Kestane Hasadı başladı

28 Ekim 2020 15:32

Yenice ve Dere hudutlarına giren bahçelerde kestane hasadı başladı. Kozalak içerisinden rüzgarın etkisiyle düşen kestaneler toplanıp toprağa gömüldükten 1 ay sonra çıkarılacak.

Isparta’nın en eski yerleşim yerlerinden olan Dere ve Yenice’de doğa içinde yaşam devam ediyor. Isparta’nın gizli cenneti, kestane bahçeleri Yenice ve Dere Mahalleleri hudutları içerisinde. Asırlık kestane ağaçlarının olduğu bahçelerde her yıl ekim ayında hasat şenliği yaşanıyor. Bahçeler vatandaşlarla doluyor, kestane toplama, dikenden ayıklama ve kestane mangallar yapılıyor.

Yenice ve Dere Mahalleliler, yılda bir kez kestaneyi toplamak için bol rüzgarlı günleri bekliyor. 5 Kasım’a kadar süren kestane hasadı kapsamında ağaç altına düşen kestaneler tek tek toplanıyor. Kozalağı ile düşen kestaneler ise içinden alınıyor. Sonraki işlem ise kestanenin boyuna göre ayrıştırılması. En önemlisi, kestaneye lezzet veren asırlık gelenek toprağa gömme. Kestanelerin neminin gitmesi ve daha lezzetli olması için toprağa gömme işlemi yapılıyor. Kestaneler 1 ay sonra topraktan çıkarılıp, satışa sunuluyor, lezzetle yeniyor.

AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, bazı il yöneticileri ile birlikte Pazar günü Yenice’deki kestane bahçelerini gezdi. İbrahim Topkaya’nın bahçesine misafir olan Zabun ve beraberindekiler kestane ayıklama işine yardım etti. İl Başkanı Zabun, kestane bahçelerinin mutlaka korunması gerektiğini ifade etti.

*HABER MERKEZİ

Bu haber 1636 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...