TARIMLA SANAYİLEŞEN ISPARTA İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ..

9 Mart 2020 17:32

Isparta Uygulamalı ve Bilimler Üniversitesi,  Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile Tarımsal Kalkınma Tarımsal İnovasyon ve Teknoloji Geliştirme Merkezi İçin Protokol İmzaladı.

Isparta Uygulamaları Bilimleri Üniversitesi Rektörü Profesör Dr.İbrahim Diler, “Üniversitemiz ve Batı Akdeniz kalkınma ajansı iş birliği ile Tarımsal İnovasyon ve teknoloji  geliştirme açılması için ortaklaşa bir anlaşma ve ön çalışmalarını tamamladık. Bu projedeki amacımız başta tıbbi ve aromatik bilgiler olmak üzere bölgemiz için önem arz eden tüm tarımsal faaliyetlerde verimliliği artırıcı, maliyetleri düşürücü kaliteli sürdürülebilir üretime hizmet edecek. Hali hazırda kullanılan dijital teknolojilerin ve gelecek tarım sektörüne adapte edilebilecek teknolojik gelişmelerin sahada uygulamaların gerçekleştirileceği alt yapılara sahip bir merkezin kurulması. Hedefimiz ise tn61 düzeyinde Isparta’da  bulunan tarım sektöründe karşılaşılan sorunların etkin çözümler sunulabileceği, akıllı uygulamaların sahada kullanımın yaygınlaştırılması ile tarım sektörünün sağlıklı geliştirilmesi ve daha verimli, rekabetçi olmasına katkı sağlamak. Bu amaçla teknolojik gelişmelerin tarımsal entegrasyonları hızlandırıcı disiplinler arası etkileşime olanak sağlayacak alt yapıyı kurmayı hedefliyoruz.   Teoriğin pratiğe dönüştürülebileceği etkinlilere sahip bir ara yüz oluşturmak, dijital teknolojilerin getirdiği kolaylık ve bir takım fırsatlardan tarımsal üretimde maksimum düzeyde artırmak ve önceden oluşa bilecek durumlarda çiftçilerimi uyarmayı farkındalık oluşturmaktır. Bu kapsamda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımızın destekleri ile böyle bir araştırma ve uygulama merkezi açmayı hedefliyoruz. Proje ortaklarımız ise Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret borsamızın ortaklı ile 24 ay içerisinde sonuçlandırmayı hedefliyoruz. Isparta’mıza Üniversite camiamıza özelikle tarım sektörümüze tüm ortaklarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum “ dedi

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler “ Tıbbi ve aromatik bitkiler sektörü ürünleri başta olmak üzere  tarım sektöründe önde olan bir bölgeyiz. Bir yandan nüfus artışı bir yandan küresel ısınma gibi çeşitli etkiler tarımsal üretimde verimliliği artışını yakalamamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bu nedenle de özellikle dijitalleşme dijital çağın elde ettiği kazanımların tarım sektörüne aktarılması çok önemli burada geç kalmamamız lazım. Bu konuda Üniversitemiz ve odalarımız ile birlikte bir çalışma yapmayı arzu ettik ve bu kapsamda toplantı gerçekleştirdik. Tr 61 bölgesi olarak biz tarımda  çağ atlama sürecini kaçırmak istemediğimizi beyan etmiş olduk. Bu anlamda Tarımsal İnovasyon Merkezimizin  çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. İnşallah niyet hayır akıbet hayır diye ümit ediyorum. Bundan sonraki süreçlerin hızlı bir şekilde gerçekleşeceğine bölgemize ve ülkemize hayırlı olacağına inanıyorum” dedi.

 Isparta Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Mustafa Tutar “ Bilindiği üzere Isparta tarım ve hayvancılığı öne çıkan bir şehir. Ticaret Odası olarak da tarıma ilgili olan üyelerimizin kazancı ne olacaksa bu yönde bu yolda her zaman yürümeye hazırız. Sayın Rektör Hocamızın Tarımda dört sıfır uygulamasını dikkate alıp böyle bir projeyi uygulamaya geçirirsek üyelerimize çok faydası olacağını düşünüyorum. Lavanta ve Gül gibi özelliklerimizi daha da  çeşitlendirerek tıbbi aromatik bitkiler  ile daha da  teknolojik hale getirerek Ispartadaki  tarımı bir adım öne nasıl götürürüz  düşüncesi ile bu projeye ortak olmak istedik. Isparta’mıza ciddi bir kazanım olacak daha önce başka projelerle şehrimize güzel şeyler kazandırdık inşallah bu projemizde  3’cüsü olacağını “ifade etti.

Isparta Ticaret  Borası Başkanı Ahmet Adar “ Zaten  bizim sloganımız tarımla sanayileşen Isparta Tarımla sanayileşen Isparta’da bu projeyi destekliyoruz ilimize ve ülkemize  hayırlı olmasını diliyorum” dedi  

 

 

Bu haber 1317 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...