En Güzel Kokulu Hasat Sona Eriyor

12 Haziran 2020 16:04

Isparta'  da Gül  hasadı  salgın  sebebiyle  gelen az  sayıda ziyaretçi  nedeniyle  buruk  bir şekilde sona eriyor.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği ve görsel bir şölene dönüşen Gül Hasat  Mevsimi  bu  yıl  tüm  dünyayı  olduğu  gibi  ülkemizi  de  olumsuz  yönde  etkileyen Covid-19 pandemisi sebebiyle sadece normalleşme sürecinin başlamasından sonra gelen sınırlı ziyaretçileriyle buruk olarak sona yaklaşıyor.

Dünyanın  Gül  bahçesi  olan  İlimizin  önemli  gül  üretim  merkezlerinden  biri  olan  ve hasat  mevsiminin  sona  yaklaştığı  Ardıçlı  köyünde  köy  muhtarı  Alaattin  Tezcan'dan  gül yetiştiriciliği ve güle dair her konuda sohbet imkanı bulduk.

Köyün  yüzde  doksanın  geçim  kaynağının  gül  geriye  kalan  kısmının  da  hayvancılık olduğunu belirten Alaattin Tezcan; "Ardıçlı köyünde yaklaşık 4.000 dekar gülümüz var. Sezon başlangıcında  tarım  işçiler  olsun  göçer  işçiler  olsun  Suriyeli  işçiler  olsun  hepsini  buraya getirdik.  Bunları  buraya  getirmemizde  Tarım  İl Müdürlüğünün  çok  büyük  yardımları  oldu.

Buradan Tarım  İl Müdürlüğüne, Valimize, Kaymakamımıza, özellikle Sağlık personelimize, Jandarmamıza teşekkür ediyorum. Devletin tüm organları bu sene burada yapılması gereken ne varsa her şeyi yaptılar.

Gül  sonuç  itibariyle  dikenli  bir  çalı  bitkisi,  olmasına  rağmen  yıl  boyu  bakımları yapılması  gereken  bir  bitki.  Başlangıç  olarak  yılbaşından  alırsak,  önce  budaması  yapılır, budamasından  sonra  üstü  kesilir,  üst  kesiminden  sonra  çapasıydı,  ilacıydı,  gübresiydi, sulamasıydı devam eder. Hasat sezon başlangıcı her yıl değişiyor bu biraz da iklimle alakalı. Bir kriter koyacak olursak genellikle Nisanın 20 si ile Mayısın 10 u gibi açar, hasat dönemi bir bir buçuk ay kadar sürer.

Toplamaya sabah saat beş gibi başlanır, çünkü sabah saat beş ile dokuz arası toplanan gülün aroması daha fazla olur yağı daha fazla çıkar. Burada yağışta önemlidir, yağmur yağar meltem  olursa  ya  da  gündüzleri  sıcak  geceleri  soğuk  olursa  o  zaman  yağ  oranı  daha  fazla oluyor.

Hasattan  sonra  sulaması  başlıyor,  sulamasını  yapıyoruz.  Yazlık  budamasını  yapmak isteyenler dibinden kesiyor üç dört aylık dönemde aynı yere kadar büyüyor. Buradaki amaç gelecek  yıla  daha  erken  hazırlamak.  Sulamanın  dışında  yazın  gübresini  veriyoruz  kışa hazırlıyoruz. Kış ilaçları oluyor onları yapıyoruz.

Gül turizmden  geçen  yıl  köyümüzü tahminen  150  bin  yerli  ve  yabancı turist  ziyaret etti. Bu  yıl ise  pandemiden  dolayı  gelen  olmadı.  Seneye  böyle  sıkıntılar  ve  salgın  olmazsa ziyaretçilerimizi bekliyoruz.

Köyümüzü ziyaret eden yerli ve yabancı turistler öncelikle bahçelerimizde gül toplar, fotoğraf çekimi yaparlar, genç kızlarımızın yapmış olduğu taçlardan alırlar, gül sepeti yapılır, gülsuyu,  gül  yağı,  kolonyası,  sabunu  gibi  ürünler  ile  beraber  köyümüzde  üretilen  doğal yiyecek ve içeceklerden alarak köyümüz ekonomisine katkı sağlamaktadır."

Bu  vesileyle  Isparta  İl  Tarım  ve  Orman  Müdürlüğü  olarak  muhtar  Alaattin  Tezcan nezdinde  bütün  gül  üreticilerimizin  kazasız  belasız  bir  hasat  dönemi  geçirmelerini  ve  bol kazanç elde etmelerini dileriz.

Bu haber 1335 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...