Komşunuza gitmeyin !

18 Eylül 2020 15:53

Keçeci, Yenice, Doğancı, Dere gibi Isparta’nın köklü tarihi olan mahallelerinde hala güçlü olan komşuluk ilişkileri pandemi sürecinde dezavantaja dönüştü. Mahalle muhtarları, sakinlerin bir araya gelmemesi için teyakkuza geçti.

Modern hayat kültürü, site ve apartman yaşamının başlamasıyla birlikte komşuluk ilişkileri neredeyse hiç kalmadı denilebilir. Ancak bazı istisnalar var. Müstakil ev yaşantısının yoğunlukta olduğu ve köklü tarihi geçmişi olan mahallelerde apartman ve site bölgelerine nazaran çok yüksek seviyede komşuluk ilişkisi var. Keçeci, Doğancı, Yenice ve Dere gibi mahalleler komşuluk ilişkisinin en üst seviyede olduğu yerleşim yerleri. Gülcü, Emre, Bağlar, Sermet, Hisar, Turan, Kurtuluş, Çünür, Sülübey, Karaağaç gibi eski mahallelerde de komşuluk ilişkileri kısmen devam ediyor.

Komşuluk ilişkilerinin güçlü olması gerektiğini savunurken pandemi süreci bu tezi unutturuyor. Zira, komşuluk ilişkileri pandemi sürecinde dezavantaja dönüştü. Keçeci, Doğancı, Yenice ve Dere Mahallelerinde yaygın olan evden eve ziyaretler, parkta, sokakta toplu oturmalar pandemi sürecinde korkulanın yaşanmasına neden oluyor. Doğa içerisinde yaşamın olduğu bu mahallelerde pozitif vaka ve filasyon sayısının sürekli artması bu süreçte komşuluk ilişkilerinin ne denli zarara yol açtığını ortaya koyuyor.

Keçeci, Yenice, Dere ve Doğancı Mahalleleri muhtarları koronavirüse karşı teyakkuza geçti. Her gün vaka ve etki karantinası denetimi yapan Muhtarlar, komşuluk ilişkilerine ilişkin de uyarılarda bulunuyorlar. Mahalle muhtarları, vatandaşlarından birbirlerine ziyarete gitmemelerini, park ve bahçelerde toplu halde buluşmamalarını istiyor.

Muhtarlar Derneği Başkanı ve Keçeci Mahallesi Muhtarı Gökhan Büyükleblebi, mahallesinde korona virüslü sayısının her geçen gün artmasından yakındı. Vatandaşların koronavirüsü ciddiye almamasından yakınan Büyükleblebi, “vatandaşlarımızı her gün uyarıyoruz. Komşuluk ilişkileri çok yüksek. Birbirlerine ziyarete gidiyorlar. Koronavirüs var-yok dinlemeden toplu buluşmalar oluyor,  çay-kahve muhabbetleri oluyor. Halkımızı komşularına ziyarete gitmemeleri için uyarıyoruz ama dinleyen yok. Eski mahalleler olduğu için komşuluk ilişkileri çok yüksek seviyede. Bu bir yandan iyi, bir yandan kötü. Pandemi sürecinde komşuluk ilişkisi istemiyoruz. Ama maalesef oluyor. Biz muhtarlar olarak teyakkuzdayız” diye konuştu.

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1774 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...