“Geleceğe ilişkin bir şey söylememiz mümkün değil”

22 Mayıs 2020 17:54

Koronavirüs tüm sektörleri olduğu gibi Isparta’nın lokomotiflerinden gülçiçeği sektörünü de olumsuz etkiledi. Hem gülçiçeği üretiminin artması hem de Avrupa’daki koronavirüs salgını nedeniyle yarına ilişkin bir şey söyleyemediklerini belirten Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “Gülyağının üretim planlamasını yapamadık. Çünkü Avrupa’daki müşterilerimizden salgın nedeni ile net bir bilgi alamadık” dedi.

Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini tek başına karşılaşan Isparta’da gülçiçeği hasat sezonu da başladı.

Koronavirüs gölgesinde gerçekleşen gülçiçeği hasadı, endişeyi de beraberinde getirdi. Çünkü gülçiçeğinden elde edilen gülyağının ihraç edildiği tüm ülkelerin koronavirüs salgını ile başı dertte.

En çok merak edilen de geçen yıl 7 lira 80 kuruş olan gülçiçeği taban fiyatının bu yıl ne olacağı. Fiyat konusunda söz sahibi olan Gülbirlik eski geleneğini sürdürüyor. Yani ürettiği ürüne göre pazarlık yapıyor. Ancak bu yılki fiyatlar için Genel Müdür Hasan Çelik, ‘gerçekten bir şey söylemek çok zor’ diyor.

Biz Gülbirlik olarak her yıl gül çiçeği bedellerinin tespitinde gül yağı ihracatı gerçekleştikten sözleşmeler ve kontratlar yapıldıktan sonra böyle bir karar veriyorduk, bu senede bu gelenek bu şekilde devam edecek. Şimdiden bir fiyat açıklamak çok bağlayıcı bir şey olur biz şunu biliyoruz geçmiş yıllardaki fiyatlar gülyağı fiyatları heryıl düşüşe geçti ve devam ediyor. Buna bağlı olarak hem gül çiçeği üretim miktarı arttı hemde buna bağlı olarak gül yağı ve konkretin üretim miktarları da artış gösterdi. Şu aşamada herhangi bir şey söylemek çok zor dünya ekonomisinin yüzde 40 civarında özellikle Avrupada salgının yoğun olduğu ülkelerde düşüşe geçmiş olması ekonomideki daralma ve küçülme sebebiyle şu aşamada taahhütte bulunmak çok zor ama biz her zaman yaptığımız gibi kampanyanın bitiminde pazarlama çalışmalarımızı inşallah kesintisiz bu güne kadar irtibatımızı sürdürdük sürdürmeye de devam edeceğiz alımlar yapılıp pazarlıklar bittikten sonra elde edeceğimiz gelire göre bir hesaplama yapmak suretiyle üreticiye verilecek en iyi fiyatı vermeye gayret edeceğiz. Geçen sene bir önceki yıllara göre üretim düşmüştü. Bu sene beklenen koronavirüsün dünyada ne kadar süreceğiyle alakalı ve bunun ülkemizi ne kadar etkileyeceği bizim müşterilerimizin bulunduğu ülkelerdeki etkisinin ne olacağıyla ilgili bilginin olmadığı için gerçekten bir şey söylemek çok zor bunu da önümüzdeki günlerde yaşayıp göreceğiz.     

Gülbirlik, gülyağının büyük bir çoğunluğunu kozmetikte söz sahibi Fransa’ya ihraç ediyor. Ancak şu sıralar koronavirüs ile başı dertte olan Fransa’daki müşterileri ile net bir planlama yapabilmiş değiller. O nedenle de yarına ilişkin bir şey söylemiyorlar. Endişe içerisinde pazarın açılmasını bekliyorlar.

                Biz hiçbir zaman onlarla olan irtibatımızı kesmedik. Geçen yılki yapmış olduğumuz ziyaretlerden sonrada sürekli bilgilendirdik özellikle bu koronavirüs salgınının gelmesinden sonrada kendileriyle sürekli irtibat halindeyiz telefon görüşmeleri ve yazışmalarımızı yapıyoruz geçen yıl biz aşağı yukarı bu günlerde üretim planımızı aşağı yukarı kesinleştiriyorduk bizim ne kadar kullanacağımızı ve müşterilerimizin ne kadar sipariş vereceğini aşağı yukarı bir bilgiye sahiptik ama bugüne kadar yaptığımız görüşmelerde yazışmalarda bu konuyla ilgili net bir bilgi alamadık kendilerinden çünkü onlarda yarınlarının ne olacağını bilmiyorlar büyük bir kısmı faaliyetlerini durdurdu büyük bir kısmı ara verdi bir kısmı şimdilerde yeni yeni başlayacaklar koronavirüsle ilgili hiçbir ülkenin devletine yarınıyla ilgili herhangi bir şey söyleyemediği gibi bizimde aynı şekilde yarınımızla ilgili bir şeyler söylememiz gerçekten çok zor, ama ümidimiz şudur her şey normale döndüğünde sosyal hayatta normalleşmeye dönüldüğünde ümidimiz odur ki bu Pazar açılacaktır er yada geç bunun satışını yapacağız böyle bir beklentimiz var özellikle bizim kendi üretici ortaklarımızdan talepler ve sorular geliyor üretici ortaklarımız şunu bilsinler bizim ağzımızdan duymadıkları hiçbir şeye itibar etmemeliler biz ortaklarımızın gül çiçeklerini alacağız bununla ilgili bir parametre belirledik geçmiş yıllarda biz son 3 yılın ortalamasına göre bir miktar belirlemesi yapmıştık bu sene bunu genişlettik son 5 yıla göre değerlendirme yaptık bize gerçekten ürünü düzenli olarak veren üreticilerimizin hiçbirini burada kaybı olmayacak biz 5 yıllık ortalamayı koyduk 5 yıllık ortalamasında ortaya çıkan rakam neyse rekolte beyannamelerini ve taahhütlerini bunun üzerinden kayıt etmek üzere ürünlerini alacağız ve işleyeceğiz. Bize ürün vermeyen bu güne kadar bizim ortağımız olduğu halde bize ürün vermeyenler içinde çok fazla yapabileceğimiz bir şey yok bu güne kadar bize düzenli ürün vermiş iyi günde kötü günde Gülbirlikle beraber olmuş olan ortaklarımızın hak ve hukuklarını korumak zorundayız.   

 

 

 

 

Bu haber 1765 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...