Haberler
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
Gül üretiminin artması Isparta için faydalı
6 Ağustos 2020 16:00Gülcülüğün duayenlerinden İşadamı Nuri Erçetin’e göre, gül rekoltesinin fazla olması sanayici için çok önemli. Erçetin, “Gül dikimi artarken bizim yeni pazarlar bulup, yeni ürünler geliştirip, bu satışları artırmamız gerekiyordu. Tembellik yaptık. Koşturmamız gerekiyordu. Gül var, fabrika var, ürün var. Bizim de satmamız gerekiyor” dedi.
Gülün piyasa oluşturucusu Gülbirlik yönetimine göre, gül dikim sahaları sınırlanmalı. Ancak bu görüşe karşı olanlar da var. Isparta’nın en eski gülyağı fabrikalarından Erçetin Gülyağı’nın Yönetim Kurulu Başkanı İşadamı Nuri Erçetin, gül rekoltesinin artmasını hem Isparta hem de gül sanayicileri için faydalı görüyor.
GÜLÜN FAZLA OLMASI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
İşadamı Erçetin, Isparta Gazetesi’ne şu açıklamalarda bulundu:
“Gülün fazla olması sanayici için ürün çok önemli. Bizim çalışabilmemiz için gülün dikiminin artması gerekiyordu. Ve bu olumlu oldu. Şimdi biz bu işin bir ayağını eksik yaptık. Pazarlamayı geliştirmedik. Gül dikimi artarken bizim yeni pazarlar bulup, yeni ürünler geliştirip, bu satışları artırmamız gerekiyordu. Tembellik yaptık. Yoksa sıkıntı yaşamamız gerekirdi. O heyecanı çok fazla gösteremedik. Koşturmamız gerekiyordu. Gül var, fabrika var, ürün var satmamız gerekiyordu.
GÜLÜN AZ OLMASI İSTİKRARI BOZUYOR
Gülün az olması istikrarı bozuyordu. Çiçeğin az olması, gülyağı fiyatlarının yüksek olması talebi düşürüyor. O zaman refahı yayamıyorsunuz. Şimdi 10 bin çiftçi yararlanıyorsa şimdi 5000’de kalacak. Gül dikmek isteyen herkes bu gelirden yararlanabilsin. Onun için de çalışmamız lazım. Cesur olmamız lazım, çalışmak, koşturmak lazım. Gülün dikilmesini çok olumsuz bakmadım, bakmıyorum.
ERÇETİN, YENİ ÜRÜNLER ÜRETECEK
Hedefimiz; yeni ürünler üretmek. Burada biz damıtma yapıyoruz. Ama yeni yatırımlar planlıyoruz. Yeni yatırımlarla ürün çeşidimizi ve üretim şeklimizi geliştirmek istiyoruz. Bu sektörde 62 yıllık geçmişimiz var. İleriye taşımamız lazım, rekabetçi olmamız lazım. Yeni ürünler geliştirmek zorundayız. Ve bunu Isparta’ya maletmek, Isparta ile paylaşmak zorundayız.
ISPARTA, TIBBİ VE AROMATİK
BİTKİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPMALI
Isparta olarak kozmetik sektöründen aldığı payı koruması gerek hatta üzerine koyması gerekiyor. Bu sadece gülyağı sanayicilerini ilgilendirmiyor. Kamunun da meslek örgütlerinin de bu işe katkı sağlaması, yatırım yapması gerekiyor. Bugün Türkiye’de belediyeler ve ajansların desteğiyle aromatik bitkiler konusunda çalışmalar yapılıyor, arazi tahsis çalışmaları yapılıyor. İzmir Kınık’da çok büyük bir arazi ve tıbbi bitkilerin yetişmesi için ayrıldı. Ben ayrıca Ege Bölgesi Sanayi Odası meslek komitesi üyesiyim. Gelişmeleri izliyorum. Isparta’da böyle çalışmalar yapılmıyor. Isparta’da çok daha önceden aromatik ve tıbbi bitkiler için bir alan ayırması gerekiyordu. Bu konuda geç kaldık. Bu arayı süratle kapatmamız lazım. Yoksa Isparta sadece gülyağı üretimi ile kalacak. O kadar çok aromatik ve tıbbi bitki var ki. Büyük bir potansiyel. Aromatik bitkilerin işlenmesine ilişkin sanayi bölgeleri oluşturulmalı, destekleme yapılmalıdır. Tohum ve fidan yetiştirilmeli, sözleşmeli çiftçilik modeli ile üretim yapılmalı.”
*Levent Doğan