Galericiler ‘Yeni Düzenlemeden’ Memnun

19 Ağustos 2020 18:02

Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkan Yardımcısı ve Isparta Oto Galericileri ve Otomotivcileri Derneği Başkanı Yalçın Baysan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından geçtiğimiz gün açıklanan 2. el araç satışına getirilen düzenlemenin ekmeğini bu işten kazanan camiayı sevindirdiğini belirtti. Baysan “Galericiler olarak, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde haksız rekabetin ortadan kaldırılmasının ve suni fiyat artışının önlenmesini amaçlayan bu düzenlemeden memnunuz” dedi.

Söz konusu düzenleme ile önüne gelenin bundan böyle araç alıp satamayacağını ve bu işi sadece ticaretini yapan Galericiler tarafından yapılacağını ifade eden Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkan Yardımcısı ve Isparta Oto Galericileri ve Otomotivcileri Derneği Başkanı Yalçın Baysan yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi, ikinci el piyasası toplumumuzda çok çeşitlendirilmiş bir şekilde sürüyordu. Diğer bir deyişle herhangi bir şirkette veya resmi kurumda çalışan bir kişi bile yılda 8 – 10 defa araç satıp alabiliyordu. Bu da bu işi ekmek parası için yapan biz Galericilerin işine ket vuruyor ve haksız rekabete neden oluyordu. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan Hanımefendi geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada bakanlığınca ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin düzenleme yapıldığını ve bu düzenlemenin Ticaret Bakanlığının, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

“YAPILAN DÜZENLEMEDEN MEMNUNUZ”

Bu açıklama bu işin bizzat ticaretini yapan ve ekmeğini bundan kazanan biz Galerici esnafını son derece memnun etmiştir. Sayın Bakanımız Ruhsar Pekcan, bu düzenleme ile yönetmeliğin ikinci el taşıt ticaretinin adil rekabet koşulları altında, kolay, hızlı ve güvenli bir ortamda yapılmasını sağlamanın yanı sıra sektörün sağlıklı bir işleyişe kavuşturulması amacıyla hazırlandığını, bu kapsamda ilgili tüm tarafların görüş ve katkılarının alındığını belirtti. Pekcan, halihazırda faaliyette olan işletmelerin yetki belgesi almaları için öngörülen ve daha önce 2 defa uzatılan geçiş sürecinin bu defa uzatılmadığına işaret ederek, "İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan ve yetki belgesini bugüne kadar almayan işletmelerin 31 Ağustos 2020'ye kadar yetki belgesi almaları gerekmektedir. Bakanlıkça aksi tespit edilmedikçe, bir takvim yılı içinde 3'ten fazla taşıt satışı ticari faaliyet kabul edilecek ve kayıt dışı ticari faaliyetler takip edilerek yaptırım uygulanacak." bilgisini verdi.

“HAKSIZ REKABETİN

ÖNÜNE GEÇİLECEK”

Satışı yapılan taşıt sayısı hesaplanırken Türkiye Noterler Birliğinden alınan verilerin esas olacağını belirten Bakan Pekcan, aynı kişinin hem kendi adına hem de vekaleten yaptığı tüm satışların dikkate alınacağını bildirdi. Bakan Pekcan, iş yeri açma ve çalışma ruhsatının, yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar arasına eklendiğini vurgulayarak ‘Artık ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olmayan işletmelere yetki belgesi verilmeyecek. Ayrıca belediyelere getirilen yükümlülükler ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin ruhsat düzenlenen işletmeler de Bakanlığımızca takip edilecek ve yetki belgesi almadan faaliyette bulunan işletmeler belirlenebilecek. Mevzuata uygun faaliyet gösteren işletmelerin haklarını korumak adına büyük önem taşıyan ve bu işletmelerce de talep edilen söz konusu düzenlemelerle, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını, suni fiyat artışlarının ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlıyoruz’ açıklamasında bulundu” dedi.

Düzenlemeyle yetki belgesi verilmesi ve yenilenmesinde bürokrasinin de azaltıldığını dile getiren  Başkan Yalçın Baysan; “Bugüne kadar hem belediyeler hem de ticaret il müdürlükleri tarafından 2 ayrı iş yeri kontrolü yapılmakta iken bundan böyle bu kontrol yalnızca belediyeler tarafından ruhsat düzenlenmeden önce yapılacak. Daha önce düzenlenen ve geçerlilik süresinin 5 yıl olduğu belirtilen yetki belgeleri için yenileme başvurusu yapılması gerekmediğini, Bakanlıkça verilen yetki belgelerinin artık yönetmelik hükümleri çerçevesinde iptal edilinceye kadar geçerli olacağını bildirdi. Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden işletmelere Ticaret Bakanlığınca hem idari para cezası uygulanacağını hem de yapılan uyarıya rağmen aykırılığı ortadan kaldırmayan veya tekrarlayan işletmelerin yetki belgelerinin iptal edileceğini vurgulayan Baysan, bu sayede hizmet kalitesinin artırılmasına ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesine katkı sağlanacağını ve sektörün mevzuata uygun faaliyet göstermeyen işletmelerden arındırılacağını kaydetti. Daha önce Bakanlıkça yetki belgesi verilen işletmelerin, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarını ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'teki ilgili iş yeri şartlarına haiz olduklarını gösteren belgeyi 30 Haziran 2021'e kadar İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Bilgi Sistemi'ne aktarmaları gerekiyor” dedi.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu(MASFED) Genel Başkan Yardımcısı ve Isparta Oto Galericileri ve Otomotivcileri Derneği Başkanı Yalçın Baysan, Yükümlülüğün belirtilen tarihe kadar yerine getirilmemesi halinde bu işletmelerin yetki belgelerinin iptal edileceğini sözlerine ekledi.

*Haber Merkezi

 

 

Bu haber 1341 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...