YENİ ADLİ YIL PANDEMİ TEDBİRLERİ NEDENİYLE TÖRENSİZ BAŞLADI

1 Eylül 2020 17:24

Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Akbulut:

“Huzur ve barış dolu
bir dünyanın hayalini
kurmaya devam edeceğiz”
Yeni Adli Yıl mesajı yayınlayan Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Akbulut:
“1 Eylül 2020 tarihi itibarı ile yeni adli yılımız başlamış bulunmaktadır. Isparta Barosu ile yapmış olduğumuz istişareler neticesinde kıymetli meslektaşlarımızın sağlığını düşünerek Covid-19 tedbirleri çerçevesinde bu yıl Adli Yıl açılış töreni düzenlemenin uygun olmayacağını değerlendirdik. Öncelikle bu hususu kamuoyunun bilgisine sunarız.
Geçtiğimiz yıl salgın hastalık nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde yargısal faaliyetlerimizde aksamalar ve gecikmeler meydana geldiğinden yeni adli çalışma yılı içerisinde bizleri daha yoğun bir çalışma dönemi beklemektedir. Yargı camiası olarak bizler üzerimize düşen vazifenin bilinci içerisinde salgın hastalık nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde adalet hizmetlerinin yerine getirilmesi için elimizden gelen gayret ve özveriyi göstermeye hazırız. Hizmetine memur edilmekten daima onur duyduğumuz kıymetli Isparta halkının şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de bizlere yardımcı olacağına dair inancımız tamdır.

Adalet çalışanları olarak bizler elimizden geldiğince ve gücümüz yettiğince halkımıza en iyi şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz. Daha güzel bir ülkenin hayalini kuran, adalete, hakkaniyete ve hukukun üstünlüğüne inanan insanlar olarak bundan sonra da her zaman daha iyi olanı arama ve hayata geçirme gayreti içerisinde olacağız. Her zaman olduğu gibi bugün de üzerimize düşen vazifeyi tarafsızlık ve bağımsızlık şuuru içerisinde icra etme azmi ve kararlılığı içerisindeyiz. Bu bizim hem kendi onur ve saygınlığımıza hem de aziz milletimize karşı bir vefa borcumuzdur.
Dil, din, ırk, renk, sınıf, mezhep, zümre ve cinsiyet ayırımı yapmaksızın adaleti mülküne temel yapmış kadim bir medeniyetin hizmetkarları olarak bizler; güçlünün her zaman haklı olmadığı, zalimler karşısında mazlumların, zorbalar karşısında mağdurların korunduğu, haklıya hakkının teslim edildiği huzur ve barış dolu bir dünyanın hayalini kurmaya devam edeceğiz.
Adalet yolunda önümüze çıkan engelleri kaldıran, zihnimizi ve gönlümüzü açık tutan, bir mucize eseri kalplerimizi ısıtan, karanlık dehlizleri aydınlatan, kördüğümleri aralayan, yaşam boyunca alacağımız kararlarda bizlere her zaman doğru yolu gösteren, adına vicdan dediğimiz ilahi fısıltıların daima var olması dilek ve temennisiyle;

Adalete gönül veren aziz milletimizin, adaleti mülküne temel yapan âli devletimizin, saygıdeğer meslektaşlarımızın, muhterem yargı çalışanlarımızın ve kıymetli hukuk insanlarının yeni Adli Yılını kutlar en derin saygılarımı sunarım.”

 

Isparta Barosu Başkanı Ünsal Çankaya:

