Anne karnındaki bebeğe 3D yazıcı ile modelleme

18 Eylül 2020 15:40

Özel Ultrasonografi ve Doppler Merkezi’nde hizmet veren Radyoloji Uzmanı Dr. Bahattin Baykal, 3D FET-US adını verdiği bir girişim ile Türkiye’de bir ilke imza attı. İleri teknoloji ultrason cihazından elde edilen anne karnındaki bebek yüz görüntüsü 3D yazıcı ile petrol türevi plastik malzeme ile katı madde haline getiriliyor.

Bebeğin anne karnındaki muhteşem görüntüleri günümüz teknolojisi ile net bir şekilde ortaya konabiliyor. Yüksek teknolojili ultrason cihazları ile 17. haftadan sonra bebeğin net görüntüsü görülebiliyor, fotoğraf olarak somut bir anı bırakılabiliyor.

Isparta’da özel Ultrasonografi ve Doppler Merkezi işletmeciliği yapan ilimizin tanınmış radyoloji uzmanlarından Dr. Bahattin Baykal, bebek karnındaki bebeklerle ilgili ömürlük anı bırakma geleneğini bir tık öteye taşıdı. Uz. Dr. Bahattin Baykal’ın fikir babalığını yaptığı 3D FET-US Projesi ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Bebek bekleyen anne ve babalara, bebeklerinin anne karnındaki yüzlerinin görüntüsünü 3D yazıcı ile petrol türevi plastik malzeme ile katı madde haline getiriyor. Plastik modelleme 100 yıl bozulmuyor.

 Radyoloji Uzmanı Dr. Bahattin Baykal Türkiye’de ilk olan girişimcilik projesi ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

 “BB Doppler Merkezi olarak 3D FET-US Projesini başlattık. Bu projemiz, anne karnındaki bebeğin 3 boyutlu görüntüsünün elle tutulur katı modellenmiş hali. Bebek anne karnında iken 16 hafta ile 30. Hafta arasında çocuğun pozisyonu uygunsa görülebilir pozisyondaki yüzünü, ellerini, kollarını ultrason datalarını direk 3D yazıcıya gönderiyoruz ve katı madde olarak modelliyoruz. Bu anne ve babalar için uzun yıllar saklayabilecekleri bir anı. Görme engelli anne ve babalar için dokunarak bebeğini doğmadan tanıma şansı veriyor. 

Bu alanda büyük ultrasonografi firmalarının yaptıkları işler var. Fotoğraf üzerinden yapmayı denemişler. Ama bu şekilde yapan yok. Fotoğrafta bebek orijinaline benzemiyor. Çocuğun bazı yerlerinde boşluklar oluşuyor. Ne görüyorsanız o çıkıyor.

Ömürde bir kere yapılacak. 100 yıl boyunca bozulmuyor. Petrol türevi plastik bir malzemeye basılıyor. Fiyatları da çok uygun. 500 TL ile 700 TL arasında fiyatlandırılıyor.

 Genellikle 17. haftadan sonra doğuma kadar ki herhangi bir zamanda yapılabiliyor. Çocuk çok büyüdükten sonra karın içinde düzgün görüntü alınamıyor. En son 23. hafta olmalı. İlerleyen zamanlarda görüntü kaybı oluşabiliyor. Her görüntü 3D yazıcıya gönderilemez. Bu direk ultrason datasını fotoğrafa çevirmeden 3D yazıcıya gönderiliyor. Uygulamamız Türkiye’de ilk.”

*HABER MERKEZİ

Bu haber 1835 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...