne pahasına olursa olsun sahip çıkacağınıza olan inancımız ve güvenimiz tamdır.

Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını ve bu toprakları bize vatan yapan aziz şehitlerimizi rahmetle yâd ediyor, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.

Törene Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tamer Altay, Emniyet Müdürü Metin Akay, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu başkanları, daire müdürleri, şehit aileleri, gazi ve yakınları, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

 

Bu haber 1323 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...