“Isparta’da tarihi yapılarla ilgili ilk kez bir irade ortaya kondu”

17 Temmuz 2020 17:26

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in Kentsel Tasarım Danışmanı Mimar Muhammed Said Uyar, Isparta’da tarihi yapıların canlandırılmasına yönelik çalışmaların memnuniyet verici olduğunu söyledi. ISPARTA’DA TARİHE SAHİP ÇIKILIYOR

“Belediye Başkanımızın seçim vaatleri arasında sokak sağlıklaştırma projesi vardı. Çevre ve Şehircilik Bakanımızın Isparta’ya gelmesiyle birlikte bu süreç hızlandı. Isparta’da bütün siyasetin hep bir araya gelip Sayın Bakanımızdan talep etmesi süreci hızlandırdı. Bakanlık ihale süreçlerini işletiyor. Önümüzdeki süreçte projeye başlanacak. Tarihi sokakların olduğu bölgede 20-30 ev var. Evlerin cephelerinin oluşturulması, sokakların yenilenmesi çok önemli. O bölgeyi Isparta’ya kazandıracağız. Belediye Başkanımızın isteğiyle bu projelere yardımcı oluyoruz. Ticari olarak bir çalışma yapmıyorum. Ben başkanıma gönülden destek oluyor, danışmanlığını yürütüyorum. Tarihi bölgelerde başarılı olan yerlere bakarsanız yılları alan çalışmalar yapılmıştır. Safranbolu, Beypazarı böyle olmuştur. Bu bölgelere ilişkin istikrar olursa projeler devam ediyor. Tarihi yapılar uzun süreçte ayağa kalkacak. Ama Isparta’da bu irade ilk kez ortaya kondu. ‘Bu bizim sorunumuzdur’ diyerek bir irade ortaya konmuş, ortak akıl ile bu talep edilmiştir. Sayın Başkanımız defalarca Ankara’ya gitmiştir, projeyi yakından takip etmiştir. Sayın Başkanımız bu projeleri bizzat kendisi takip ediyor.”

ŞU ANKİ İHTİYACI GİDERMEK İÇİN YAPILAN BİR ÇALIŞMA

Kaymakkapı Meydanı, Sayın Belediye Başkanımızın talimatları ile başlatılan bir çalışma var. Bizler kendi mesleğimiz doğrultusunda destek sağlıyoruz. Orada bir ihtiyaç vardı. Orada bir düzensizlik vardı. Mecburen oradaki halkın ihtiyaçlarını karşılamak gerekiyor. Belediyecilik düzen getirirken halkına hizmet eder. Sayın Başkanımız özveri ile bunu yapıyor. Halkının istekleri doğrultusunda çalışmalar yapılıyor. Çok zorlu bir süreçte bir karar verildi. Sayın Başkan cesaretli bir karar verdi. Herkes evlerinde iken çalışmaya başlanıldı. En zor süreçte, cesaretli girildi. Başkanımız hep söylerdi. Kaymakkapı’dan geçerken utanıyorum… Dolayısıyla böyle bir çalışmaya girildi. Elimizden geldiğince orayı bir düzene soktuk. Otobüs durakları modernleşti, kapalı alanlar oluşturuldu. Ahşap duraklar yapıldı. Küçük satıcıların düzenli bir şekilde olacağı ortam oluşturuldu. İlerleyen zamanlarda Kaymakkapı’da daha büyük dönüşümler yapılacaktır. Şu an ihtiyacı gidermek için yapılmış bir çalışma. Eskiden karanlıktı. Geceleri oradan geçmek zordu. Işıl ışıl aydınlık oldu. Burada çalışma yapılırken esnaflara tek tek soruldu. Şu an esnaflarımız memnun.

ESNAFLA EL ELE YÜRÜYEN BİR BAŞKAN VAR

Seçim dönemdeki vaatlerimize bakılırsa Üzüm Pazarı, Kaymakkapı, Damgacı Sokak, Millet Bahçesi projelerimiz vardı. Öyle bir vizyon koymuştuk. Şu an ki çalışmalar bu vizyon doğrultusunda yapılıyor. Bütüncül bir çalışma içerisindeyiz. O çerçevede alt ekip olarak bu doğrultuda yürüyoruz. Başkan Yardımcımız Hakkı Bey ile birlikte alt ekip çalışma yapıyoruz. Üzüm Pazarı da bu çalışmalardan birisi. Esnaf orada sıkıntılı, mağdur. Tüm elektrik kabloları birbirine girmiş. Bir gün yangın çıksa Üzüm Pazarı’nı kaybedeceğiz. Bunlarla ilgili bugüne kadar önlem yok. Teknik önlem alınmış ama korumak için bir önlem alınmamış. Yapılaşma konusunda önlem almalıyız. Yıllardır bu yana üst tente sorunu var. Yıllardır gündemde, konuşuluyor. Bununla ilgili ciddi bir gayret var. Bakanımız geldiği zaman sayın vekillerimizin ve belediye başkanımızın talebi oldu. Sayın Bakanımıza tek tek gösterdik. Gerek bakanlık gerek belediyemizin desteğiyle vatandaşımızla el ele bir dönüşüm olacak. Esnaflarla el ele yürümemiz lazım. Başkanımızın önem verdiği bir konu. Hukuki ve teknik süreçler tamamlanıyor. Kolay bir süreç değil. Esnafların talepleri. Esnafın derdini dinleyen bir başkan var. Başkanımızın iradesi ile sürece hızlı bir şekilde başlanacak.

ISPARTA’DA KONUT FİYATLARINI

AŞAĞIYA DÜŞÜRMENİN BİR YOLU VAR

ARSA ÜRETMEK

Mimar Muhammed Uyar, konut fiyatlarını yükselten en önemli etkenin arsa maliyetleri olduğunu söyledi. Uyar, şöyle devam etti:

“Şu an konut talebinin olduğu bir dönem. Müteahhitler arsa sahiplerine gidiyor. Yüzde 40-50’lerle anlaşma yapılıyor. Konut fiyatları yükseliyor. Yapım maliyetleri zaten yüksek. Bir de arsa maliyetleri. Arsa fiyatlarının düşmesi gerekiyor. Bu da kısa vadede olmayacaktır. Zamanla dengeye oturacaktır. Bu anlamda Belediye önemli adımlar atıyor. Ciddi mücadele veriyor. En önemli arguman da belediyenin sosyal konut hamlesi. Belediye bunun mücadelesini veriyor. Başkanımız demeç vermişti. Zaten devlet eliyle TOKİ üzerinden konut yapılıyor. 2500 sosyal konut devlet eliyle yürüyecek. Belmaş’ımız var. Bu zamana kadar belediye başkanlarımız BELMAŞ eliyle konut üretmiş. Aynı düşünceye sahibiz. Sayın Başkanımız sosyal konut anlamında adım atınca dar gelirli ve orta gelirli ailelerin konut ihtiyacını karşılayacaktır. Bu adımların atılması bizleri sevindiriyor.”

Bu haber 1500 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...