Çocuklar hayatta kalma becerilerini öğreniyorlar

21 Nisan 2020 17:45

TED Koleji Yöneticisi Hüseyin Avni Şataf, koronavirüs sürecinde mecburi olan uzaktan eğitimin fırsat olarak değerlendirildiğinde öğrenmenin öğrenilebileceğini söyledi. Şataf, ‘eğitim adına karantina değil, kuluçka süreci yaşıyoruz. Fırsatları var, faydaları var” dedi.

TED Koleji Yöneticisi Hüseyin Avni Şataf, uzaktan eğitim sistemini anlattı. Şataf, velilere önemli uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu. Şataf, şöyle konuştu:

SAĞLIK VE EĞİTİM DURMADI

“Bu süreçte birinci kahramanlar sağlıkçılarımız, ikinci kahramanlar da öğretmenlerimiz, eğitimcilerimiz. Sağlık ve eğitim dışında bütün alanlar neredeyse durma noktasına geldi. Ama biz de durmadı, sadece şekil değiştirdi. Uzaktan eğitim diyoruz ama ben uzaktan öğretim kavramını kullanmak istiyorum. Biz burada öğretimi aralıksız sürdürmeye çalışıyoruz.

HERKES İÇİN ÖĞRENME SÜRECİ

Türk Eğitim Derneği, 90 yıllık kurum. Bizim 20. Yılımız. 16 Mart’ta bu sürece girdik. Biz bu sürece girer girmez bütün gücümüzü, olanaklarımızı verdik. Şu anda okul açık gibi diyebiliriz. Önemli noktaların altını çizmek isterim. Dünya evde, Türkiye evde. Biz bu ortamı bir karantina dönemi gibi görürsek farklı sonuçlara ulaşırız. Bu dönem bir kuluçka dönemi. Bu süreçte biz problemler üzerine veya olmamışlar üzerine gidersek beynimiz yeni eklemeler yapacak. Biz çözüm odaklıyız. Öğretimimizi evlerden sürdüreceğiz, çocuklarımız evlerde. Bu kuluçka dönemi çok önemli. Bu süreç herkes için öğrenme sürecine dönüştü. Teknoloji zaten vardı. Biraz daha erken ve hızlı adapta olmak gerekti.

HAYATTA KALMA BECERİLERİNİ ÖĞRENİYORLAR

Bu yüzyılın becerilerinden birisi de öğrenme çevikliği. Yeni durumlara hızlı bir şekilde adapte olabilme. Çocuklarımız bu süreçte belki eğitim ortamından uzaklar ama hayatta kalma becerilerini öğrendiler. Hayat boyu öğrenme süreci yaşıyoruz. Hijyenden tutun da teknoloji kullanımına, sağlıklı beslenmeye, başkaları için yaşama çocukları için değerli bir tecrübe. Çok kaygı duyulacak bir durum yok. 16 Mart’ta okullar kapandı. Hiç açılmadığını düşünürsek 61 iş günü okula devam edilmemiş olacak. Öğretim devam ediyor. 61 günlük eğitim-öğretim kısa sürede telafi edilir. Bunun üzerinde durmadan bu ortamda neler yapmalıyız bunun üzerinde durmalıyız. İletişim çok önemli. Öğrenci ile veli arasında okul vardı, şimdi o yok. Çocuklarımız okuldalar. Bu süreci çok iyi değerlendiriyoruz.

VİDEO EĞİTİMİ İÇİN TED’DE SINIRSIZ KAYNAK

Uzaktan öğretim içerisinde bazı kavramlar var. Bunlardan bir tanesi şu. Eşzamanlı ve eş zamanlı olmayan eğitimler. Biz burada elimizde bulunan mevcut ders videolarımız vardı. Bu süreçte öğretmenlerimiz de buna katkı yaptılar. Ders videolarımız arttı. Bütün TED’ler aynı içeriği paylaşıyor. K12 sistemimiz var. Çocuklar videoları kendisi açıyor, girmesi gereken yere giriyor.  Çocuklar öğrenmenin sorumluluğunu aldı. Dış motivasyon ve iç motivasyon. Biz genelde toplum olarak dış motivasyonlu hareket ediyoruz. Bu süreç bizi iç motivasyona yönlendirdi. Video eğitiminde sınırsız bir kaynağımız var. İkincisi de eş zamanlı eğitimler. Online platformlarımız var. Gün sonunda öğretmenlerimiz çocukları ile buluşarak o günü değerlendiriyorlar. Sadece öğrenme değil. Canlı derslere ben de katılıyorum. Çocuklar evdeler, sıkıldılar belki. Ama gün sonunda öğretmenleri ile buluşmaları, arkadaşlarını görmeleri önemli. Çocukların sosyal becerilerini desteklemeye çalışıyoruz. Ve çok faydasını gördük. Burada velilerimiz bize çok destekler. Öğretmenlerimizle haftalık değerlendirmeler yapıyoruz. Öğretmenlerimiz veliler ile diyalogta. Eskiden de diyalogtaydık ama bu süreçte çok daha değerli hale geldi. Öğrenci evde bocalama yapıyorsak bizim görmemiz mümkün değil. O zaman kopuşlar yaşarız. Bunun için velilerimizle görüşüyoruz. Yabancı dil eğitimi, speaking eğitimi. Dolu dolu eğitim oluyor. Öğrenciler programın yoğunluğundan yaşadıkları sürecin sıkıntısını yaşamıyorlar.

ÇOCUKLAR HARİKALAR YARATIYOR

Okul öncesi eğitimde de uzaktan eğitim var. Çocuklarımız harikalar yaratıyor. Öğretmenlerimiz video derslerinde evde bulunabilecek malzemelerle etkinlik yapıyoruz. Velimiz dışarı çıksın istemiyoruz. Öğretmenlerimize sonsuz teşekkür ediyorum. Çocuklarımız yaptıklarını akşam canlı derste göstermek için can atıyorlar.

ONLARA ÖĞRENMEYİ ÖĞRETELİM

Velilerimize önerilerde bulunmak istiyorum. Bu ortam çok iyi değerlendirilmeli. Çocuklar normalde örgün eğitimde sabah kalkıyorlar, servise gidiyorlar. Ama şimdi böyle değil. Çocuk evde, pijamaları var. Öncelikle çocukların pijamalarını çıkarıp, okula gider gibi hazırlanmalı gerekir. Çalışma ortamı hazırlanmalı, onları o ortamda yalnız bırakmak gerekiyor. Not vermek, yoklama yapmak dış motive unsurlar. Biz burada çocukların iç motivasyonlarını artırabilirsek, öğrenmeyi öğretebilirsek bu süreçten çok büyük karlarla çıkılacaktır. Aileler çocuklarını izlesinler. Bir daha böyle bir fırsat olmaz. Çocuklarını izlesinler ve şu mesajı versinler. Çocuklar biz sizi destekliyoruz. İç motivasyonlar güçlü olursa çocukları ile doğru bir bağ kurarsa, merak güdülerini hep desteklerse fayda görürler.”

 

 

 

Bu haber 1468 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...