“Kentsel Dönüşüm ve Yapılanmada çok geride kaldık”

30 Haziran 2020 18:02

Mimarlar Odası Başkanı Semih Göçer, yeni imar alanlarının açılmasından ziyade eski mahallelerin kentsel dönüşümden geçirilmesine yönelik adımlar atılması gerektiğini söyledi. Göçer, “Mevcut binaları yıkıp, sağlıklı yapılar yapmak lazım. Isparta kentsel dönüşüm ve yenilenmede çok geri kaldı” dedi.

MÜSTAKİL SOSYAL KONUT YAPILMALI

“Davraz Mahallesi konutlar gibi sosyal konut yapacak bir yerimiz yok. Küçük, müstakil bir projeye ihtiyacımız var. Ekonomik seviyeye göre farklı farlı kategoriye ayırıp eski imar alanlarını değerlendirmemiz gerekiyor.

ANADOLU’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMALI

Anadolu Mahallesi’nde 5 katlı konutlar var. Oradaki binaların kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Yıkılıp, yeniden yapılması gerekiyor. Kat artışı ve yeni yollara ihtiyacımız var. Mevcut ihtiyaca göre yenilemek gerekiyor. Aslında Isparta’nın yeni imar planına ihtiyacı var. Isparta’da arsa çeşitliliği yok. Deregümü bölgesi açıldı talebi karşılıyor ama eski yerlere daha çok önem vermeliyiz. Emre, Gülcü’de planlar yapıldı, 18’leri tamamlanamadı. Yıkılıp, yeniden yapılamıyor. Bu şekilde kalıyor. Buraların yenilenmesi lazım. İmara uygun hale getirilmelidir. Mevcut binaları yıkıp, sağlıklı yapılar yapmak lazım. Isparta kentsel dönüşüm ve yenilenmede çok geri kaldı.

RESMİ OTORİTEYE İHTİYAÇ VAR

Isparta’da işler hep yarım kalmış. Emre, Gülcü planlanmış ama 18’i yapılmamış. Yeni imara açılan yerler kentsel yenilenmeyi ve dönüşümü engelliyor. Müteahhitler sorunlu arsa ile uğraşmıyor, yeni ve sorunsuz yeri tercih ediyor. Resmi otoriteler zor arazileri çözüp, yatırımcının önüne koyması gerekiyor. Bu konuda Belediyemiz bir çalışma yapabilir.

GÜLİSTAN’DA BAŞTAN YAPILMASI

GEREKEN SONRADAN YAPILIYOR

Gülistan’da belirli bir yerde yapıldı. Bölgesel çalışma yapılmalı. Orada nüfus arttı. Yollar yeterli mi, okul yeterli mi, altyapı yeterli mi? Bunlar düşünülmedi. Hızlı bir giriş yapıldı. Altyapı değerlendirilerek bütün halde yapılması gerekirken lokal yapıldı. O bölgede yeni yönetim ile birlikte pazarda bir çalışma yapılıyor. Altyapıya yönelik çalışmalar var. Arkadan yapılmak yerine baştan yapılmalıydı.

ANADOLU’DA İHTİYAÇ VAR

Bence Anadolu Mahallesi’nde hemen kentsel dönüşüm yapılmalı. Bir imar planı ile çözüm rahat bulunabilir. Davraz Mahallesi çok konuşuldu. Halkı müstakil konut yaşamından memnun. Dönüşüme çok sıcak bakmıyorlar. Ama yapısal olarak ihtiyaç var. Oturdukları bina sağlıksız.

MİMARİ YAKLAŞIMLAR DEĞİŞECEK

Mimari yapılarda değişiklikler olacak. Tasarımlarda sosyal mesafe öne çıkacak. Asansörle ilgili düzenlemeler. Belki yürüyen merdivenli çözümler. Bu tür konular gündeme gelecek.”

 

Bu haber 1370 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...