16 alt sektörde hibe desteği veriliyor

30 Haziran 2020 18:02

TKDK’nın 9. Çağrı dönemi başvuruları 7 Temmuz’da bitecek. TKDK İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü, 16 alt sektördeki yatırımların destekleneceği çağrı dönemi için büyük bir ilgi ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

TKDK İl Koordinatörü Süleyman Gülcü, TKDK’nın 2013’den bu yana proje kabul ettiğini belirtti. Gülcü, bu zamana kadar birçok sektördeki yatırımlara hibe destek verdiklerini açıkladı. Gülcü, şu açıklamalarda bulundu:

EN ÇOK DESTEK VEREN 18. KENT: ISPARTA

“2013 yılından bu yana proje alıyoruz. Kırsal alanda yapılan yatırımları AB fonları ile hibe şeklinde destekliyoruz. Isparta’da biz 2013 yılından bu yana en çok destek yapan 18. İliz. Bursa, Samsun, Denizli, Konya, Manisa, Mersin gibi büyük illerin olduğu 42 ilden birisiyiz. TKDK 42 ilde teşkilatmış bir kurum. En çok hibe ödenen 18. il olmak çok önemli.

8. PROJE ÇAĞRISI DESTEĞİ 8 MİLYON

Şu an devam eden 9. Çağrımız var. Geçtiğimiz aylarda 8. Projemizi tamamlamıştık. Çok kısa süreli bir projeydi 10 proje kabul ettik. 7 tanesi desteklenmek üzere ilan edildi. Sözleşmeye davet edeceğiz. 8 milyon TL hibe vereceğiz.

HAYVANCILIKTA 25 PROJE DESTEKLENDİ

Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere destekleyebileceğimiz çok alan var. Hayvancılık sektöründe bugüne kadar 25 projeyi desteklemişiz. Bunun 18’i süt, 7’si et besiciliği. 22 milyon TL hibe desteği vermişiz. Eti ve sütü üretiyoruz bir de işleme sektörü var. Et ve süt işlemede 5 projeye 5 milyon TL hibe desteği ödedik. 2 tane Avrupa düzeyinde et işleme tesisi, bir tane de kanatlı et işleme tesisi kurulmasını destekledik.

SÜTTE 10 PROJEYE 10 MİLYON TL

Süt ve süt ürünleri işlenmesi sektöründe 10 projeye 10 milyon TL hibe destek verdik. Bunlardan 5’i süt işleme, 5 tanesi de süt toplama merkezi yatırımları. AB stantlarında yeni tanklar, süt toplama araçları kazandırdık. Bu da üreticimizin sütünün sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaşması ve ürünlerin katma değerinin yükselmesi açısından son derece önemli.

MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜNDE

ISPARTA EN ÇOK DESTEK VEREN KENT

Meyve ve sebze işleme, paketleme ve depolama sektörü. Isparta, Türkiye’nin meyve bahçesi. Bundan gurur duyuyoruz. Bu sektörde 42 il içerisinde en çok hibe ödeyen il, Isparta. Bu konuda lideriz. Diğer illerden meyveler Isparta’ya geliyor ve depolanıyor. Liman, nar bile geliyor. Bu da Isparta adına gurur verici bir durum. Bu hibelerle mevcut depoları AB standartlarına getirme çabasındayız. Vatandaşımız, üreticimiz, girişimcimiz korkmasınlar, düşüncelerini projeye dönüştürsünler.

ARICILIK YAYGINLAŞIYOR

İlimiz açısından arıcılık önemli. Isparta bitki çeşitliliği açısından zengin bir konumda. Arıcılık Isparta için çok önemli bir sektör. Kırsalda yapılabilecek önemli bir sektör. Bugüne kadar 10 proje kabul etmişiz. 1500 kovan alınmış, 290 bin TL’lik hibe ödenmiş.

9. PROJE ÇAĞRISI SÜRESİ

7 TEMMUZ’DA SONA ERİYOR

9. çağrıya yeni çıktık. Çok kısa süreli bir çağrı oldu. Hızlı hareket edilmesi gereken bir süreç var. Başvuru süresi Temmuz ayının 7’si itibariyle son buluyor. 16 alt sektörde hibe desteği ödeyebiliyoruz. Bunların içinde mantarcılık, kırsal turizm, balıkçılık, yerel ürünler, yöresel ürünler, el sanatları, zanaatkarlık, yenilenebilir enerji var. Bu sektörlerin tamamı yüzde 65 hibe ile desteklenecek. Yatırımcılarımızdan büyük ilgi var. Hepsine teşekkür ediyoruz. Artık TKDK’ya güven oluştu, farkındalık oluştu.

1.2 MİLYAR TL 42 KENTE DAĞITILACAK

9. çağrıda hayvancılığı da destekleyeceğiz. Toplam 158 milyon avro bütçemiz var. 42 ilde dağıtılacak bir kaynak. Çok ciddi bir rakam. 1.2 milyar TL’ye denk geliyor. Bu büyük bütçeden Isparta olarak maksimum payı almaya çalışıyoruz. Gayretimiz onun için. İlçe ilçe, köy köy, belde belde tanıtım faaliyetlerinde bulunuyoruz. OSB ile diğer meslek ve sivil toplum kuruluşları ile görüşüyoruz. Üretici birlikleri ve kooperatifler ile iletişim halindeyiz. İnşallah çok sayıda proje alırız, Isparta’ya da fazla miktarda hibe kazandırırız. Yatırımcılarımız KDV’den ve Gelir Vergisinden de muaflar.”

 

 

Bu haber 1676 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...