“Güçlü bir savunma için hep beraber mücadele edeceğimize yürekten inanıyorum”
Yeni Adli Yıl'ın başlaması nedeniyle bir mesaj yayınlayan Isparta Barosu Başkanı Ünsal Çankaya:
“2020-2021 Adli Yılının tüm meslektaşlarımıza, tüm Adliye camiasına ve tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ederim. Bu vesile ile Isparta Barosunun bu günlere gelmesinde emeği bulunan tüm Başkan, Yönetim Kurulu üyeleri ve Baromuza emek vermiş bulunan tüm üstatlarıma, hayatlarını kaybetmiş olanlara Allah'tan rahmet, aramızda bulunanlara sağlıklı uzun ömür dileyerek, emeklerinden dolayı şükranlarımı bildirmeyi bir borç bilirim.
Geride bıraktığımız Adli Yılı zihnimizde canlandırdığımızda birçok sorunla mücadele ettiğimizi, zor bir sürecin içinden geçtiğimizi söylemek sanırım hiçte zor olmayacaktır. Her şeyin başının sağlık olması sebebi bu dönem aklımıza gelen ilk zorluk, ülkemizi ve tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemi süreci oldu hiç kuşkusuz. Halen ciddiyetini koruyan pandemi süreci Adli Yıl Açılış Töreni yapmamızın dahi önüne geçmiş bulunmakta. Bilindiği üzere, salgın sebebi ile Adli mekanizma ülkemizde 3 ay gibi bir süre durdurulmuş bu süreç her birimizi hem ekonomik hem de mental anlamda son derece olumsuz etkilemiştir. Bu süreç içerisinde Baromuz gerek siz değerli meslektaşlarımıza attığı her mesajda, basına yaptığı her açıklamada, avukatlarımızın maddi – manevi yanında olduğunu hatırlatmış, meslektaşlarımızın ihtiyaç duyması halinde maddi – manevi her konuda baromuza başvurabileceklerini belirtmiştir. Bugün de aynı hatırlatmayı yapmaktan geri durmamaktayız.
Isparta Barosu tüm gücü ve imkânları ile üyelerinin yanındadır. Elbette ki en büyük temennimiz salgın sürecinin bir an önce nihayete ermesi, başta ülkemiz olarak tüm dünyanın bu beladan en az can kaygı ile kurtulmasıdır. Salgın tehdidinin ciddiyetini koruması nedeni ile Yeni Adli Yılda meslektaşlarımızın Adliyede görevlerini sağlıkla ifa edebilmeleri adına bekleme odalarımızda sosyal mesafeye uygun bir oturma düzeni tertip edilmiş, bekleme odalarımızda el dezenfektanları temin edilmiş, fotokopi odamızda ücretsiz maske dağıtımına başlanmış ve son olarak Adliyemiz bahçesinde avukatlarımıza özel açık hava bekleme alanı hizmete sokulmuştur. Dileğimiz tek bir meslektaşımızın dahi bu illetten zarar görmeden salgın sürecinin sona ermesidir.
Geride bıraktığımız Adli Yılda mesleğimizi bire bir ilgilendiren zorluklar ile de mücadele etmek durumda kaldık. Üzüntü ile söylemek zorundayım ki ülkemiz Baroları geride bıraktığımız Adli Yıl içerisinde belki de Cumhuriyet tarihinin en dağınık görüntüsünü sergilemişlerdir. Hukukun üstünlüğü ilkesinde buluşmakta hiçbir zorluk çekmemesi gereken Barolarımız, maalesef ülkenin içinde bulunduğu kutuplaşma kültüründen son derece fazla etkilenmişlerdir. Fakat her ne olursa olsun Barolarımız mesleği tehdit eden bir olgunun varlığı halinde yine bir bütün olmayı, beraber mücadele edebilmeyi başarmışlardır.
Isparta Barosunu temsilen katılmış olduğum tüm medya organlarında, diğer Barolarımız ile beraber vermiş olduğumuz tüm mücadele esnasında söylemiş olduğum gibi, tüm fikir ayrılıklarına rağmen 80 Baronun tamamı çoklu baro sistemine karşı çıkmıştır. Bu birliktelik bize göstermektedir ki Barolarımızın tüm siyasi, etnik, kültürel alt yapılarından bağımsız olarak mesleği savunmak adına bir bütün olmaları her zaman mümkündür. İçinde bulunduğumuz süreç içerisinde Anayasa Mahkemesinde görüşülmekte olan, çoklu Baro, Türkiye Barolar Birliğinin Başkan ve organlarının seçiminde değişiklik ön gören Avukatlık Kanununda ki yasa değişikliğine karşı mücadele eden tüm Barolarımıza ve bu mücadelede bizlere destek veren tüm meslektaşlarımıza sonsuz şükranlarımı sunmayı bir borç bilirim. Yeni Adli Yılda bölünmeyen, bölünmeye çalışılmayan, daha adil temsil edilen Barolar için ve dolayısı ile daha güçlü bir savunma için hep beraber mücadele edeceğimize yürekten inanıyorum.
Yukarıda bahsetmiş olduğum akut problemlerin dışında, geride bırakmış olduğumuz Adli Yıl içerisinde mesleğimizin kronikleşmiş sorunlarında da yeterli iyileşme görülmemiştir. Özlük hakları konusunda yargının diğer ayaklarını temsil eden meslektaşlarımız ile avukatlar arasında çok ciddi bir aleyhe dengesizlik söz konusudur. Bir hakimimizin veya bir savcımızın hak etmiş olduğu emekli maaşı ile bir avukatımızın hakkının çok altında olarak almış olduğu emekli maaşı arasında uçurum bulunmaktadır. Bunun dışında özellikle genç meslektaşlarımız için hayati önem taşıyan CMK ücretleri de Anayasa'nın angarya yasağı hükümlerini ihlal edecek niteliktedir. CMK ücretleri her yıl revize edilen Avukatlık Ücret Tarifesinde belirlenen miktarlardan daha az olmamalıdır. Avukatlık Mesleği, hak ettiği saygınlığa ekonomik olarak ta kavuşmalıdır.
Görülüyor ki önümüzde ki Adli Yılda ve sonraki Adli Yıllarda mücadele etmemiz gereken çok şey var. Şahsım adına Isparta Barosu ailesini temsilen sizlerle beraber mücadele etmek benim için büyük bir onur. Daha güçlü bir savunma, daha adil bir ülke için her beraber yürüyeceğimiz bu yolda sağlıklı, huzurlu, bol kazançlı nice Adli Yıllara kavuşmamız dileklerimle, içinde adalet ateşi yanan herkesin Yeni Adli Yılını kutlarım.”
-HABER MERKEZİ

Bu haber 2815 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...