ÜZÜM PAZARINA TARİHİ DOKUNUŞ

19 Mayıs 2020 18:27

Isparta Belediyesi, uzun yıllar aradan sonra ilk kez tarihi mirasa sahip çıkıyor. Şehrin aynası Üzüm Pazarı, cazibe merkezine dönüştürülüyor. Hem de mülk sahiplerinden 1 lira para alınmadan. Tarihi sokaklarda da 29 tescilli yapı restorasyondan geçirilecek. 

Isparta'nın aynısı, kültürel ve tarihsel mirasımız Üzüm Pazarı ile Damgacı Sokak bölgesinde yılların ihmali gideriliyor. Isparta Belediyesi, uzun yıllar aradan sonra tarihe tarihi bir dokunuş yapıyor. Hazırlanan projelere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı destek verecek.

Isparta Belediye Meclisi 2.5 aylık aradan sonra biriken konuları görüşmek üzere olağanüstü toplanıyor. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, açış konuşmasında Isparta Belediyesi'nin koronavirüs ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalar ile Belediyenin 14 aylık icraatları hakkında bilgi verdi.

ÜZÜM PAZARI İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen Isparta'nın merkezindeki Üzüm Pazarı ile ilgili çalışmalara başlandığını, mülk sahiplerinden muvakatname beklendiğini söyledi. Başdeğirmen, "Üzüm Pazarımız ile ilgili daha önce İl Özel İdaremiz tarafından projelendirme çalışması yapılmış. Anıtlar Kurulu'ndan da gerekli olan izinler alınmış. Biz bu dönem bu projeyi hayata geçiriyoruz. Bakanlığımız da bize destek verecek. Projemizi gösteren resimler ile eski halini ortaya koyan fotoğrafları mülk sahiplerimize gönderdik. İnşaata başlamak için muvafakatname talep ediyoruz. 116 yapımızın 19'u tescilli, koruma altında yapılar. 116 işyeri için 196 mülk sahibimize muvafakatname gönderdik. 2 günde 19 vatandaşımızı onayı verdi. Gerisi de yakında gelecektir. 3 katlı yapıları 2 kata düşüreceğiz. 1 katlı olan yapıları da 2 kata çıkaracağız. Biran önce inşaata başlamak istiyoruz. Mülk  sahiplerimizden 1 lira talep etmeyeceğiz. İnşallah üzüm pazarını yeni bir cazibe merkezi haline getireceğiz" dedi.

VALİLİK ARKASINDA GEÇİCİ İŞYERLERİ

Başkan Başdeğirmen, inşaat sürecinde esnafları mağdur etmeyeceklerini de söyledi. İnşaat sürecinde esnafların işlerine devam edebilmesi için Valilik arkasındaki meydanda 30 adet geçici dükkanlar oluşturulacağını belirterek  "etap etap esnaflarımızın işyerlerini tadilat edeceğiz. 30 esnafımızı Valilik arkasına götüreceğiz, işyerleri bitince diğer grubu oraya taşıyacağız" diye konuştu.

29 TARİHİ YAPI RESTORE EDİLECEK

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Damgacı Sokak bölgesinde de ciddi bir çalışma sürecinin başladığını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı heyetinin 1 hafta boyunca tespit çalışması yaptığını anlatan Başdeğirmen, "proje ihalesini kazanan firma yetkilileri 1 hafta ilimizde kaldı. 29 tarihi tescilli yapının restorasyon projesi hazırlanacak. 6 ayda proje tamamlanacak. Ondan sonra uygulama ihalesine çıkacak. İnşallah çok güzel bir çalışmaya imza atacağız" diye sözlerini tamamladı.

 

Bu haber 1381 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...