“ 4.0 İLE TEKNOLOJİK ÇİFTLİKLERDE YERLİ VE MİLLİ HAYVANCILIK ÇÖZÜMLERİ ÜRETMEMİZ GEREKİYOR”

1 Eylül 2020 17:26

ISUBU ile İTECH Robotik Otomasyon Ltd. Şti.'nin Üniversite Sanayi İşbirliği kapsamında yürütmüş oldukları Hayvancılık 4.0 ile Teknolojik Çiftlikler Projesini, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Engin Ünay ve beraberindeki heyet ziyaret ederek incelemelerde bulundular.

Proje kapsamında üretilen ve üretilmesi hedeflenen robotlarla ilgili bilgi alan heyete, ISUBU Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği Yöneticisi Öğretim Görevlisi Mehmet Alagöz, Öğretim Görevlisi Veli Can Başkar, Büyükbaş Hayvan Ünitesi Akademik Sorumlusu Doç. Dr. Serkan Özkaya ile Veteriner Hekim M.Murat Ertem eşlik etti. Bu kapsamda Ziraat Fakültesi'ne ait kanatlı ile küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılan alanları gezerek incelemelerde bulunan ekip çiftlik içerisinde testleri devam eden robotlar hakkında bilgi aldı.
Konuyla ilgili konuşan Doç. Dr. Serkan Özkaya, "Teknolojinin ilerlemesine paralel olarak gün geçtikçe hayvan yetiştirme ve besleme alanında otomasyon önem kazanmaktadır. Otomasyonun hayvancılığa entegrasyonu ile hayvancılıkta verim artışı sağlandığı yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bu bağlamda yerli ve milli sermayenin söz konusu faaliyetlere girmesi ülke ekonomisine katma değer sağladığı gibi döviz rezervlerinin de ülkede kalmasını sağlayacaktır. Sonuç olarak İTECH Robotik firmasının hayvancılıkta yapmış olduğu ar-ge faaliyetleri ülkemizin bu alandaki gelişimine büyük katkılar sağlayacaktır.” dedi.
Yürütmüş oldukları çalışmalarla ilgili bilgi veren Ferdi Alakuş, bu bölgenin hayvancılıkla ön planı çıkması ve bu sektörde dışa bağımlılığın oldukça fazla olmasından dolayı Hayvancılık 4.0 ile yerli ve milli hayvancılık çözümleri üretmemiz gerektiğinin önemine dikkat çeken Alakuş, “Hayvancılık 4.0 alanında 14 aydır ARGE faaliyetleri yürütüyoruz. Bu kapsamda prototipleri çıkan ve çalışmaları devam eden ürünlerimiz mevcut. Bu robotlarla ilgili deneme yapacak alanlara ihtiyaç duyduğumuzda ISUBU Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler hocamıza detaylı bir sunum yaptık. Yaptığımız çalışmalarımızı detaylı bir şekilde inceleyen kıymetli Rektörümüz, bu tarz alanlarda yapılacak yatırımların öneminden bahsetti. Rektör hocamız dışa bağımlılığı azaltacak bu çalışma için sonuna kadar destek vereceklerini hızlı bir şekilde harekete geçmemiz gerektiğini ifade ettiler. Akabinde Ziraat fakültesiyle bizi bir araya getirip işbirliğinde bulunmamızı sağladılar. 2 aydır Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği içerisinde ortalama 8 personelle testlerimizi bir fiil sürdürüyor ve hocalarımızdan yakinen destek alıyoruz. Rektör hocamızın isteği üzerine testlerini yaptığımız robotlarımızla ilgili yüksek lisans ve doktora tezleri için hızlı bir şekilde adımlar atıyor, konuları belirliyor ve TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı ve 2210/D Yurt İçi Sanayiye Yönelik Yüksek Lisans Burs Programı projeleri için ön hazırlık yapıyoruz.” dedi. 2 ay gibi kısa bir sürede yürütmüş oldukları çalışmalardan bazılarının lansmanını yapıp seri üretime geçeceklerini ifade eden Alakuş "Bir taraftan testleri biten ürünleri seri üretime geçirecek bir taraftan da yeni ürünlerde ARGE faaliyetlerini bugün olduğu gibi başlatacağız. Bu kapsamda bugünde Üniversitemiz ve Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezimizle birlikte yapacağımız Hayvancılık 4.0 alanındaki projelerden biri olan Otomatik Yemleme Robotuyla ilgili çalışmaya başladık ve değerli Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürümüzü misafir ettik, çalışmanın kapsamını belirledik. İvedilikle projenin hayata geçirilmesi için ziyaret gerçekleştiren kıymetli müdürümüze ve ev sahipliği yapan değerli rektörümüze; işbirliğinde bulunan Ziraat Fakültesine ve bölümlerimize destek veren kıymetli hocalarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum.” dedi.
Yaptığı ziyaretle ilgili duygularını ifade eden Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Engin Ünay “Bizleri misafir eden Üniversitemiz ve firmamıza cani gönülden teşekkür ediyorum. Burada Üniversite Sanayi işbirliğinin hayata geçirildiğinin uygulamalı bir şekilde karşımıza çıkması bizi ziyadesiyle mutlu ve memnun etti. Firma personelleriyle hocalar birlikte çalışmalar yürütüyor. Bu özlenen ve olması gereken bir tablo. Bunun hayata geçmesi çok önemli. Firmanın ürettiği ve üretmeyi planladığı robotlarla ilgili detaylı bilgi aldık. Fikirlerimizi paylaştık ve bundan sonraki süreçte işbirliğiyle yürüteceğimiz projenin detaylarını konuştuk, taslağını oluşturduk. Bu kapsamda üzerimize düşen ne varsa yapacağımızı da ifade ettik. Yürütülecek akademik çalışmalarla ilgili de uluslararası dergimize yayın gönderilmesi hususunda da söz aldık.” diye konuştu.

Ekip akabinde Ziraat Fakültesi dekanlığını da ziyaret etti. Misafirleri makamında ağırlayan Ziraat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mevlüt Gül, Ziraat Fakültesi öğrencileri için çok önemli olan stajlarla ilgili işbirliği yapılması konusunda taleplerde bulundu. Dekan Gül'ün talepleri Dr. Engin Ünay tarafından olumlu karşılandı.
-HABER MERKEZİ

Bu haber 3217 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...